14.3 C
Amposta

Els penats poden contribuir a la prevenció de la pandèmia de la Covid-19

Fent treballs en benefici de la comunitat que consisteixen en controls d'aforaments o en l'entrega de mascaretes a l'entrada dels recintes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un total de 76 persones condemnades a treballs en benefici de la comunitat fan, des del passat 8 de juny, diverses tasques relacionades amb la prevenció de la propagació de la pandèmia en les diverses entitats i equipaments que col·laboren amb el Departament de Justícia. Es tracta de feines com ara el control d’aforaments en espais, l’entrega i reposició d’equips de protecció (mascaretes, guants o gel hidroalcohòlic) o suport als punts d’informació per a l’usuari.

L’estat d’alarma i el confinament van suposar la suspensió, des del 14 de març, dels treballs comunitaris que estaven fent 5.748 penats arreu de Catalunya. Tot i que l’activitat comunitària es va suspendre per tal de reduir el risc de contagi, els professionals d’execució de mesures del Departament de Justícia van continuar fent el seguiment dels penats per via telefònica.

En la represa de l’activitat després de l’emergència sanitària, l’Àrea de Mesures Penals Alternatives del Departament de Justícia ha obert la possibilitat a les entitats que ja hi col·laboren, i també a d’altres de noves que s’hi vulguin adherir, a acollir aquesta tipologia de penats a fer tasques de prevenció de la COVID-19.  

Fins ara, aquestes tasques s’han dut a terme en un total de 24 organismes públics i entitats privades sense ànim de lucre com ara ajuntaments, jutjats d’arreu del territori, equips d’atenció primària de salut (EAPS), centres cívics, clubs esportius o biblioteques, entre d’altres. 

Prop d’un milió d’hores treballades per a la comunitat 

Justícia compta amb 1.825 entitats col·laboradores que ofereixen 5.100 places per a condemnats a treballs comunitaris. El Departament de Justícia publica al seu web el mapa dels equipaments que ofereixen les diverses entitats col·laboradores d’arreu del territori per demarcació, comarca i municipi.

L’any passat, 8.500 persones van fer treballs comunitaris i la seva tasca va suposar un total de 942.305 hores treballades per a la comunitat.

Perfil dels penats a treballs en benefici de la comunitat  

El perfil de les persones que fan treballs en benefici de la comunitat són condemnats per delictes de trànsit en un 40 % dels casos; i, en un 13 %, per violència de gènere. Un 89 % són homes i un 11 %, dones. Un 60 % dels penats tenen entre 30 i 50 anys.  

Els treballs comunitaris són mesures penals alternatives a la presó que consisteixen a fer una activitat no retribuïda d’interès públic i social col·laborant amb entitats sense ànim de lucre durant el número d’hores i jornades que estableix el jutge.

Aquesta modalitat de compliment de la pena la pot imposar el jutge com a mesura substitutiva d’altres penes imposades inicialment o bé directament com a pena per la comissió d’un delicte. És l’Àrea de Mesures Penals Alternatives del Departament de Justícia qui fa el seguiment dels penats als treballs comunitaris amb el suport de les entitats.

Redacció – E. C.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -