14.3 C
Amposta

Ens pugen a les barbes

Quan els corruptes i mafiosos González i Aznar varen passar a mans privades les empreses públiques d'energia el que van fer va ser robar a la ciutadania un servei bàsic necessari en el seu propi benefici, ara seria l'hora de fer un reset i tornar aquest servei al públic en benefici de tots els ciutadans

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Torna a primera plana dels mitjans de comunicació i quan això passa és una mala notícia pels consumidors, el preu de la llum s’ha disparat a l’alça, el govern d’Espanya ha demanat a la Comissió Nacional de mercats i la competència la CNMC que investigui si hi pot haver irregularitats per part de les companyies elèctriques i hagin provocat aquest augment de la llum sense precedents al país. M’entres el govern no se’n fia de les companyies elèctriques, l’opinió d’alguns tècnics ens diu que el problema rau en la gran demanda que han fet els consumidors, els alts preus del gas o que les renovables no han pogut generar l’energia demandada en aquesta època, un altre factor ha vingut a través del sistema marginal que fa servir el país, on cada tipus d’energia contractada al mercat ho fa per ordre del seu cost, l’últim que ha entrat ha estat el gas i les operadores han hagut de fer-lo servir per atendre la gran demanda fent pujar la factura de la llum.

El preu de la llum segueix pujant, la mesura de baixar l’Iva per minorar la puja que ha fet el govern d’Espanya del 21% al 10% pot ser un revulsiu pel consumidor per les rebaixes fiscals que suposaran a curt termini, però tot no va bé, el preu segueix descontrolat el rebut frega els 84 euros i no és capaç de compensar la baixada d’impostos als consumidors. El rebut d’una llar mitjana ha pujat de l’ordre del 35% respecte del mateix mes de l’any passat. L’any passat el rebut estava en 62,67 euros aquest any el consumidor pagarà 21,68 euros més al juliol amb el qual el rebut total serà de gairebé 84 euros, aquest juntament amb febrer i maig son els tres mesos amb les factures de llum més cares de la història els preus pel que diuen els tècnics no baixaran a curt termini. Tot aquest enrenou comença amb el temporal Gloria al gener que va disparar els preus de l’electricitat a nivells històrics, m’entres la gasolina fa mesos que va apujant els preus no passava des del 2014,el seu preu avui és de 70 dòlars el Petroli Brent sent al principi de la pandèmia de 20 dòlars. Cal que el consumidor tingui clar perquè paga aquest servei bàsic a 84 euros quan el seu preu de cost és de 10 Euros.

Sembla que el mercat energètic que té Espanya no ens porta enlloc i la transició energètica que proposa EU aquí (Espanya) és socialment inviable perquè el país no té connexions amb altres mercats i els preus son els més alts de la UE. La qüestió al gran problema i gran repte de tenir uns preus iguals als països de la UE és estructural i pel que sembla el govern té projectes en aquest sentit que sumaran a la instal·lació de més renovables, d’altra banda el fons per la Sostenibilitat del Sistema Elèctric vol baixar un 13% de la factura de la llum fent fora el cost de les primes a les renovables i limitar els guanys del carbó que reben les centrals no emissores per frenar les grans retribucions que reben les nuclears i les hidroelèctriques. És urgent posar topalls aquestes retribucions perquè els hòldings elèctrics guanyen més de què esperaven. El temps s’esgota i si es vol fer una reforma estructural del sector per sanejar-lo s’ha de fer ara o no es farà mai.

El govern no pot deixar que aquests hòldings portin el full de ruta del sector és inadmissible com a exemple del que dic la Comissió Nacional del Mercat de valors, la màxima autoritat del sector elèctric, ha publicat un document on es diu que la producció d’Iberdrola de l’últim trimestre ha sigut de 6300 Giga watt hora d’electricitat amb fonts renovables (vent, sol, aigua) la resta 7600 Mega watts hora l’ha generat a través d’urani per les centrals nuclears que té i gas natural, per tant ha produït més electricitat bruta que neta amb grans emissions de CO₂ i residus radioactius. El govern ha de dir prou i fent una reflexió quan González i Aznar varen privatitzar les companyies elèctriques dient tota classe de mentides als consumidors, que estarien més ben servits, que sortiria més bé de preu, etc. Només estaven treballant pels seus interessos recompensats amb una cadira als consells d’administració amb la butxaca plena, va resultar fàcil de fer-ho, ara s’hauria d’invertir el terme i fer un gran hòlding públic que els consumidors poguessin gaudir d’un servei a un preu a l’abast de tots. Hem d’acabar amb els rebuts indesxifrables, si per saber que paguem per un servei necessitem l’ajut d’un tècnic és perquè ens volen fotre o ens han fotut. El govern ha d’acabar amb tota aquesta màfia estructural propiciada per polítics corruptes i està al costat del consumidor, ni una pujada més, baixada de preus i canvi d’estructura pública. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -