14.3 C
Amposta

26 de juny: Es compleix un any de l’incendi de la Ribera d’Ebre

A les 14.29 h del 26 de juny de 2019 un testimoni informa d'una columna de fum entre Vinebre i la Torre de l'Espanyol

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’estiu passat va ser un dels pitjors dels últims anys en quant a perill d’incendi. Una primavera molt seca i poc plujosa va fer que la vegetació presentés un estrès hídric important. La campanya, a més, va començar amb molts episodis de calor continuats. Tot això es va combinar amb humitats relatives extremadament baixes, sobretot els dies de grans onades de calor i temperatures màximes molt elevades amb episodis de vents.

En total es van cremar a Catalunya 6.459,10 hectàrees, de les quals 4.462,52 forestals. 6.081,32 ha són només d’un sol incendi, el de la Ribera d’Ebre, el 26 de juny. Dels 233 incendis forestals de la campanya 2019, només 11 van ser de més de 10 hectàrees totals (el 4,72%), 23 d’entre 1 i 10 hectàrees (9,87%) i la gran majoria, 199 incendis forestals, van ser de menys d’una hectàrea (85,41%). El segon incendi forestal en importància de la campanya 2019 va ser el de Capellades, el 24 de juliol, amb poc més de 56,1 hectàrees cremades. La tendència a la reducció del numero d’incendis és constant i el salt en la reducció de la superfície cremada en grups de 5 anys des de 1994 és important.

El gran incendi forestal de la Ribera d’Ebre es va produir en un episodi d’alt risc i de sequera acumulada, amb una ona de calor que va persistir fins al 30 de juny, temperatures extremes que van arribar als 42ºC i humitats relatives inferiors al 20%.

Davant d’aquesta situació de risc extrem, els Bombers de la Generalitat van realitzar una sèrie d’accions: la convocatòria del Comitè tècnic del pla Infocat per decretar l’alerta del Pla, el reforç de personal M2 en totes les regions d’emergències i el reforç de l’estructura de comandament i de suport  de la unitat GRAF.

Els Bombers van rebre l’avís d’aquest incendi a les 14.29 h del 26 de juny, quan un testimoni informava d’una columna de fum entre Vinebre i la Torre de l’Espanyol. També es van rebre altres informacions que ens indicaven que el foc estava agafant intensitat. Immediatament, els Bombers van activar una primera sortida de cinc dotacions terrestres, incloses les de comandament, i un helicòpter bombarder. Davant la intensitat de la columna, es van reforçar aquestes dotacions amb una sortida ampliada de més mitjans operatius.

Ja en els primers moments d’atac al foc, els Bombers van copsar que era un incendi de gran intensitat, que llençava massivament focus secundaris, amb un ambient de foc. En les dues primeres hores de foc va cremar 2500 hectàrees , ja que avançava ràpidament en direcció nord-oest conduït per un vent de marinada de fins a 61 km/h,  a una velocitat d’entre 2 i 3 km/h, afectava zones boscoses, camps, infraestructures viàries i energètiques, i posava en perill les diverses masies que hi havia en el seu camí.

Una de les prioritats dels dels Bombers des de l’inici va ser la d’intentar aturar l’obertura dels flancs. Igualment, calia garantir la seguretat de les persones de  les masies i dels vianants/excursionistes de la zona. També van prioritzar el tall de les carreteres T-714 i TV-2237.

Per donar resposta a una emergència d’aquesta dimensió, els Bombers de la Generalitat van desplegar una estructura de Siscom 5. Cal destacar que, per a la resolució d’aquesta emergència es va requerir el treball constant dels efectius de Bombers durant més de 6 dies. A mida que la situació de l’incendi va anar evolucionant favorablement, l’estructura Siscom es va anar desescalant successivament.

L’incendi es va donar per estabilitzat el dia 29 de juny, a les 22.00 hores; per controlat el dia 30 a la mitjanit i, finalment extingit el dia 7 de juliol, a les 21.00 hores. Va cremar 5046,47 hectàrees. 

Mapa de la superfície afectada per un incendi a la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues difós pels Agents Rurals l’1 de juliol del 2019

Les tasques d’extinció de l’incendi van suposar la participació de 120 unitats del cos de Bombers de la Generalitat, amb 250 efectius, Mossos d’esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil, Agents rurals, i la Creu Roja. A més, es va comptar amb la col·laboració de la Unidad Militar de Emergencias, amb 2 batallons i 150 efectius, 4 unitats BRIF, que van treballar amb les unitats GRAF i 2 unitats helitransportades de València i unitats terrestres de Saragossa i Terol. Tot el dispositiu operatiu d’extinció, coordinat des del Centre de Comandament Avançat pels Bombers de la Generalitat, instal·lat a Vinebre.

Hi va haver molta dificultat en la gestió i l’extinció de l’incendi. Per exemple, el dia 28 entre les 15.00 i les 20.00 h, les condicions meteorològiques van ser extremes, amb una temperatura de 42ºC i humitats relatives inferiors al 20%. En aquest període es van produir més de 20 reproduccions al perímetre, i el treball per contenir aquestes reproduccions va produir que 11 bombers fossin atesos per mitjans sanitaris a causa de cops de calor. D’aquests afectats, 2 van ser evacuats en helicòpter, en estat lleu, a centres hospitalaris, i la resta donats d’alta in situ.

Buch va destacar que “la resolució d’aquesta emergència va suposar un gran esforç per part de tota l’organització del Cos de Bombers, per donar resposta a un incendi daquestes dimensions, durant un situació meteorològica extrema, amb rècords de temperatura que va dificultar molt les tasques d’extinció”.

Aquest incendi és un exemple de gestió estratègica prevista en el nou model. Els Bombers van gestionar una situació altament complicada des daquesta visió estratègica, i no pas des duna extinció clàssica”, apunta Buch.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -