14.3 C
Amposta

Emotiu acte comarcal del 25N a Móra la Nova: “La Ribera d’Ebre diu prou, en memòria de la Marina, ni una més!’”

L’acte institucional del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència vers les Dones clama que “tots i totes som necessaris en la lluita col·lectiva” per eradicar aquesta xacra social

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Coincidint amb la celebració, aquest dissabte 25N, del Dia Internacional per a l’Eliminació de la  Violència vers les Dones, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha celebrat aquest migdia un  emotiu acte institucional a la plaça Catalunya de Móra la Nova, el municipi de la comarca on al  març es va produir un dels 14 feminicidis registrats aquest 2023 a Catalunya. 

Al clam unànime de “ni una més!” s’hi ha sumat també la família de la jove de Garcia assassinada,  que ha reclamat “justícia i que ningú hagi de patir ni perdre la vida per ser dones. Per la Marina i  per totes, lluitem per un país lliure de violència masclista” ha dit la mare, agraint el suport rebut  d’una comarca que avui s’ha expressat públicament encara colpida pel crim. 

La “lluita col·lectiva” contra la violència envers les dones és “una carrera de fons”, s’ha recordat en  la declaració institucional que han llegit representants de la comarca, d’entitats locals, centres  educatius i companyes de feina de la víctima riberenca, abans del minut de silenci convocat amb  motiu del 25N i en record a les víctimes. 

“Per acabar amb la violència masclista i el patriarcat us necessitem a tots i a totes. No n’hi ha prou  amb el que fem des de les institucions i l’àmbit públic si després, en el nostre dia a dia, quan  veiem una agressió o un comentari fora de lloc, fem veure que no ho hem vist o ho justifiquem” ha  dit la consellera d’Igualtat, Feminismes, Joventut i Salut de la Ribera d’Ebre, Rosa Garcia, confiant  “en la força de la nostra gent” per eradicar aquesta xacra social: “Cal que eduquem els nostres fills  i filles en el respecte perquè Marina sigui la última víctima d’un feminicidi a la Ribera d’Ebre”. 

Atenció a les víctimes i prevenció 

Aquest tràgic succés no ha estat l’únic cas registrat a la comarca en el que portem d’any. L’àrea  de Feminismes i Igualtat del Consell ha atès 26 veïnes per violència masclista, i des de gener 17  riberenques han rebut suport psicològic i jurídic del Servei d’Informació i Atenció a les Dones  (SIAD). Unes dades que “demostren que encara queda molt per fer” ha dit l’alcalde de Móra la  Nova, i vicepresident del Consell Comarcal, Carlos Trinchan, animant a “no tenir por a denunciar i  parlar dels casos de violència”, ja que “és millor prevenir que no haver de lamentar-nos-en quan ja  és massa tard”.  

Des del Consell Comarcal es duen a terme diversos programes preventius, com els tallers del  Kant per a la Igualtat a tots els alumnes dels instituts de la Ribera, les campanyes de difusió de  protocols en espais d’oci de la comarca i les maletes pedagògiques per coeducar a les noves  generacions en la Igualtat, les quals estan a disposició d’escoles, biblioteques i entitats de lleure, o  del professorat en el cas de la maleta sobre LGBTI, que compta amb el suport tècnic d el Servei  d’Atenció Integral (SAI).  

A més, s’han impulsat projectes capdavanters, com el primer punt lila Irisat de les Terres de l’Ebre  en l’àmbit educatiu, autogestionat pels propis alumnes de l’institut escola 3 d’abril de Móra la  Nova: “És molt important el paper de les noves generacions. Cada cop som més i cada vegada  serem més” afirma la consellera d’Igualtat, destacant la particularitat d’aquest punt lila irisat, tant pel que fa a la sensibilització i prevenció de casos de violència, com en la detecció i orientació a  les víctimes per afrontar-ho: “Els nois i noies voluntàries tenen el suport del professorat i de les  tècniques comarcals però és molt positiu i molt encoratjador que siguin els mateixos joves els que  tracten les situacions de violència que viuen els seus companys, de tu a tu i entre iguals”.  

Nova proposta artística amb motiu del 25N 

L’acte institucional s’ha celebrat davant del mural que va fer l’Escola d’Art Josep Cassadó de Móra  la Nova, pocs dies després del feminicidi de la Ribera, en un acte reivindicatiu que “al seu dia va  servir per expressar, a través de l’art, la ràbia continguda i el dolor dels alumnes i artistes d’aquest  centre, on coneixiem a la víctima”, ha explicat Rosa Pere, desvetllant que d’aquella iniciativa ha  sorgit el projecte artístic que els darrers anys l’Escola d’Art presenta amb motiu del 25N, sumant se a les reivindicacions de l’acte institucional comarcal.  

A la performance han pogut participar-hi 14 de les persones que s’han concentrat a la plaça  Catalunya de Móra la Nova, i de l’explosió dels globus de pintura, 14 en total, un per cada víctima  de violència masclista de 2023, sorgirà un nou projecte que tindrà continuïtat i que es presentarà  més enllà de la Ribera, com altres anys. 

Redacció 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -