14.3 C
Amposta

Els Bombers es reforcen per fer front a una campanya forestal complicada a les Terres de l’Ebre

S’avança l'inici de la Campanya Forestal i es reforcen els efectius davant les condicions climàtiques adverses que augmenten el perill d'incendis forestals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Amb l’arribada de l’estiu i les condicions climàtiques adverses, els Bombers de la Generalitat estan intensificant les seves preparacions per enfrontar-se als incendis forestals. Aquest any, la Campanya Forestal s’inicia en un context preocupant, ja que els darrers tres anys de sequera acumulada han creat un estrès sense precedents als boscos.

La combinació d’aquesta sequera prolongada, les altes temperatures i l’acumulació de biomassa seca als boscos crea un escenari amb una càrrega de combustible elevada, augmentant significativament el risc d’incendis. Tot i les pluges registrades recentment, el dèficit hídric encara persisteix i existeix el perill d’afrontar una situació d’incendis forestals sense precedents al país.

Per fer front a aquesta situació desafiadora, el Departament d’Interior ha avançat l’inici de la Campanya Forestal a l’1 de juny i l’ha estès fins al 30 de setembre. Així mateix, s’han reforçat els efectius i recursos disponibles per als Bombers de la Generalitat.

En els primers mesos d’aquest any, el Cos de Bombers ja ha gestionat 2.688 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal, superant les xifres del mateix període de l’any anterior. D’aquests, 781 han estat incendis de vegetació forestals, destacant la gravetat de la situació actual.

Els Bombers de la Generalitat estan adoptant diverses mesures per millorar l’eficàcia de les seves intervencions. S’ha realitzat l’adquisició de nous drons per a la unitat RPAS, que s’incorporaran a les operacions del Cos. A més, s’està duent a terme una prova pilot amb la utilització de bufadors d’aire per a la primera intervenció en conats d’incendi, amb l’objectiu de millorar els resultats.

La tasca de prevenció d’incendis també continua sent una prioritat. Durant l’any passat, el Cos d’Agents Rurals va realitzar més de 25.000 actuacions relacionades amb els incendis forestals, com ara campanyes preventives, inspeccions d’infraestructures i gestió dels informes de viabilitat.

A les Terres de l’Ebre, s’han realitzat diverses actuacions en matèria de prevenció, com la verificació d’activitats de risc i el seguiment del Pla Alfa. L’any 2022 es van produir 72 incendis en tot l’any que van afectar 407,13 ha. D’aquestes, 320,59 forestals i 36,54 no forestals. Dins la campanya d’incendis forestals en van ser 29 i van afectar 386,66 ha (307,06 ha forestals). Enguany, i fins a 28 de maig, s’han produit 39 incendis a les Terres de l’Ebre, que han afectat 40,08 ha.

Malgrat les pluges recents, les condicions meteorològiques adverses persisteixen, amb temperatures per sobre de la mitjana i una pluviometria baixa. Durant aquest any, el nivell 2 del Pla Alfa s’ha activat a Catalunya en un 40% dels dies, una xifra notablement superior a la mitjana dels últims 11 anys.

En aquest context preocupant, és fonamental que tota la població col·labori en la prevenció d’incendis forestals. És important recordar que la majoria dels incendis es produeixen a causa de negligències o accions imprudents. És responsabilitat de tots els ciutadans seguir les recomanacions de prevenció i prendre les precaucions necessàries per evitar situacions de risc.

Redacció- Ll. F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -