14.3 C
Amposta

Es mou quelcom al medi

Fins ara una empresa a Catalunya per poder accedir a subvencions per compensar les seves emissions només podia fer grans projectes de plantacions d'arbres en el Sud global i una informació recent va determinar que un 75% dels projectes no es feien. Tot un engany

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Totalment d’acord que s’han de fer edificis amb un impacte positiu sobre el medi ambient a partir del 2024, però pel que sembla s’ha de fer una remodelació de la llei que van en contra d’aquest propòsit, en primer lloc, el Gobierno i després la Generalitat són els que han d’esmenar els plans urbanístics generals i de cada poble creant uns paràmetres d’obligat compliment que vagin a favor i s’adaptin en la lluita contra el canvi climàtic.

Quan es construeixen edificis nous siguin públics o privats es fan sobre una superfície que tenia un entorn de vida amb animals, fongs o bacteris pertanyents a un ecosistema i quan es fan els fonaments per començar l’obra es posa el formigó a sobre d’aquest anul·lant tota la vida existent, així mateix les cobertes haurien de ser vegetals i planes per tornar a reproduir el que s’ha espatllat del sol amb la fonamentació. Un altre factor a tenir en compte és la mà d’obra qualificada que es fa servir a la construcció i hauria d’haver-hi uns plans d’ensenyament de la manera de tractar els materials, quins s’han de fer servir i com poden ser més respectuosos amb el medi, controlar els residus i fer-ne un bon destriament per poder-los reciclar.

Pel que respecta al medi sabem que estem al límit i que s’ha d’actuar, prendre decisions ara que tindran conseqüències si es fan bé durant molts anys, com ha fet la UE amb la nova directiva d’Eficiència Energètica d’Edificis d’obligat compliment pels països, que després de tres mesos de negociacions entre els països, el Parlament Europeu i la Comissió Europea han arribat a un acord sobre aquesta nova Directiva, aquesta nova directiva inclou mesures de gran envergadura sobre l’eliminació gradual dels combustibles fòssils en la calefacció de les llars. La Directiva obligarà als edificis nous i les llars de nova construcció siguin de zero emissions a partir del 2030 sent el límit el 2050. Es fixa la data del 2040 com topall perquè els governs nacionals eliminin de manera progressiva les calderes de combustió fòssil tot i que tenen en contra les ONG que estan preocupades perquè troben que no es podrà complir la data fixada d’emissions zero. A partir del 2025 els països no donaran subvencions econòmiques per calderes de combustibles fòssils i finalment la UE garantirà que els edificis residencials redueixin el consum mitjà en un 16% pel 2030, el 20% el 2035 i el 55% de la reducció energètica que s’haurà d’obtenir mitjançant la rehabilitació d’edificis vells.

A Catalunya el Govern anuncia que tindrem Agricultura sostenible i Gestió Forestal i farà un mercat de crèdits per fomentar l’absorció local de CO₂ una estratègia principal del Govern per lluitar contra el canvi climàtic per reduir les emissions, quan les empreses ja no poden rebaixar més el CO₂ el complement serà una compensació, aquest sistema està molt rebutjat per organitzacions ecològiques per fomentar la ineficiència i pràctiques de Greenwashing. Però el que Catalunya vol fer segons el conseller d’Acció Climàtica és la compensació de crèdits locals propis de CO₂ basat en la restauració d’hàbitats litorals, la gestió forestal i l’agricultura sostenible, estaria bé que es prioritzés la reducció d’emissions abans que les compensacions, veurem fins a on arriben aquestes mesures i sobretot si funcionen, els crèdits globals no ho fan. Els treballs silvícoles poden ajudar a fixar el CO₂ i reduir el risc d’incendis, evitar la disminució d’aigua i preservar la biodiversitat de tots els ecosistemes. Bon any 2024 a tots.

Joan Cunill, tèncic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -