14.3 C
Amposta

Es presenta al Perelló l’acord que uneix el món lleter, l’apícola i el de la fruita seca de Catalunya

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

La seu de Mel Muria al Perelló, va ser ahir a la tarda l’escenari per presentar un nou concepte d’economia cooperativa agrària: Els Músics. Un innovador projecte col·laboratiu, que suma més de 490 productors agroalimentaris i que vol potenciar el creixement del sector primari català, fomentant els productes de proximitat i de qualitat, així com la tradició gastronòmica del país.

L’acte va comptar amb la presència de Jordi Riembau, ramader i president de Llet Nostra; Àngel Salvat, membre de l’equip directiu de L’Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL (Infrusec); Enriqueta Masachs, directora general de Masachs; Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra Alimentària S.L.; Francesc Faiges Francesc Minguell, president i gerent, respectivament, de la Cambra de Comerç de Tortosa; Maria Cinta Llaó, alcaldessa del Perelló i Rafel Muria, president de Mel Muria.

La iniciativa, d’un clar esperit cooperatiu, compta amb la participació de quatre entitats del primer sector, cooperatives i SAT: Llet Nostra, Mel Muria, Infrusec i MasachsLlet Nostra la formen 140 petites i mitjanes explotacions ramaderes familiars de tot Catalunya; Infrusec agrupa 350 productors de fruita seca de les comarques de Tarragona; Mel Muria són apicultors del Perelló (Terres de l’Ebre) des de fa 6 generacions, i Masachs és productor de mató des de fa més de 30 anys.

El conveni ha comptat amb l’assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat reconeguda dins l’àmbit cooperatiu del sector primari català. Per això, Els Músics, es podran trobar a les seves agrobotigues repartides per tot Catalunya. També es comercialitzaran en botigues i establiments de cadenes de supermercats que aposten per la proximitat i els productes de quilòmetre zero.

Segons Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra i coordinador del projecte col·laboratiu: “Les quatre entitats involucrades compartim els valors de cooperació, proximitat, qualitat, humilitat, treball i tradició. Per això ha estat tan fàcil treballar plegats i desenvolupar aquest nou projecte”.

 Per Rafel Muria, president de Mel Muria: “Per nosaltres és un plaer formar part d’aquest projecte que referma les tradicions agroalimentàries del nostre país. La suma del coneixement de cada entitat col·laboradora és, sense dubte, tota una aposta de futur i no podíem faltar-hi”.

Els Músics

Avalats per l’Institut Català de la Cuina, són una reinterpretació de les postres de músic, presents en el Corpus del Patrimoni Culinari Català. Estan elaborats a partir de productes naturals i poc processats i permeten el consum integrat en un estil de vida saludable, modern, amb aliments equilibrats i de qualitat.

Els Músics uneixen fruita seca, mató i mel de primera qualitat amb un alt valor nutricional i equilibrat, que convida a gaudir d’un moment de pausa per degustar els sabors de la terra.

Els tres aliments són productes típics de la tradició culinària catalana, que forma part del sistema culinari mediterrani i la dieta mediterrània com a estil de vida, altament complementaris.

La seva presentació permet mantenir els tres ingredients (fruita seca, mató i mel) separats. Així conserven les seves qualitats organolèptiques originals fins al moment del consum.

Aquesta nova proposta de postres és ideal per consumir a qualsevol lloc i moment, sense renunciar a la qualitat, el sabor i la tradició i que serà apreciada pel consumidor que busca productes saludables i de proximitat.

Equilibri nutricional

 Segons la Fundació Dieta Mediterrània les característiques principals d’aquests aliments es basen en:

  • Mató: la seva característica nutricional principal és el contingut de calci amb una alta taxa d’absorció i biodisponibilitat, a més de proporcionar més calci, proteïnes, magnesi, potassi, zinc i fòsfor per caloria que qualsevol altre aliment. Té efectes probiòtics beneficiosos, és a dir, que ajuda a restaurar l’equilibri natural dels bacteris del tracte gastrointestinal (incloent-hi l’estómac i els intestins). El seu consum també millora la composició corporal i facilita la pèrdua de pes durant els episodis de restricció energètica.
  • Mel: composta principalment per hidrats de carboni senzills (sucres) i aigua. Aporta vitamines, especialment del grup B i vitamina C, juntament amb molts minerals, com calci, coure, ferro, magnesi i manganès, així com fòsfor, potassi i zinc. Té un potent efecte antibacterià, i propietats antiinflamatòries i antioxidants, que poden ser útils per a la prevenció del procés inflamatori crònic com l’arterioesclerosi, la diabetis mellitus i les malalties cardiovasculars.
  • Fruita seca: són aliments energèticament densos amb una àmplia gamma de vitamines, minerals i antioxidants beneficiosos per a la salut i per a la prevenció de malalties. Crus o torrats, ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis mellitus de tipus 2 i a controlar el pes. Redueixen el colesterol dolent (Ldl) i augmenten el bo (HDL). Són rics en vitamina B9 i fibra dietètica que beneficia la salut cardíaca i digestiva

Un projecte sectorial

Totes les entitats participants en el projecte cooperatiu Els Músics comparteixen l’objectiu de fomentar productes de proximitat, qualitat i del sector agroalimentari català.

Llet Nostra

És la marca de llet provinent de 140 granges petites i mitjanes que col·laboren des de 2003 per comercialitzar la seva producció a un preu just per al ramader.Inclou ramaders de les comarques de Girona, Lleida i Barcelona. És líder en el mercat, comercialitza cada any més de 32 milions de litres de llet a tot Catalunya. També fa iogurts i postres amb receptes tradicionals catalanes, com la Crema Catalana o el Flam de Mató. (www.lletnostra.cat)

Mel Muria

Actualment ja és la sisena generació la que treballa a Muria amb l’objectiu de mantenir l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinària com en la gestió empresarial.L’extracció de la mel es du a terme mitjançant processos mecànics d’última generació, exclusius per extreure la mel de les bresques i envasar-la directament. Les seves instal·lacions al Perelló (Terres de l’Ebre), disposend’uncentre d’interpretació de la mel. (www.mielmuria.com)

Infrusec (L’Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL)

Cooperativa creada el 1985, té 745 socis, 350 dels quals són productors de fruita seca i oli d’oliva verge extra del camp de Tarragona. Comercialitza la fruita seca sota la marca Infrusec. Sempre al costat del soci agricultor, L’Avellanera treballa per a la qualitat del producte i la seva traçabilitat des del camp fins al consumidor final.Es tracta d’una cooperativa molt arrelada al territori i té com objectiu valoritzar els productes dels seus socisagricultors destacant-ne les qualitats. (www.avellanera.cat)

Masachs

Amb més de 50 anys d’experiència, l’origen de Masachs és de tradició ramadera i productora de llet que va ampliar el negoci amb la fabricació de derivats làctics. En tots aquests anys de tradició, la seva principal especialització ha esdevingut l’elaboració de mató. (www.cabrianes.cat)

El projecte compta amb el recolzament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Segons la consellera, Teresa Jordà, “Iniciatives com aquestes posen en valor la tasca del primer sector català que desenvolupa el territori, fixa la població al món rural, garanteix la conservació del paisatge i fomenta les tradicions agroalimentàries catalanes”.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Nou cas positiu de coronavirus a la Sénia

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre ha confirmat que hi ha un cas positiu de Covid-19 a la Sénia. Es tracta d'una...

Els positius dels dos brots a les Terres de l’Ebre tenen símptomes lleus

La Regió Sanitària Terres de l'Ebre ha informat que actualment els positius dels brots per coronavirus a les Terres de l'Ebre presenten símptomes lleus. Pel...

[VÍDEO] Un tren de Barcelona a Tortosa amb excés d’usuaris indigna la xarxa

La població comença a reprendre l'activitat després d'haver passat un llarg confinament causat per la pandèmia generada pel coronavirus, i més encara, havent passat...

Tres positius més confirmats en el cas de l’institut del Perelló, i un més al d’Alcanar

Salut ha informat que tres persones en seguiment han donat positiu en el cas del brot de l'institut del Perelló, que fins aquests moments...

La Tonyina Roja Balfegó visita més de 180 restaurants catalans

Més de 650 restaurants de tota la geografia espanyola participen, des de demà i fins al 26 de juliol, a les Jornades de la...
- Anunci -
- Anunci -