14.3 C
Amposta

L’empresa Neutroon desplegarà la tecnologia 5G al laboratori de Móra la Nova

L'Àrea 5G Terres de l'Ebre comptarà amb una xarxa híbrida pionera que n'abarateix els costos i simplifica l'operativitat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’empresa Neutroon serà l’encarregada de desplegar la tecnologia 5G al CoEbreLab Rural, la primera Àrea 5G Rural de Catalunya. S’aplicarà una xarxa híbrida avançada, pionera a Europa, que permet adaptar i seccionar (slícing) la connectivitat a cadascun dels projectes que desenvolupin al laboratori de la nau del polígon del Molló, a Móra la Nova (Ribera d’Ebre). El sistema operatiu de Neutroon simplifica la gestió i configuració de la connectivitat i la plataforma incorpora nombrosos socis proveïdors, fet que abarateix els costos. La previsió és que la tecnologia 5G estigui en marxa en un mes i mig. El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha adjudicat el contracte per 98.000 euros més IVA.

Neutroon és una empresa de Barcelona que va nàixer fa un any, com a spin off de l’i2CAT, per gestionar infraestructures privades de 5G i millorar la compartició, però la base tecnològica s’ha provat durant cinc anys amb diversos proveïdors de dispositius en els dominis RAN, Transport i Compute. La seva tecnologia s’ha assajat amb cèl·lules petites a 20 quilòmetres de Barcelona per donar serveis a demanda, amb una xarxa sense fils a la zona de fan de l’estadi de Bristol (Anglaterra), i amb talls dinàmics sense fils per donar suport als serveis d’emergència.

A la nau del Molló, a Móra la Nova, instal·laran cèl·lules wifi i tres ‘smallcells’ (petites cèl·lules) per emetre 5G –que amb antenes interiors i exteriors permet transmetre dins la nau–. S’integraran a un sistema de servidors “complex” que se simplifica a través de la plataforma de Neutroon, la qual calcula els recursos necessaris per a cada test i prova. “L’usuari no ha de preocupar-se en quina freqüència ha d’allotjar certs recursos, simplement haurà de desplegar el servei i sistema Neutroon ho fa tot”, ha explicat Matteo Grandi, desenvolupador de negocis de l’empresa.

Com a exemple, per fer proves de control d’un dron, sense el software de Neutroon caldria localitzar les freqüències, el tipus d’antena a usar i com donar-li recursos a l’aparell. “És un nivell de complexitat alt i amb Neutroon és tan senzill com dir a l’aplicació amb què es controlarà el dron i la xarxa és intel·ligent per allotjar els recursos i fer-la funcionar de forma automatitzada”, ha descrit.

Això s’aconsegueix amb la integració de diverses tecnologies. Aquesta connectivitat híbrida de Neutroon es diferencia d’altres perquè se secciona en “diferents autopistes” que estan aïllades de les altres per un ús concret i particular. “Si un dron ha de dur alguna cosa de manera autònoma, s’evita que la connectivitat es vegi impactada per un parell de joves que estan mirant Youtube a casa seva”, ha explicat Chris Gehnel, CEO de la companyia.

Grandi ha posat altres exemples de les aplicacions que es poden desenvolupar al CoEbreLab. Entre d’altres, es poden provar aplicacions per a fer controls de qualitat amb càmeres d’alta definició, millorar la velocitat i seguretat de vehicles automàtics i autònoms, o aplicar la realitat augmentada per fer manteniment sense formació específica.

Els aparells de tecnologia 5G i xarxa hibrida que l’empresa Neutroon desplegarà al laboratori de la nau del Molló, seu de l’Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre. Imatge del 28 de setembre del 2021. ACN

Un altre dels avantatges de la seva plataforma és que integra diferents partners (socis proveïdors) i s’abarateixen els costos, molt alts, d’aquest servei. Treballen amb grans companyies com Fujitsu i també socis petits, pimes, que no podrien entrar a la cadena de valor. “És un mercat dominat per grans companyies i l’oferta és petita. És difícil trobar proveïdors i demanen el preu que volen. Neutroon engrandeix aquest ecosistema entrant amb grans partners”, ha explicat Grandi.

CoEbreLab se centrarà en el desenvolupament i la innovació del sector industrial, sobretot l’agroalimentació però també en àmbits com la salut o l’energia. Ja hi ha empreses interessades en treballar al Molló, però encara no s’han desvetllat. L’àmbit prioritari són les Terres de l’Ebre, però el laboratori està obert a empreses d’arreu, sobretot perquè oferirà una tecnologia que és única a Europa.

La nau s’ha equipat amb dos laboratoris per gestionar els equipaments tecnològics i diverses sales de servidors i de treball. L’espai de la nau es podrà repartir per a diferents projectes i el pas de les empreses serà itinerant.

També serà un espai de demostracions i pràctiques per als estudiants del grau de formació professional d’informàtica de l’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre i tres centres de secundària més que s’han interessat. A l’Institut de Móra d’Ebre s’han creat continguts i temaris específics sobre 5G. La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha destacat que el projecte de l’Àrea 5G Terres de l’Ebre “és il·lusionant i esperançador” per afrontar el repte del despoblament i la retenció i captació de talent.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -