14.3 C
Amposta

Els sanitaris de les Terres de l’Ebre, satisfets per la planificació de la crisi del coronavirus

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Satisfacció a les Terres de l’Ebre amb els plans de contingència i l’abastiment d’equips de protecció que s’han preparat per atendre els pacients sospitosos o positius per covid-19. Des del sindicat IAC-CATAC s’ha destacat la disponibilitat i la resposta de tots els professionals. Els alliberats sindicals o altres recentment jubilats s’han posat a disposició dels centres. Els hospitals han planificat torns de confinament per assegurar la disponibilitat de personal per si la situació es complica i s’està reubicant a aquells que treballaven en àrees i serveis que s’han tancat. També han tancat consultoris locals i les farmàcies han pres mesures de protecció excepcionals, establint línies de seguretat i protegint els professionals.

“Estem molt contents de com han respost tots els treballadors, que s’han post a disposició de la direcció dels hospitals”, ha assenyalat Cinta Sarroca, delegada sindical d’IAC-CATAC. “També ens satisfà la manera com la direcció ens cuida fent-nos confinar a casa quan no fem falta i fent torns de descans d’una setmana per cuidar-nos una mica i respondre quan ho haguéssim de fer”, ha afegit. Sarroca ha destacat que no falten equips de protecció individuals, que s’han previst i estan a disposició dels professionals, que s’usen com s’han d’usar i que s’ha format els sanitaris per fer-ho. “Han posat totes mesures de prevenció per al personal administratiu i per al personal sanitari”, ha explicat.

Molts professionals que treballen en àrees i serveis que s’han tancat, es mantenen en confinament per si han de donar suport a les urgències o les unitats de cures intensives. A l’Hospital Comarcal d’Amposta es van tancar els quiròfans per unificar el servei a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, ja que el contagi d’una de les cirurgianes va obligar a aïllar tots els cirurgians del centre de Tortosa. Fins i tot s’ha incorporat a treballar un cirurgià que ja estava jubilat. Només es fan operacions urgents i oncològiques. Les consultes externes s’han posposat arreu.

Altres centres, com a l’Hospital de Jesús han ampliat els torns del personal sanitari a 12 hores i descansaran dos dies per un treballat, però els metges ho faran en dos grups, confinats una setmana a casa cada equip. S’ha ampliat l’horari d’atenció a admissions des del migdia fins a les deu de la nit, per controlar l’entrada i sortida en un hospital amb molts residents d’edat avançada, als quals no es pot visitar excepte en casos autoritzats pels facultatius, com aquells que reben tractaments pal·liatius. També s’ha intensificat l’atenció telefònica als familiars.

El personal de tots els hospitals treballa amb mascaretes de forma habitual o quan es requereix i s’està controlant que es faci un ús raonable de les solucions alcohòliques per desinfectar les mans perquè el material no escassegi. Altres mesures que ha calgut aplicarper la situació epidèmica, per exemple a Jesús, és que s’han canviat les tovalloles per dispensadors de paper a les habitacions.

Els CAP i les farmàcies

A les Terres de l’Ebre, segons les dades oficials, s’han diagnosticat 11 positius per covid-19, dels quals dos estan ingressats en estat greu a l’Hospital de Tortosa. Són una dona de 69 anys de Tortosa i un veí de Roquetes de 61 anys. La resta es troben aïllats als seus domicilis i evolucionen favorablement – una de les contagiades és cirurgiana del Verge de la Cinta i també ha donat positiu una sanitària de 55 anys de Tortosa-.

Tot i que des de diumenge no es registra un nou cas positiu al territori, creix la demanda d’atenció per possibles malalts per covid-19. Per tractar adequadament tots els casos, preservar la salut dels professionals i garantir els torns i circuits diferenciats de patologies respiratòries, s’han tancat els consultoris locals i s’ha centralitzat l’atenció primària en els CAP més grans, a Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, Roquetes, Xerta i CAP Baix Ebre, a Tortosa on també s’ha traslladat el servei de pediatria de Roquetes. El consultori local de Sant Jaume d’Enveja o el Perelló nom´s obriran al i les tardes s’atendrà a Deltebre i l’Ametlla de Mar, respectivament.

Els metges d’atenció primària només atendran casos “inajornables”, urgents i domiciliaris i faran la resta de visites de forma temàtica o telefònica. Totes les visites als malalts hospitalitzats estan restringides.

El Centre de Dia de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre a Amposta s’ha tancat així com el Centre de Salut Mental Infanto Juvenil i la Sala Multisensorial. A Tortosa i Móra d’Ebre només estan oberts els centres de salut mental per fer els tractaments injectables.

També a les farmàcies s’han pres mesures de protecció especials. Al terra d’aquests establiments s’han indicat, amb línies de separació, la distància que han de mantenir els clients entre ells i en alguns casos també han ideat elements de protecció complementaris per als seus treballadors, com vitrines sobre els taulells.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -