14.3 C
Amposta

Ercros construirà un parc fotovoltaic a la fàbrica de Flix i estudia fer-hi una planta d’hidrogen

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Ercros invertirà 40 milions d’euros en els cinc centres de producció que té al Camp de Tarragona i l’Ebre durant el període 2021-2025. En el marc del denominat Pla 3D, el pla estratègic d’aquesta companyia química pels pròxims anys, predominen els projectes de descarbonització amb l’objectiu de mitigar el canvi climàtic. En aquesta línia, el grup industrial posa el focus a la fàbrica de Flix on produeix fosfat dicàlcic per a alimentació animal. Posarà en marxa un parc fotovoltaic el desembre de 2022 per abastir energèticament la fàbrica i altres empreses interessades, un autoconsum compartit que pretén atraure activitat i reactivar la reindustrialització a la zona. A la vegada, Ercros estudia construir-hi una planta de producció d’hidrogen.

La companyia té en ment construir una planta d’electròlisis d’aigua a Flix, aprofitant l’excedent d’electricitat del parc fotovoltaic, de 6,4 GWh/a, que es posarà en marxa el desembre de l’any vinent. “És un projecte clau per afavorir la reindustrialització del polígon químic de Flix2, ha afirmat el director general de negocis d’Ercros, Agustín Franco. El directiu assegura que hi ha empreses interessades en instal·lar-se a la zona. “Amb algunes fins i tot estem negociant la seva incorporació a aquest negoci, en qualsevol cas totes veuen amb bons ulls disposar d’energia elèctrica renovable in situ i optar a una rebaixa dels peatges”, ha afirmat Franco, durant la presentació del pla estratègic de la companyia, aquest dilluns, de forma telemàtica.

Blanco ha recordat que l’edifici que alberga la planta de tractament de fangs de l’embassament de Flix serà preservat per captar empreses químiques i que així es va rubricar en un conveni a tres bandes entre la societat estatal Acuamed, l’empresa Ercros i l’Ajuntament de Flix. “Un al·licient més perquè empreses interessades s’hi pugin instal·lar”, ha afegit. L’empresa estudia aprofitar l’electricitat sobrant del parc solar, de 8 hectàrees entre el recinte de la fàbrica i la carretera de Riba-roja, i també a les instal·lacions desmantellades de de clor-sosa, per produir hidrogen per a autoconsum i venda. L’actuació, inclosa al projecte de Plataforma d’Hidrogen Verd Catalunya Sud, és en fase d’estudi, subjecte a assajos a la planta de Sabiñánigo.

Ercros també es planteja un parc fotovoltaic a Tortosa (6 GWh/a) per cobrir un 18% de les necessitats elèctriques de la fàbrica. Blanco ha avançat aquests dos projectes que la companyia es planteja en una demarcació on injectarà més de 40 milions d’euros ens els pròxims quatre anys -xifra que s’eleva als 65 milions incloent altres projectes ja en execució, al marge del Pla 3D, que deu el seu nom als tres eixos sobre els quals pivota: diversificació, digitalització i descarbonització. Aquesta darrera dimensió aglutina la majoria dels catorze projectes previstos en les cinc fàbriques situades en territori tarragoní i ebrenc. “Aconseguirem reduccions molt significatives de CO2, de fins al 35% en emissions”, garanteix Franco.

D’aquests, destaquen l’ampliació de la capacitat de producció de dipenta a Tortosa -la planta del grup que més exporta de la demarcació-, la construcció d’una nova unitat de producció de vapor amb biomassa per a Vila-seca I i Vila-seca II, i un nou reactor de producció d’EDC a Vila-seca II. L’empresa assegura que amb aquests projectes no disminuiran els llocs de treball sinó al contrari. La plantilla creixerà en una vintena de llocs directes, trenta d’indirectes i que ocuparan, en aquests quatre anys, d’una vintena a una seixantena d’operaris del sector de la construcció. Les cinc fàbriques situades a la Canonja, Vila-seca (I i II), Flix i Tortosa, amb prop de mig miler e treballadors, van generar una facturació de 284 milions d’euros l’any passat.

El director general de negocis de la companyia ha destacat l’esforç inversor del grup en aquest territori en els últims catorze anys. “Fins a 123 milions d’euros”, ha afirmat. L’abast temporal del pla és el període 2021-2025, encara que l’execució de diversos projectes de digitalització i descarbonització transcendeixen aquest termini i s’allargaran fins a 2029. Per al període 2021-2029, Ercros preveu una inversió total de 92 milions d’euros i la generació d’un resultat brut d’explotació (ebitda) addicional de 194 milions d’euros.

El director general de negocis d’Ercros, Agustín Franco, explica que el grup industrial confia reactivar la reindustrialització del seu complex de Flix amb el parc de producció fotovoltaica, on també estudien implantar una planta de producció d’hidrogen.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -