14.3 C
Amposta

Els espectacles amb bous a l’Ebre es redueixen un 60% el 2021 respecte al 2019

Les festes amb bous a les Terres de l'Ebre preveuen recuperar la normalitat aquesta temporada, que comença per Sant Jordi a Adolver

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La festa dels bous a les Terres de l’Ebre es prepara per recuperar “la normalitat” i programar els espectacles i correbous habituals. L’any passat els dies de bous es van reduir a la meitat i els espectacles un 60% –de 205 dies el 2019, a 102; i de 440 espectacles el 2019, a 173-. També es van fer molts menys bous embolats – de 128 a 63- i només 1 bou capllaçat –dels 54, de 2019-. El Govern s’ha reunit, aquest dimecres, amb els veterinaris i les penyes i comissions taurines per fer balanç de l’atípica, però finalment possible, temporada taurina de l’any passat a les Terres de l’Ebre. L’altre balanç “positiu” és que no hi ha hagut cap denúncia per incompliment de les bones pràctiques –en solen haver-hi una quinzena cada any, i 3 o 4 sancions-.

La temporada taurina de les Terres de l’Ebre va quedar completament anul·lada l’any 2020. Després del confinament estricte per la covid, el pla de represa del Procicat per a les activitats culturals no va permetre la celebració de correbous i la festa va quedar totalment paralitzada, tot i les advertències per la situació de les ramaderies de bous braus, que depenen de la festa i els correbous, estaven patint per alimentar els animals, i en van haver de sacrificar.

L’any passat la temporada taurina no va poder arrencar fins a la festa major de Sant Joan de l’Ampolla (Baix Ebre). Es va establir un protocol amb places portàtils o places amb remolcs, amb aforament limitat i control d’accés a tots els pobles. Per participar dels correbous a plaça o veure’l com a públic es necessitava un registre i una entrada. Sense bous al carrer i altres modalitats que no encaixaven en aquest protocol, els dies i espectacles organitzats l’any passat es van reduir a la meitat, respecte del 2019.

Segons les dades de la delegació del Govern a l’Ebre, es van celebrar 102 dies de correbous, 63 bous embolats, 1 de capllaçat i 173 espectacles taurins. Fa tres anys, havien estat 440 activitats taurines en 205 dies de correbous -128 embolats i 54 capllaçats-.

Sense denúncies

El delegat Albert Salvadó ha destacat que hagi estat una temporada sense “conflictivitat destacable” tot i les condicions “d’entorn” i les restriccions. No hi ha hagut cap denúncia en tota la temporada i s’atribueix a la reducció dels actes així com també a més “atenció” dels organitzadors per complir amb el protocol i les mesures sanitàries. Fa tres anys es van presentar 17 denúncies i es van imposar 3 sancions. “És una molt bona notícia que s’hagi desenvolupat sense cap incidència remarcable”, ha insistit Salvadó.

De fet, la mitjana de denúncies per incompliment de la normativa sol ser d’una quinzena cada any. Les gestiona Interior i només una cinquena part acaba comportant sancions per als ajuntaments o organitzadors. “Hi ha voluntat per fer la festa bé i que es redueixin el nombre de denúncies perquè significarà que les coses es fan molt bé”, ha apuntat Miquel Alonso, director dels serveis territorials d’Interior a l’Ebre.

Per treballar en aquest sentit, es va reunir per primera vegada els alcaldes dels municipis que fan festes amb bous, l’Agrupació de Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l’Ebre i els veterinaris que controlen les bones pràctiques durant els espectacles, una trobada per la qual hi ha de repetir-la periòdicament, segons Salvadó. Alonso ha detallat que ja n’han sortit compromisos, com revisar i millorar alguns corrals, un dels motius més recurrents en les denúncies que es presenten. Altres solen anar lligades a l’incompliment dels temps, per exemple, de l’encesa de boles de foc a les banyes dels bous, en els embolats.

La temporada taurina de les Terres de l’Ebre comença, des de fa uns anys, per Sant Jordi a Aldover (Baix Ebre), i segueix al Mas de Barberans o Alcanar (Montsià) per les festes majors de maig. Enguany es preveu que el calendari es pugui programar complet, fins a les festes de Sant Martí de Xerta –que tanquen la temporada al novembre-. Segons dades de l’Agrupació de 2019, el sector taurí i la festa dels correbous té un impacte al territori de més de 4 milions d’euros.

Correbous a l’escola

El Govern ebrenc, i en aquest cas el departament d’Educació, també té sobre la taula el polèmic projecte de l’entitat taurina per promoure la festa a les escoles i instituts. La delegada ebrenca Montse Perelló va declarar que les activitats i tallers extraescolars se supeditarien a l’autonomia i dedició de cada centre educatiu, i el delegat del Govern ha precisat que es continua avaluant. “No es tracta d’incorporar la proposta al currículum sinó com a activitat extraescolar i en funció de l’autonomia de cada centre i el departament ho està treballant”, ha explicat Salvadó. L’associació antitaurina Tots Som Poble ja va fer arribar el seu malestar a Educació.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -