Esquerra Republicana ha denunciat el retard en la construcció de les variants de Gandesa i Corbera d’Ebre, coincidint amb el 25è aniversari de la publicació al BOE de la licitació dels estudis previs. El diputat i president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Albert Salvadó, ha qualificat la situació de “vergonya” i ha carregat contra els governs del PP i del PSOE per la seva inacció.
«La demora de vint-i-cinc anys, de moment, en la construcció de les variants de Gandesa i de Corbera d’Ebre, són l’exemple més clar del maltractament i el menyspreu que ens han fet i fan els governs del PP i del PSOE cap a les Terres de l’Ebre», ha afirmat Salvadó, afegint que “és una autèntica vergonya”. El dirigent republicà ha recordat que, en aquest temps, el PSOE ha governat 14 anys i mig, i el PP 10 i mig, i la situació segueix igual.
El 25 de març de l’any 2000, el BOE va publicar la licitació de la redacció de l’estudi previ i informatiu de dos projectes viaris. L’Autopista AP-41 Madrid-Toledo, de 60 quilòmetres, es va completar en només quatre anys, mentre que les variants de Riudecols, Corbera d’Ebre i Gandesa, de només 13,4 quilòmetres en total, continuen sense veure iniciades les obres. Tot i haver comptat amb partides milionàries en els Pressupostos Generals de l’Estat en diferents moments, la Declaració d’Impacte Ambiental d’aquestes infraestructures va caducar l’any 2012 per la desídia dels governs espanyols. Només la variant de Gandesa ha tingut alguna previsió pressupostària en els darrers anys, mentre que les altres dues han desaparegut de les planificacions estatals.
Marta Samper, presidenta de la Federació Comarcal d’ERC a la Terra Alta, ha reivindicat les iniciatives que el partit ha impulsat durant aquests 25 anys perquè el govern espanyol iniciï la construcció de les variants. En aquest sentit, ha recordat que el 2018, l’aleshores senador i exalcalde de Gandesa, Miquel Aubà, va arrencar el compromís de l’executiu socialista d’actualitzar la Declaració d’Impacte Ambiental de la variant, un pas que set anys després encara no s’ha materialitzat. Tot i que el 2023 es va formalitzar la redacció del projecte actualitzat, aquest encara no s’ha finalitzat.
Petició de declaració institucional
El grup municipal Alternativa per Gandesa – Acord Municipal ha registrat una petició perquè el consistori faci una declaració institucional el proper 25 de març, coincidint amb l’aniversari de la publicació de la licitació. El regidor i portaveu del grup, Joan Aubanell, ha remarcat que la variant de Gandesa «és necessària per motius de seguretat viària i per motius de salut, reduint la contaminació i les molèsties que provoca al seu pas l’N-420 als veïns i les veïnes». A més, ha destacat que la infraestructura “traurà el trànsit pesat de dins del nucli urbà” i millorarà la mobilitat de la Terra Alta i les Terres de l’Ebre juntament amb la variant de la C-43.
Aubanell ha insistit que la declaració institucional ha de manifestar “el rebuig més absolut a la demora en la construcció per part dels governs espanyols” i exigir a l’executiu actual que faci públic el calendari d’actuacions i estableixi una data d’inici i finalització de les obres.
Per la seva banda, el senador d’ERC Jordi Gaseni ha assegurat que «les Terres de l’Ebre no ens podem acostumar mai a patir aquest tipus d’injustícies en la manca d’inversions de l’Estat. Ja n’hi ha prou d’aquesta situació i exigim al govern socialista concrecions, que desencalli un projecte que fa dos anys van anunciar que estava en marxa i no veiem avançar».
Gaseni ha registrat quatre preguntes per escrit al govern espanyol per aclarir quina és la situació actual del projecte, quina programació d’actuacions hi ha prevista, quan es podrà licitar i quan es podrà posar en funcionament la variant de Gandesa.
Redacció
Enllaços relacionats