14.3 C
Amposta

En vigor la llei que obliga a controlar els horaris de tots els treballadors

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

Redacció.- Des d’aquest diumenge, totes les empreses estan obligades per llei a controlar l’horari d’inici i final de la jornada laboral de tots els seus treballadors i guardar els registres durant 4 anys. Amb l’entrada en vigor la Llei de Control Horari, el govern espanyol vol combatre la precarietat laboral i evitar que es facin hores extres no remunerades.

En el total de l’Estat, 800.000 treballadors van fer hores extres a la feina durant l’últim trimestre del 2018 i la meitat no les van cobrar. Això també comporta diners que les arques públiques deixen d’ingressar en concepte de cotitzacions.

El govern espanyol va aprovar el reial decret al mes de març i donava un termini de dos mesos, fins avui, perquè les companyies poguessin adaptar-se a la normativa. Des de la patronal Foment demanen una “moratòria” pel registre i admeten “neguit” entre els empresaris, especialment petites i mitjanes empreses.

En què consisteix aquest control horari?

Consisteix a tenir a l’empresa un sistema que indiqui l’hora d’inici i finalització de la jornada de cadascun dels treballadors, i contemplar les pauses o els descansos. L’objectiu de la mesura és controlar la durada de les jornades laborals i, especialment, quantificar les hores extraordinàries.

El registre s’haurà de guardar durant 4 anys i haurà d’estar a disposició dels treballadors, dels seus representants i de la Inspecció de Treball.

Els mecanismes per fitxar poden ser simples, com un full excel, o més sofisticats, com la targeta, l’empremta digital o les noves aplicacions per a mòbils.

Obligatori per a totes les empreses

Totes les empreses, sense excepció, han de tenir el registre d’entrada i sortida dels seus treballadors. La manera de fer-ho es pot establir mitjançant un acord de l’empresa i els representants dels treballadors o inclús per una decisió unilateral de l’empresa, prèvia consulta amb els treballadors.

Pere Vidal explica que en els casos de treballadors amb horaris flexibles o que fan teletreballtambé “s’han de buscar sistemes que permetin registra la seva jornada laboral”.

Com beneficia les empreses?

“Controlar aquelles empreses incomplidores, beneficia les que sí que estan complint”, diu Pere Vidal, perquè “les incomplidores fan una espècie de competència deslleial”. A més, la sanció a les empreses que incompleixin la llei pot anar de 600 a 6.250 euros.

Tanmateix, Vidal explica que la intenció del Ministeri de Treball, d’entrada, “no és sancionar a partir del dia 12 de maig, sinó fer requeriments, deixar una mica de període d’adaptació, etc”. A més, es donarà un període de gràcia a les organitzacions que demostrin que estan treballant per aplicar-lo.

1 milió d’hores extra

Dels prop de 3 milions d’assalariats que hi ha a Catalunya, només 129.000 fan hores extres, segons dades de l’enquesta de població activa. Aquests treballadors fan prop d’un milió d’hores extres a la setmana. La meitat i escaig es cobren o compensen, i es cotitzen a la Seguretat Social.

Però n’hi ha un altre bon gruix, prop de 450.000, que no es paguen. Moltes en sectors com l’hostaleria, el comerç, l’ensenyament o també entre professionals liberals.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

El Parc Natural dels Ports capta en directe el naixement del primer pollet d’àguila calçada

Una emissió en directe des del Parc Natural dels Ports va captar el dimecres 3 de juny a les 8.50 h el naixement del...

La piscina municipal i els pavellons esportius de la Ràpita reobren al públic el dilluns 8 de juny

Els equipaments esportius de la Ràpita tornen a obrir al públic a partir d'aquest dilluns 8 de juny, quan entrarà en vigor de la...

Agricultura publica les bases dels ajuts a les explotacions afectades pels temporals Gloria i Dana

El Departament d'Agricultura ha publicat aquest dijous, al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), l'Ordre per la qual s'aprova les bases reguladores dels ajuts...

Una estudiant d’Educació treballa amb el Centre de la Jota de les Terres de l’Ebre pel seu TFG

Als estudiants els ha arribat el moment de presentar el Treball de Fi de Grau i de Fi de Màster, un pas necessari per...

El sector pesquer de les Terres de l’Ebre perd més de 2 milions d’euros durant el confinament

En el context del brot de malaltia de coronavirus COVID19, una part important de l’activitat extractiva pesquera a Catalunya s’ha vist aturada per causes...
- Anunci -
- Anunci -