14.3 C
Amposta

Estimen que l’incendi finalment ha cremat 5.050 hectàrees

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A l’espera que els Agents Rurals confirmin la dada, el Departament d’Interior calcula que l’incendi de la Ribera d’Ebre ha cremat 5.050 hectàrees, ja que dins el perímetre inicial hi ha ”peces i mosaic” d’àrees que no s’han arribat a cremar. Així ho ha explicat el conseller Miquel Buch, en una compareixença després de la reunió del comitè tècnic del pla INFOCAT i de seguiment de l’onada de calor. Per Buch, els cossos de seguretat però sobretot els bombers, han salvat 15.000 hectàrees. El conseller també ha avançat que entre el 23 i el 30 de juny, a tot Catalunya es van donar fins a 728 incendis més. Per això ha alertat d’una possible nova onada de calor a finals de setmana que, tot i que seria de menys magnitud, ”assecarà sobre allò assecat”.

El conseller, que ha destacat que aquest diumenge a la nit el foc ha passat a fase de control i que està ”camí de l’extinció”, ha detallat que ja s’han començat a retirar els efectius a la zona. Espera que ”les properes hores” es pugui donar per extingit i calcular exactament la superfície afectada pel foc. Per Buch, aquesta xifra estarà al voltant de les 5.050 hectàrees per la qual cosa considera que els cossos de seguretat, i especialment els Bombers, han ”salvat” 15.000 hectàrees, ja que es en un inici, es considerava que el potencial d’aquest incendi era de 20.000 hectàrees. Pel que fa a la investigació de les causes del foc, els Agents Rurals mantenen la hipòtesi de l’autocombustió dels fems d’una granja, en què el propietari hauria fet ”mala gestió” ja que no va acumular les restes al lloc adequat tot i disposar d’aquest espai. Des del cos, s’ha destacat que aquesta no és la ”casuística habitual”.

El titular d’Interior ha explicat que el Meteocat preveu donar per acabada l’onada de calor aquest dilluns al vespre, cosa que rebaixa el pla Alfa. Tot i això, ha destacat que continua en nivell 2 a Ponent, Tarragona i l’Ebre, per la qual cosa ha demanat no abaixar la guàrdia i ha demanat màxima prudència, col·laboració i ”màxima precaució” davant d’un fenomen que pot portar ”situacions catastròfiques” a Catalunya.

En aquest sentit, Buch ha alertat que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu una nova onada de calor a finals de setmana. Buch ha assegurat que no serà de la mateixa magnitud que la darrera però ha recordat que els boscos de Catalunya pateixen ”estrès hídric” i que una nova pujada de les temperatures ”assecarà sobre allò assecat”, adaptant així la frase feta de ”plou sobre mullat”. En aquest sentit, Buch ha xifrat en 728 els focs que s’han donat la darrera setmana, des de Sant Joan, a tot Catalunya. A banda de l’incendi de la Ribera d’Ebre, són focs més petits, agrícoles, forestals o de vegetació urbana, però que per Buch demostren que el Departament no es va equivocar en posar el país ”en alerta”. A més, 11 focs més han estat simultanis durant el foc a Vinebre.

Precisament la simultaneïtat d’incendis és una de les màximes preocupacions dels diferents cossos d’emergències, sobretot els Bombers. El cap de sala, Jordi Bosch, ha explicat que pel foc de la Ribera d’Ebre s’ha ”buidat” tot Catalunya i ha reconegut que dos o més incendis a la vegada els pot ”desbordar”. Per això, ha explicat que fa dies que no es concedeix festa a cap agent del cos ”perquè no ens podem permetre reduir la plantilla”. De fet, Bosch ha destacat que s’ha intentant mobilitzar les plantilles per provar de duplicar-les, però que malgrat l’esforç de tothom, a vegades s’assoleix un nivell ”per sota del desitjable” per afrontar amb ”tranquil·litat” tant de personal com de vehicles, els episodis que puguin arribar. Per això, ha dit Bosch, s’accepten totes les col·laboracions.

Buch no ha volgut concretar si considera que els diferents cossos tenen prou dotacions i ha assegurat que ”cap conseller” dirà que no vol més Mossos o Bombers. Ha recalcat que ”demà no en podem tenir més, és impossible” i ha recordat que s’està en vies de recuperar d’una situació ”que no és la més favorable”. Per Buch ”es poden afrontar els reptes i les emergències” perquè ”els efectius hi són”, ha conclòs Buch, que ha destacat que s’ha pogut treballar davant d’un gran incendi i que tothom ”hi ha posat de la seva part” gràcies a la capacitat d’adaptació del cos. Per Buch, el més important és no posar-ho ”fàcil” a les emergències, i per això, ha tornat a demanar la col·laboració i la responsabilitat de tothom també ”per la seguretat d’un mateix”.

Onada de record

Les temperatures d’aquesta onada de calor han estat de ”record” en un final de mes de juny almenys en els darrers 25 anys. Segons ha detallat Buch, s’han donat temperatures similars només ”més prop de l’estiu que no pas a la primavera”. A causa de les altes temperatures el SEM ha atès 30 persones, 13 d’elles bombers, i totes amb afectacions de caràcter lleu.

Els plans PROCICAT i INFOCAT s’han hagut de mantenir actius. Quan el Meteocat anunciï que l’onada de calor es dona per acabada, es desactivarà el PROCICAT, mentre que l’INFOCAT, que s’ha rebaixat a nivell d’alerta, es desactivarà tan aviat com els Bombers donin per extingit l’incendi a la Ribera d’Ebre.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -