14.3 C
Amposta

Els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta celebren el seu sisè aniversari amb una gran actuació a Amposta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dissabte s’ha celebrat a Amposta la diada dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta per celebrar el sisè aniversari dels castellers Blau Delta. A banda de la colla del Montsià, a l’actuació també hi han participat els Bous de La Bisbal del Penedès, els quals actuaven per primer cop a les nostres terres, i els Encantats de Begues.

Les tres colles s’han fet una foto de família amb el pont d’Amposta al fons abans de començar la diada / Font: Colla Castellera la Bisbal del Penedès

La jornada castellera començava a dos quarts de sis de la tarda amb un cercavila pels carrers de la capital del Montsià que ha dut a les tres colles fins la Plaça Berenguer IV, on s’hi havia de celebrar l’actuació. No obstant, a la seva arribada a la plaça del mercat els ha rebut la pluja i això ha obligat a traslladar l’actuació fins a l’interior del Pavelló 1 d’octubre, cosa que ha endarrerit l’inici de la diada i n’ha allargat la seva durada.

A l’actuació, els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta han obert la ronda de pilars d’entrada amb un pilar de 4 per sota. A les rondes de castells, els del Montsià han fet dos intents desmuntats de 3d6 i 3d6 amb agulla, han descarregat el seu 4d6 i a la ronda de millora també han aconseguit completar el 3d6 previ al pilar de 4 de comiat amb el que han acabat l’actuació.

Els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta a punt de fer l’aleta del seu 4d6 que posteriorment aconseguirien descarregar / Font: Joan Carles Castellà

El Cap de Colla dels Blau Delta, Roberto Abril, ha parlat amb Imagina Ràdio després de l’actuació: “Portàvem com a objectiu per a aquesta diada els tres castells de 6 i n’hem descarregat dos: el 4d6 i el 3d6. Ha estat una diada d’aniversari de la que en sortim molt contents i volem agrair la participació de les colles convidades amb les quals ens ho em passat molt bé”, sentenciava Abril.

Pel que fa a l’actuació de la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès, els Bous de la Bisbal han realitzat una gran diada descarregant tots els seus castells. Els del Baix Penedès s’han enfilat cap al sostre del pavelló amb 2 pilars de 4 i una tripleta de 6 molt meritòria (2d6, 5d6 i 4d6). Per la seva banda, els Encantats de Begues han obert i tancat la diada amb un pilar de 4 i també han completat un pilar de 4 per sota. A la ronda de castells, els del Baix Llobregat han descarregat el 3d6 i el 3d6 amb agulla.

Els bous de la Bisbal fent l’aleta de la seva Torre de 6 / Font: Colla Castellera La Bisbal del Penedès

La diada castellera ha finalitzat al voltant de les 9 de la nit; moment on els castellers s’han desplaçat cap al local de la Lira Ampostina per realitzar un sopar de germanor i celebrar el sisè aniversari dels Blau Delta.

Els inicis de la colla castellera dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta es situen al desembre del 2012;  quan un grup de joves ebrencs, després d’haver fet castells amb la colla barcelonina dels Castellers de la Sagrada Família, decideixen fer una sèrie de tallers sobre el món casteller, els quals van funcionar molt bé, al centre social i autogestionat “Lo Maset” de Deltebre.

Arrel d’aquesta bona acollida, l’any 2013 confeccionen una junta i una tècnica i comencen a assajar de forma regular fins l’octubre d’aquell mateix any, on la colla passa de l’etapa de formació a ser batejada com a colla oficial i de ple dret.

Els 3 pilars de comiat amb els que les colles han tancat la diada / Font: Joan Carles Castellà

Tal i com expliquen alguns dels seus fundadors, la Colla Blau Delta va ser creada amb la intenció de transmetre l’amor i la passió pels castells, que alguns havien adquirit a Barcelona, a la gent de les Terres de l’Ebre.

Anys més tard, però amb la mateixa determinació, els del Montsià segueixen assajant cada setmana a Sant Carles de la Ràpita; concretament en un espai cedit per l’ajuntament situat just al darrere del mercat de la ciutat. Els Blau Delta assagen cada dimarts de les 20:00h a les 22:00h i cada divendres des de les 20:30h fins a les 23:00h. I pel que ens diuen, tothom hi es benvingut per tastar i reforçar un element cultural com els castells; Patrimoni Immaterial de la Humanitat i símbol identitari de Catalunya.

Redacció: Jordi Gaya

 

 

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -