14.3 C
Amposta

Esquerra proposa un Pacte nacional per les energies renovables

Reclama al govern espanyol un Pla de Transició Justa per revertir l’impacte del tancament de les nuclears

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Al davant del reactor de la central nuclear d’Ascó, els candidats i candidates d’Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament han explicat la seva proposta en matèria energètica per a la legislatura vinent.

La cap de llista de la demarcació de Tarragona, Raquel Sans, ha manifestat que “Esquerra Republicana estem totalment a favor de les energies renovables i la necessitat d’impulsar la transformació energètica, però s’ha de fer bé; amb una mirada de territori, que no pot ser a qualsevol preu”.

La candidata ha proposat la creació d'”un Pacte nacional per les Energies renovables, perquè necessitem fer-ho de manera endreçada, territorialment equilibrada, i tenint en compte la veu dels ajuntaments; que són els coneixedors del territori”.

El candidat Lluís Salvadó ha destacat la necessitat d’aprofitar “el Pacte Verd Europeu que crearà un mecanisme per a la Transició Justa on destinarà 100.000 M€ per a compensar la transició econòmica i social d’aquells territoris que es veuen afectats pel tancament d’instal·lacions energètiques, inicialment del carbó i posteriorment de centrals nuclears”.

Salvadó ha recordat que “l’Estat espanyol ha transposat el mecanisme creant l’estratègia de Transició Justa, quan durant aquesta dècada es preveu el tancament de les dues centrals d’Ascó”.

Aquestes centrals compten entre set-centes i vuit-centes persones treballant-hi de forma directa, i moltes més de forma indirecta, per la qual cosa el candidat ha mostrat una “preocupació enorme perquè amb el tancament podem tenir un impacte econòmic i laboral importantíssim, d’aquí que hem de posar al damunt de la taula un Pla de Transició justa que hem de negociar amb Europa i l’Estat espanyol”.

“Aquest Pla és un element imprescindible per abordar tant els problemes històrics de despoblament que arrosseguem a la part nord de la Ribera d’Ebre, com sobretot, l’afectació que pot tenir en un futur el tancament de les centrals nuclears”, ha dit

El candidat s’ha mostrat esperançat que el nou Impost sobre instal·lacions que incideixen en Medi Ambient no tingui entrebancs i que el 20% pugui ser destinat a les zones on hi ha més implantació energètica. “Insistim, persistim, i esperem que el Tribunal Constitucional aquesta vegada tingui una actitud més responsable”, ha dit

Salvadó ha fet referència a la prohibició del Tribunal Constitucional d’implantar l’impost nuclear català. Primer el de 2015 que tenia per objectiu destinar un 10% de la seva recaptació a reactivar l’economia de la zona nuclear i revertir la situació de despoblament de la zona; i després el 2017 amb una segona versió que ell com a Secretaria General d’Hisenda de la Generalitat va impulsar.

“Però el govern del PP va tornar a presentar un nou recurs, i malgrat l’entrada del president Sánchez al govern, amb socialistes i comuns, no el va voler retirar i el Tribunal el va tombar. Si l’hagués retirat avui tindríem un impost que recaptaria al voltant d’un centenar de milions, dels quals un 20% retornaria cap als municipis del voltant d’Ascó i Vandellòs”, ha afirmat Salvadó.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -