El Centre d’Innovació i Simulació Territorial (CISTE) de la URV, pioner en el territori i especialitzat en tècniques d’avantguarda com la simulació i la tecnologia immersiva, va acollir, el passat dimarts 10 de setembre, una jornada formativa centrada en la prevenció i actuació davant accidents castellers. La formació va estar impartida per Toni Forés, infermer del SEM i instructor en Suport Vital Bàsic (SVB) i Desfibril·lació Externa Automàtica (DEA).
L’objectiu principal del curs es centrava en capacitar als participants per saber com actuar davant d’emergències mèdiques. En aquesta ocasió, van participar els Castellers de Tortosa mostrant la seva voluntat de formar-se i poder prevenir i gestionar possibles accidents durant els assajos i actuacions.
Durant la sessió, es van abordar temes com les mesures de prevenció tant activa com passiva. En la prevenció activa, per exemple, es va posar èmfasi en la col·locació adequada de la pinya per garantir una correcta distribució del pes i així minimitzar el risc de caigudes o lesions. Pel que fa a la prevenció passiva, es va destacar la importància de l’ús de cascs protectors per als enxanetes i altres membres vulnerables, així com l’ús de terres atenuants i xarxes de protecció als locals d’assaig. També es va subratllar la importància de la preparació física prèvia per evitar lesions. A més, es va insistir en la importància de disposar de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) i saber-los utilitzar.
Tot això es va posar en pràctica amb diferents casos de simulació immersiva basats en situacions reals, fet que va permetre la participació de tots els assistents i els va donar l’oportunitat de posar a prova les seves habilitats per consolidar l’aprenentatge.
Aquesta formació forma part d’un ampli programa de cursos, impartits per la Càtedra d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre al Centre d’Innovació i Simulació Territorial (CISTE) i subvencionats per la Diputació de Tarragona. El programa s’estendrà a altres associacions del territori amb l’objectiu de promoure la salut i la innovació a les Terres de l’Ebre, reforçant la connexió entre la Universitat i la societat local. Els cursos estan dissenyats per capacitar membres de la comunitat, joves i públic vulnerable en l’actuació davant d’emergències mèdiques, especialment en SVB i DEA, utilitzant la simulació com a metodologia formativa d’avantguarda.
Redacció