El passat divendres, 20 de setembre, es va celebrar la gala d’entrega de premis del Terres Travel Festival al Parador Nacional de Turisme Castell de la Suda de Tortosa. L’acte presentat per l’actriu Ivana Miño, va servir per reconèixer audiovisuals en les categories de Millor Documental, Millor Producte Turístic, Millor Destinació i Millor audiovisual gastronòmic així com el Premi Terres de l’Ebre al millor audiovisual de turisme sostenible i el Grand Prix del Festival, entre d’altres.
En una gala plena d’emoció i talent internacional es va posar en valor la feina dels directors i directores d’arreu que van presentar un total de 199 peces audiovisuals de 48 països diferents. Dels premis del festival destaquen el Premi Grand Prix concedit al projecte canadenc “To be Albertan” (Canadà, 2022) , el documental “Sustainable Türkiye” (Turquia, 2024), guardonat amb el Premi Terres de l’Ebre al Millor Film que promou la Sostenibilitat. El premi de la Millor Producció Catalana va estar per “Més Amunt: la gran família” (Catalunya, 2024) del director Jordi Sacristán. EI Premi Climent Ferrer a la Millor Producció sobre els Valors de la Reserva de la Biosfera de la UNESCO, apadrinat pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), es va concedir a “Extraordinary Voyage Galapagos” (Andorra, 2023) del director Olivier Bourgeois. També cal mencionar el premi especial a la Millor Producció Gastronòmica: Catalunya Regió de la Gastronomia 2025, que es va entregar per primera vegada i que va recaure a “Origin” (Espanya, 2024) del director Jesús Sanjurjo. Durant la gala també es va reconèixer el periodista i director alemany Andreas Ewels, que va rebre el premi Terres Pioneers, per la seva trajectòria dedicada a la producció de documentals sobre la natura i el medi ambient.
Directors ebrencs premiats
Pel que fa a projectes ebrencs, es va premiar “Lofoten” del director Èric Barberà. També el projecte documental en format curtmetratge “Wild Flower” d’Albert Vidal. L’ampostí Xavi Drago va ser premiat amb el seu documental “Mi primera Letra”.
El perellonenc, Èric Barberà amb “Lofoten” premiat a Millor Producció que promou el Respecte a la Natura presenta un documental que va més enllà de mostrar la bellesa de les Illes Lofoten (Arxipelags noruecs) amb unes condicions climàtiques extremes. També tracta, amb una breu entrevista, la cultura de l’última tribu indígena d’Europa, “els Sami”. D’altra banda, el testimoni d’un pescador aporta curiositats sobre aquesta difícil feina en l’actualitat.
El documental es va rodar fa tres anys a les Illes Lofoten durant un viatge organitzat per plaer pel mateix Barberà, que és un apassionat dels viatges. Preparant el viatge amb la seva exparella sentimental, es van adonar que allà es trobava l’última tribu indígena d’Europa (Els Sami) i en aquest punt van decidir fer el possible per poder entrevistar-los. Un cop allà també es van posar en contacte amb un pescador per conèixer la història i les tradicions que han girat al voltant de la pràctica pesquera durant generacions en aquesta zona de Noruega. Amb poques hores de llum i una sensació tèrmica de -16 graus, “Lofoten” amb aquestes dues històries com a focus documental, es va rodar en un total de vuit dies.
Amb aquest premi, Barberà corrobora el seu talent innat creant contingut en format foto i vídeo durant els seus viatges.
Albert Vidal el director de Deltebre, amb el documental “Wild Flower” es va endur l’or en la categoria “Documentaries: Arts, Music and Culture”. El projecte és un curtmetratge documental creat per commemorar el 30è aniversari de SEAD – Salzburg Experimental Academy of Dance (Àustria), una de les institucions de dansa més influents d’Europa. El projecte cooproduït per Vèrtex Creatius, no només es va rodar en una setmana sinó que també es va editar en un temps rècord per ser projectat l’últim dia de la setmana commemorativa, just abans de la festa de cloenda de la SEAD.
El títol “Wild Flower” o Flor silvestre sorgeix de la metàfora de la flor silvestre que subratlla com la dansa pot florir tant en llocs esperats com inesperats de la ciutat, convidant els aficionats a la dansa a unir-se a ells per celebrar junts el llenguatge urgent i divers de la dansa. El projecte sorgit d’altres treballs duts a terme amb la institució no només és un homenatge a tres dècades d’excel·lència de SEAD en dansa, sinó també un homenatge a la capacitat de la disciplina per sorprendre i inspirar, teixint connexions profundes entre SEAD, Salzburg i el món explica Vidal.
Vidal, amb “Wild Flower” suma quatre premis Terres Travel. Els tres primers van ser treballs molt vinculats al territori (un anunci turístic de Deltebre, el videoresum de la quinzena edició del Festival Deltebre Dansa i un spot per a l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre). “M’ha fet il·lusió perquè d’alguna manera els premis han seguit una mica el meu camí professional. Des del principi que sempre he buscat tenir este arrelament al territori, que encara conservo, però hi ha una part cada vegada més gran de projectes que desenvolupo per fora.” ha comentat Vidal.
Xavi Drago amb el documental “Mi Primera Letra” va ser guardonat amb el premi a millor migmetratge “Best Medium-Length Film”. Un documental que situa l’espectador a l’Índia on la sombra de la discriminació recau sobre els més vulnerables, la casta dels “Intocables”. Juntament amb la Fundació Made In Tarifa, el director s’embarca en un viatge que té com a objectiu construir una escola per als nens d’aquesta discriminada casta. El documental plasma com, després de sis anys de meticulosa planificació, un equip de voluntaris es submergeix en un repte ple d’entrebancs, però també esperança, molt treball i esforç per aconseguir l’objectiu.
El títol de “Mi Primera Letra” simbolitza l’oportunitat i l’esperança que es brinda als nens de la casta dels Intocables, a través de la construcció d’una escola. Nens totalment analfabets i sense recursos. També simbolitza, d’alguna manera el viatge que emprenen els voluntaris per construir una escola enmig del no-res i l’aprenentatge que s’emporten a casa després de viure una experiència totalment colpidora.
“Estic molt agraït perquè d’alguna manera, aquest premi és una recompensa a tot el treball i esforç que hi ha darrere del documental. També és una motivació enorme per continuar treballant i créixer personalment i professional” expressa Drago.
Redacció M.F