Condicionada per la pandèmia i les mesures de seguretat imposades des de l’administració, l’ANC va voler reivindicar la llibertat d’expressió i el dret de manifestació en un context, segons Boix, de “molta repressió”. Es va referir, en aquest sentit, a la prohibició de la Marxa de Torxes a Tortosa aquest dijous a la nit pel suposat perill sanitari. “No sabem si era tant real”, va lamentar Boix.
A banda de la interpretació amb violoncel del Cant dels Ocells, la lectura de poemes o la reproducció de cançons reivindicatives, els representants de les entitats van protagonitzar els parlaments, marcats en bona mesura per les proclames a favor del dret a decidir i la independència. Entre ells, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, que havia d’intervenir en la Marxa de Torxes finalment suspesa.
Va clamar contra el monument feixista al mig del riu Ebre que encara es conserva a la ciutat i en va reclamar la seva retirada immediata. També va qüestionar l’encaix de les Terres de l’Ebre dins a Catalunya, que considera “contradictori”. “Necessitem estar dins de l’esquema de Països Catalans però no som prioritat per al Govern, que només s’interessa quan hi ha mobilitzacions. Ara és claríssim: bones paraules per actuar al Delta, físicament al litoral, però es promou el transvasament del Consorci d’Aigües de Tarragona i també ens agradaria saber la seva posició sobre el transvasament a Santander i el nou Pla Hidrològic que s’està redactant”, va etzibar.
El representant del moviment social contra els transvasaments va recordar que la nova planificació amb la qual treballa el govern espanyol no modifica les condicions actuals de les Terres de l’Ebre, que veuen com l’estat del tram final del riu condiciona el seu futur. “Estem farts de dir-ho però ara es visualitza: són quilòmetres quadrats anuals de retrocés del Delta. Això es territori que desapareix físicament”, va alertar.
Entre els assistents a la convocatòria, també hi havia representants de partits polítics, com el Diputat del Congres pel PDeCAT, Ferran Bel, que va intentar treure ferro al transvasament de càrrecs i militants del partit al territori a Junts per Catalunya sense deixar de reconèixer la seva “contrarietat” davant de la situació. Bel, d’altra banda, va reclamar la llibertat “per als presos, els exiliats i els catalans que puguin expressar lliurement què volem ser com a país i nació”. També va reivindicar l’esforç social enfront de la pandèmia del coronavirus i instat a les diferents administracions a fixar les prioritats davant la crisi.