14.3 C
Amposta

Els comuns volen recuperar la Comissió per la Sostenibilitat per aturar la regressió del Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Recuperar la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre per poder consensuar mesures efectives per frenar la regressió i aportar sediments al Delta de l’Ebre. Aquesta és la proposta que ha llençat la líder d’En Comú Podem (ECP) al Parlament, Jéssica Albiach, que aquest dissabte ha visitat els efectes de la llevantada a la zona i s’ha reunit amb. Considera que aquest instrument podria resultar efectiu a l’hora de coordinar les diferents administracions a la recerca de solucions “efectives i viables” amb la participació activa dels experts i les plataformes ebrenques. “Hem de trobar un espai de diàleg i acció on no només estem les forces polítiques, sinó també la gent del territori la comunitat científica”, ha assegurat.

Albiach ha lamentat que la Comissió acabés fa deu anys en una via morta sense que s’acabessin de completar les mesures previstes. Inicialment ideada pel govern d’Aznar per intentar compensar amb inversions el projecte de transvasament, finalment frustrat, l’organisme que havia de canalitzar les inversions promesos pel govern de Rodríguez Zapatero al Delta va entrar en una fase d’inanició mortal fa més de deu anys. “Havia una pacte de defensa del Delta de l’Ebre. Moltes accions no es van executar, va acabar la legislatura i amb les retallades no es va invertir res al territori”, apunta.

La idea, en aquest sentit, més enllà de la possible convocatòria d’un ple monogràfic al Parlament com han proposat algunes forces, seria recuperar, “reactivar” aquesta Comissió per obrir-la a la societat i com a instrument executiu on conflueixin activament els diferents sectors afectats, tant partits polítics del Parlament, científics com socials, per poder coordinar i decidir actuacions efectives en el “curt, mig i llarg termini”. “Cal veure quines mesures que no es van fer, com es poden actualitzar, consensuar amb científics i territori”, ha exposat Albiach, que a més de visitar el Delta aquest dissabte el matí s’ha reunit també amb representants d’entitats com la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Ha recordat que les “inundacions i tempestes” han estat habituals històricament però que amb el canvi climàtic augmentarà considerablement la seva freqüència. En aquest sentit, ha reclamat un “compromís ferm” de les autoritats de la Unió Europea, el govern espanyol i la Generalitat en la lluita contra el canvi climàtic, d’una banda, i “contra els aspectes que perjudiquen” el Delta, com és la regressió , que s’accentuarà amb l’increment del nivell del mar, i la manca de sediments per al Delta “per la sobreexplotació del riu”. “Ja és hora que les Terres de l’Ebre deixin d’estar abandonades sistemàticament i oblidades per les administracions”, ha tancat.

La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, demana no caure en les “provocacions” de PP i C’s per la inhabilitació de Quim Torra. Albiach creu que cal garantir urgentment un pressupost i un calendari electoral

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -