14.3 C
Amposta

El Festival A Cel Obert de Tortosa, entre set projectes dels Països Catalans guardonats en els II Premis del Temps de les Arts

L'exposició del Centre d'Art Lo Pati d'Amposta, "Abans el llenguatge", primer accèssit d'Arts Visuals

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

La segona edició dels Premis del Temps de les Arts, que reconeix el talent de nous creadors i aposta per estimular la innovació artística i cultural dels Països Catalans, ja té guanyadors. Els set projectes vencedors i els accèssits de les diferents categories s’han donat a conèixer aquest dimarts a la nit a través d’un audiovisual dirigit per Lluís Danés, rodat a la Llotja de Barcelona, i que s’ha emès de manera simultània a TV3 i a altres televisions públiques de parla catalana.

Fotograma de l'audiovisual dirigit per Lluís Danés que ha permès donar a conèixer els projectes vencedors i els accèssits de les diferents categories
Fotograma de l’audiovisual dirigit per Lluís Danés que ha permès donar a conèixer els projectes vencedors i els accèssits de les diferents categories
Arts Visuals

En la categoria d’Arts Visuals s’ha premiat el grafiti ‘Fashion Victims’, presentat per ESCIF, i de l’artista valencià Nacho Magro Huertas. El jurat l’ha descrit com “un projecte independent de creació en l’espai molt ben formalitzat i equilibrat entre la idea i la forma”. En aquesta categoria, s’ha lliurat un primer accèssit a ‘Abans del llenguatge’, de Nora Ancarola i l’ampostina Aida Boix, exposició produïda per Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre a Amposta.

‘Abans el llenguatge’ es va poder veure del 14 de novembre de l’any passat fins al 30 de gener d’enguany, i reflexionava al voltant de tres eixos temàtics: la comunitat, la frontera i el llenguatge. D’una banda, constava de sis instal·lacions artístiques a l’espai expositiu de Lo Pati que relacionaven el llenguatge amb les diferències sexuals, la memòria i les qüestions d’exclusió social; i de l’altra, constava d’accions deslocalitzades que es van  desenvolupar conjuntament amb la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i ESARDI – Escola d’Art i Disseny d’Amposta. A més, la mostra va comptar amb la col·laboració de La Caníbal Edicions, que a tall de catàleg de l’exposició va publicar un diari amb articles filosòfics i de crítica d’art per aprofundir des de la vessant teòrica sobre tots aquells temes que nodrien l’exposició. 

També s’han lliurat dos segons accèssits a ‘Passenger tales’, de Núria Prieto i ‘Cel·luloide despentinat’, d’Antoni Pinet.

Grafiti 'Fashion Victims', presentat per ESCIF, de l'artista valencià Nacho Magro Huertas, premiat en la categoria d'Arts Visuals
Grafiti ‘Fashion Victims’, presentat per ESCIF, de l’artista valencià Nacho Magro Huertas, premiat en la categoria d’Arts Visuals

A Música Clàssica, el guanyador ha estat el projecte ‘Carneriana’, presentat per David Alegret i Rubén Fernández, obra de la qual el jurat n’ha destacat la “brillant concepció, la qualitat de la música i dels intèrprets i la manera de vestir un repertori poc habitual”. El jurat també ha atorgat un primer accèssit a ‘Breaking Bach’, de Carles Marigó, i un segon a ‘Robert Gerhard: vocal folksongs’.

En la categoria de Música Popular, s’ha premiat l’àlbum ‘La mida’, presentat per Anna Andreu i Marina Arrufat. Per aquest reconeixement, el jurat ha tingut en compte la trajectòria d’una artista que “amb dos discos publicats ja ha estat capaç de generar un repertori molt interessant del qual destaquen la qualitat vocàlica i la personalitat del fraseig”. ‘N340’, de David Carboneras, i ‘Rap d’arrel’ de Tesa, han rebut, respectivament, el primer i segon accèssits.

'Ciutat dormitori', de Contenidos Supérfluos, és el guanyador en Arts Escèniques
‘Ciutat dormitori’, de Contenidos Supérfluos, és el guanyador en Arts Escèniques
Arts Escèniques, Arquitectura i Patrimoni

El projecte ‘Ciutat dormitori’, de Contenidos Supérfluos, és el guanyador en Arts Escèniques. La proposta presenta, en forma de pel·lícula, un recorregut pel cementiri de Montjuïc “per conèixer millor la idiosincràsia de la ciutat comtal i els seus habitants”. En la categoria d’Arquitectura, el jurat ha reconegut la proposta de Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, ‘Jardí Portàtil: Arca de convivència’, que consisteix en un enginyós espai mòbil per combatre les emissions de CO2. El jurat també ha reconegut ‘Escola Arimunani’, d’Aulets Arquitectes i Aixopluc Architectures, amb un primer accèssit; i un segon per a ‘Escola la Mar Bella’, de Sumo Arquitectes.

‘Festival A Cel Obert’, presentat per Associació a Cel Obert, és el projecte premiat en la categoria Patrimoni i presenta “un seguit d’espais arquitectònics com a escenaris per a creacions artístiques contemporànies” i que combina “art temporal amb la represa de paisatges oblidats”.

El festival converteix els patis d’alt valor patrimonial d’alguns edificis monumentals i del nucli antic de Tortosa en escenaris de diferents instal·lacions artístiques. L’objectiu del festival és convertir Tortosa en escenari de creació, reivindicar el patrimoni arquitectònic del municipi i difondre i apropar l’art efímer a tots els públics. S’estableix un diàleg, així, entre l’arquitectura més clàssica de fa diversos segles amb les obres d’art més contemporànies.

El primer accèssit ha estat per ‘Càntut, cançons de tradició oral’, d’Alter Sinergies, i els segons accèssits per a ‘Els català, fotògrafs d’un segle’, presentat pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya. ‘El rescat de l’Illa’, presentat per l’Ajuntament d’Alzira, ha rebut una menció especial.

La gran novetat d’enguany: Cinema Experimental

Finalment, en la categoria novetat de l’edició d’enguany, Cinema Experimental, l’audiovisual guanyador ha estat ‘Brutal Moods’, de Marta Bisbal Torres, “una profunda investigació sobre el ‘brutalisme’, moviment arquitectònic vigent entre 1950 i 1970. També s’ha premiat amb un primer accèssit ‘Solatge, el musical’, de Palmer i Duelo, i ‘El vent que ens mou’, de Pere Puigber, amb un segon accèssit.

L’acte físic de lliurament dels premis s’ha celebrat aquest dilluns passat a l’Ateneu Barcelonès. Als creadors i projectes guardonats se’ls ha entregat un Gra de sorra, una obra dissenyada per l’artista Perejaume, i una remuneració econòmica de 3.000 euros.

Acte de lliurament dels II Premis del Temps de les Arts

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -