14.3 C
Amposta

Energia sense emissions ni fums

L'energia geotèrmica és un recurs geològic i al mateix temps una font d'energia renovable i autòctona que, a diferència d'altres energies no depèn de la disponibilitat del vent o sol que li dona un ús molt superior a les altres renovables

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La urgència per assolir els objectius de reducció d’emissions de gasos efecte hivernacle pel 2030 i 2050, a la UE a partir de la descarbonització de l’energia amb renovables, és el desafiament més gran que ara mateix té Europa en la seva agenda. El Consell Europeu ha reconegut el paper estratègic de l’energia geotèrmica pel que fa als recursos superficials, ajudats amb tecnologia de la bomba de calor com els usos directes d’origen profund. Aquesta energia és un recurs geològic i una font d’energia renovable i autòctona, que a diferència d’altres energies renovables no depèn de la disponibilitat de vent o sol amb un factor d’ús molt superior, no requereix preparació, manipulació o emmagatzemar i el més important, no necessita cremar cap mena de combustible amb què no genera cap contaminació o fums.

La situació actual sobre els alts nivells de contaminació és molt preocupant. La gran acumulació de Diòxid de Carbó és un dels majors reptes que tenim, sabent que els nivells de CO₂ van augmentant any rere any, provocant l’escalfament global i el canvi climàtic. L’acumulació d’aquest gas a l’atmosfera així com Meta, és tan gran que lo primer que s’ha de fer és netejar l’atmosfera per treure aquest excés que no havien tingut mai fins ara i, si no ho aturem, l’atmosfera arribarà al col·lapse. De fet, la transició ecològica ens fa replantejar la manera de produir energia que tenim, buscant alternatives per absorbir tota la contaminació.

L’any passat un equip d’investigadors va desenvolupar un mètode, que aprofita la geotèrmia i la mineralització del carbó, sent la clau per capturar els gasos que s’estan alliberant i el que tenim ara mateix a l’atmosfera retinguda. El mètode (La Geotèrmia) aprofita la calor natural que extreu de l’interior de la terra per generar energia elèctrica sostenible. Fa uns quants anys que aquest mètode es fa servir de forma individual, però no industrial. Com que treballa amb calor de la geotèrmica i no pas amb combustibles fòssils, eviten emissions de gasos efecte hivernacle. La geotèrmia és el procés que aprofita la calor interna de la terra per generar energia elèctrica sostenible que proporciona en les seves formes, calor i electricitat les 24 hores del dia al llarg de l’any. La manera de fer-ho és mitjançant les perforacions per extreure aigua calenta o vapor que es condueix a la superfície on fa girar una turbina que activa un generador i aquest produeix energia.

La mineralització del CO₂ s’obté en injectar el diòxid de carbó capturat en formacions rocoses profundes i en aquest espai natural se solidifica quedant emmagatzemat de forma segura i permanent. Els investigadors han identificat que en els basalts oceànics i les peridotites del mantell superior són especials per mineralitzar de forma ràpida el CO₂. Aquest gas s’injecta en els pous profunds que reacciona amb l’aigua soterrada que conté ions de calci, magnesi i ferro que dona com a resultat la formació de carbonats sòlids com la siderita, la calcita o la magnesita, minerals molt estables que poden retenir i romandre en el subsol indefinidament. Els basalts oceànics segons els científics poden mineralitzar fins a un bilió de tones de CO₂, fent més gran la capacitat de convertir el CO₂ en roques sòlides. La manera d’absorbir la contaminació amb la Geotèrmia i la mineralització ens posa en un abans i un després, ja que la geotèrmia és un model més innovador i sense contaminar, podria ser el futur de la transició ecològica que tenim en agenda.

A Catalunya la geotèrmia genera una potència de 42,4 MWT amb poc més de 740 instal·lacions que tenen una vida útil funcionant a ple rendiment de 20 a 25 anys. La profunditat de perforació per captar geotèrmia és de 60 metres fins a 150 metres de profunditat. El potencial geotèrmic del nostre país ha sigut objecte d’un informe publicat per l’Institut Cartogràfic i geològic que destaca la presència d’aquests recursos en llocs com Montbrió o Botarell de Tarragona, a més d’altres llocs amb un potencial d’explotació molt gran. També es disposa de nombrosos aqüífers i zones hidrotermals per generar energia tèrmica per la indústria i climatització urbana. La geotèrmia és una font d’energia renovable que pot ser un complement de l’energia eòlica i solar. Però, per aprofitar aquests recursos que té el país, és necessari fer més investigacions i desenvolupar un pla integral que ens permetrà aprofitar-lo al màxim.

Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -