14.3 C
Amposta

Els actes de la Diada a les Terres de l’Ebre, marcats per la distància social i l’ús de la mascareta

La Diada a Tortosa, per exemple, reuneix més de 150 persones distanciades i fent ús de la mascareta

El més vist

spot_img
- Advertisement -
L’ANC va congregar més de 150 persones aquest divendres a la tarda davant del centre d’atenció de la Seguretat Social a Tortosa en un dels actes descentralitzats de la Diada d’enguany. Els participants no van oblidar les mascaretes, van passar rigorosament pel control de temperatura corporal que havia establert l’organització i van guardar els dos metres de distància interpersonal al llarg de l’hora i mitja llarga que va durar l’acte. Parlaments reivindicatius de representants de les entitats, poesia i música van donar forma a una Diada inusual al territori, per la forma i pel contingut. L’organització es va mostrar satisfeta per la resposta popular, que també es va deixar veure en alguns balcons pròxims del barri de Ferreries.
La convocatòria a Tortosa va estar “un èxit”, segons l’ANC. “Dilluns a la tarda teníem inscrites 60 persones i avui hem cobert les 150 i una mica més, perquè hem aconseguit més aforament. Estem molt contents: no volíem fer una manifestació amb mota gent, sinó que hagués un punt de reflexió”, va apuntar Pepita Boix, organitzadora. Els concentrats subjectaven entre ells cintes de plàstic de l’ANC amb els colors de la senyera. L’entitat també havia fet una crida també als veïns perquè se sumessin sortint al balcó, posant-se la samarreta i penjant l’estelada –que, en alguns casos, onejava acompanyada de la bandera de la Verge de la Cinta, patrona de la ciutat-.

- Advertisement -

Condicionada per la pandèmia i les mesures de seguretat imposades des de l’administració, l’ANC va voler reivindicar la llibertat d’expressió i el dret de manifestació en un context, segons Boix, de “molta repressió”. Es va referir, en aquest sentit, a la prohibició de la Marxa de Torxes a Tortosa aquest dijous a la nit pel suposat perill sanitari. “No sabem si era tant real”, va lamentar Boix.

A banda de la interpretació amb violoncel del Cant dels Ocells, la lectura de poemes o la reproducció de cançons reivindicatives, els representants de les entitats van protagonitzar els parlaments, marcats en bona mesura per les proclames a favor del dret a decidir i la independència. Entre ells, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, que havia d’intervenir en la Marxa de Torxes finalment suspesa.

Va clamar contra el monument feixista al mig del riu Ebre que encara es conserva a la ciutat i en va reclamar la seva retirada immediata. També va qüestionar l’encaix de les Terres de l’Ebre dins a Catalunya, que considera “contradictori”. “Necessitem estar dins de l’esquema de Països Catalans però no som prioritat per al Govern, que només s’interessa quan hi ha mobilitzacions. Ara és claríssim: bones paraules per actuar al Delta, físicament al litoral, però es promou el transvasament del Consorci d’Aigües de Tarragona i també ens agradaria saber la seva posició sobre el transvasament a Santander i el nou Pla Hidrològic que s’està redactant”, va etzibar.

El representant del moviment social contra els transvasaments va recordar que la nova planificació amb la qual treballa el govern espanyol no modifica les condicions actuals de les Terres de l’Ebre, que veuen com l’estat del tram final del riu condiciona el seu futur. “Estem farts de dir-ho però ara es visualitza: són quilòmetres quadrats anuals de retrocés del Delta. Això es territori que desapareix físicament”, va alertar.

Entre els assistents a la convocatòria, també hi havia representants de partits polítics, com el Diputat del Congres pel PDeCAT, Ferran Bel, que va intentar treure ferro al transvasament de càrrecs i militants del partit al territori a Junts per Catalunya sense deixar de reconèixer la seva “contrarietat” davant de la situació. Bel, d’altra banda, va reclamar la llibertat “per als presos, els exiliats i els catalans que puguin expressar lliurement què volem ser com a país i nació”. També va reivindicar l’esforç social enfront de la pandèmia del coronavirus i instat a les diferents administracions a fixar les prioritats davant la crisi.

La resta de municipis:
L’ajuntament de l’Aldea va realitzar una Diada Nacional de Catalunya atípica a causa de la COVID-19, tan sols hi ha assistit el consistori per complir amb totes les mesures preventives de seguretat i salut. L’acte es va iniciar amb la lectura del manifest de la tinent alcalde Irene Negre, mentre que l’alcalde Xavier Royo feia el discurs inaugural de l’acte institucional. La hissada de la senyera amb l’himne dels Segadors i la posterior inauguració de l’exposició ‘1983-2020, 37 anys de municipi‘ completaven els actes de l’11 de Setembre.
L’exposició quedarà fixa al hall de l’Ajuntament i per primera vegada es podran veure amb imatges tots els governs que ha tingut l’Ajuntament des de Paco Blanch fins l’actualitat amb Xavier Royo.
L’Ajuntament de Tivenys també va organitzar un acte en què l’ebrenca Montse Castellà posava veu. L’artista va cantar cançons emblemàtiques com l’Estaca de Lluís Llach, i els assistents estaven asseguts tot respectant les mesures marcades pel protocol de seguretat: la distància social i l’ús de la mascareta. Durant l’acte també es va fer la lectura dels discursos adients a la Diada Nacional.
També a Sant Carles de la Ràpita va tenir lloc un acte commemoratiu en motiu de l’11 de setembre organitzat per l’ANC on també es van respectar les mesues sanitàries i es va fer la lectura dels manifests i de diversos textos relacionats en el dia d’ahir:
A Amposta la Cobla Ciutat d’Amposta va fer el seu primer concert al municipi en motiu de l’11setembre:
Redacció – E. C.
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -