14.3 C
Amposta

Eufònic recupera un “bast i enorme programa” després de l’edició “contemplativa” de 2020

El festival d'arts sonores de l'Ebre comptarà amb una cinquantena d'artistes i es dispersa per tot el territori ebrenc

El més vist

- Advertisement -
Eufònic s’estén enguany a 9 poblacions i 5 comarques, les quatre de l’Ebre i el Baix Maestrat, i comptarà amb una cinquantena d’artistes, una proposta ambiciosa que s’ha sabut adaptar a les restriccions sanitàries actuals sense renunciar a res. Després d’una edició 2020 més contemplativa, el festival celebra una dècada recuperant la música electrònica, espais emblemàtics de la Ràpita i amb més presència d’artistes ebrencs que mai. El festival ha incentivat la sostenibilitat cultural i creativa, donant suport a propostes perquè es puguin tornar a veure. Tortosa acollirà l’Eufònic Pro on una trentena de ponents reflexionaran sobre la creativitat a les perifèries més rurals i descentralitzades per fer valdre el territori.
La Ràpita (Montsià) tornarà a ser “el centre neuràlgic del festival l’últim cap de setmana del festival, però la desena edició d’Eufònic s’ha expandit per arribar a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat (Castelló). Després d’una edició molt limitada l’any passat, el festival d’arts sonores i visuals recupera localitzacions com el sindicat, l’Auditori Sixto Mir, el Mercat Vell i el Garbeach de la Ràpita per programar espectacles que necessiten espais d’aquestes característiques per “lluir”. Hi actuaran Bromo, Playmodes i el Quartet Brossa, Joan Miquel Oliver, UNO, Lawrence Rothman, dani, D.K., Jordi Pallarés & Hannah “Mofuta”, AKA Pedro o Genís Bagés, entre d’altres.

- Advertisement -

Però les actuacions arrenquen aquest cap de setmana en nous espais com el calvari de Batea i l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, a la Terra Alta, el castell de Miravet (Ribera d’Ebre), l’Orfeó d’Ulldecona (Montsià) i l’antic convent de Sant Francesc de Vinaròs (Baix Maestrat). Com ha apuntat Vincent Fibla, director d’Eufònic, és “una edició que mira endavant” amb una proposta “ambiciosa” adaptada a totes les limitacions i restriccions. “Eufònic és un dels pocs festivals que té aquesta connexió amb l’entorn tan potent i que treballa amb tantes disciplines. És un dels trets diferencials”, ha afegit.

Eufònic es caracteritza també per ser multidisciplinari, amb espectacles de veus i paraula, poesia, dansa i música i actuacions “més bastardes” que es mouen entre diverses disciplines, “propostes que no saps si venen de la música o de les arts visuals o de quina manera es contaminen”, ha destacat Fibla. La música electrònica torna a Eufònic amb referents mundials com Space Afrika –que actua per primera vegada a Espanya– i presentarà ‘Honest Labour’; Fennesz, referent del paisatgisme electrònic i les guitarres processades digitalment, que tocarà a la “imponent” església del Poble Vell de Corbera d’Ebre; Penelope Trappes, australiana establerta a Brighton que actuarà en format duo amb violoncel a l’església Nova de la Ràpita; i el productor i DJ francès D.K., que explorarà sonoritats insòlites de l’electrònica de ball al Garbeach.

Altres referents internacionals que participen en l’Eufònic 2021 són la japonesa Tomomi Kubo que actuarà al castell de Miravet o la instal·lació del també japonès Tomonaga Toyukama al Centre d’Art Lo Pati.

En l’àmbit musical es podrà gaudir de “totes les esferes del pop” amb noms establerts com Joan Miquel Oliver, líder d’Antònia Font, fins a noms que venen fort, com Marina Herlop i noms totalment nous com dani o RO-E. “És curiós que de tota aquesta nova esfera del pop són totes dones”, ha assenyalat el director d’Eufònic, una tendència natural que es fa notar també en la programació del festival sense que sigui buscat.

Aquesta desena edició és la que compta amb un nombre més gran d’artistes ebrencs. “És molt curiós perquè mai havia estat premeditat i sempre hi havia algun artista ebrenc, però potser és un dels fruits que recull Eufònic després de deu anys. La feina era nostra perquè hi hagués una proposta del territori i ara es nota moltíssim que hi ha moltes coses que han anat passant”, ha remarcat el director del certamen. “Evidentment hi hem contribuït perquè el territori, nosaltres i el context era diferent fa deu anys. No hi havia propostes al territori, però hi ha gent que ha crescut artísticament veient un festival com Eufònic i ho hem notat”, ha explicat Fibla.

Eufònic també ha apostat per apropar la tradició musical del territori i farà compartir escenari a una trentena de músics de la Banda La Lira Roquetense amb els polirritmes, el dadaisme i l’espontaneïtat” de Za!, que oferiran una “peça irrepetible”.

Eufònic Pro i ruralitat

D’una banda l’Eufònic Campus oferirà tallers participatius sobre els nous elements que han aparegut a la platja del Trabucador – amb Judit Onsés i Mercè Ubalde-; al voltant dels fenòmens electrònics de veu (EVPs) de la mà de Carl Michael Von Hausswolff; lla gravació de sons als videojocs – amb Daniel Moreno i Àlex Palacín-; o el joc amb llums per a nens de Fèlix Casanellas.

D’altra banda, l’Eufònic Pro s’instal·la a Tortosa dijous 26 i divendres 27 d’agost, coincidint amb la celebració de la Capital de la Cultura Catalana. Una trentena de professionals, comissàries, i gestores culturals reflexionaran sobre la creativitat a les perifèries rurals i la creació en entorns no urbans. Cinc taules de debat i cinc presentacions de projectes debatran sobre com es gestionen els festivals descentralitzats. Permetrà conèixer altres festivals i “com juguen a favor i en contra” les limitacions i avantatges.

Intervencions artístiques

El festival també oferirà diverses intervencions d’arts sonores, visuals i digital performatives lligades al territori. Arnau Sala Saez, en col·laboració amb el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) ha creat una instal·lació des del memorial de les Camposines, a partir de les sonoritats de la batalla i la reverberació de la memòria històrica. El projecte es veurà a Batea.

Els artistes Laura Llaneli i Òscar de la Fuente inauguren divendres la instal·lació que fa cantar el Museu de Tortosa, i com a resultat de les residències artístiques, Gerard Altaió explora l’absurd i el contrasentit de llegir en una acció performativa als Ullals de Baltasar, i el tàndem Arquea Colectivo – format per l’artista sonora Patricia Usero (AKA Puntaleberinto) i l’artista visual Marzia Matarese-, han ideat una performance audiovisual amb microscopis a partir de càmeres hackejades per explorar els paisatges microscòpics de l’entorn natural del Delta. La projectaran al Mercat Vell de la Ràpita. També es tornaran a veure els projectes d’Atilio Doreste, Joan Bagés i Vanguard Duo i Elsa Paricio.

Font: ACN
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -