14.3 C
Amposta

El tabac, una amenaça per a la salut i per al medi ambient

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Prop de 50.000 persones van deixar de fumar a Catalunya el 2021 amb una reducció del 2% en el consum de tabac. Tot i això, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any passat continuava fumant el 22,6 % de la població de 15 anys i més, un percentatge inferior a l’observat l’any 2020 (24,6%). La prevalença del tabaquisme entre els homes va ser del 26,6%, lleugerament inferior al 27,8% de 2020, i entre les dones del 18,8%, per sota del 21,3% de l’any anterior. El nombre de fumadors a Catalunya continua al voltant d’1,5 milions. A més, un 6,6% de la població no fumadora declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar, un 5,8% dels homes i un 7,3% de les dones.

L’any passat van deixar de fumar 38.778 persones ateses pels equips d’atenció primària i 8.511 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la XCHSF. El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, així com també l’ajuda professional que proporciona el servei telefònic 061 Salut Respon, i la intervenció que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

En el marc del Dia Mundial sense Tabac –que es commemora el 31 de maig-, Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya posen de relleu que el tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. En aquest sentit, s’estima que cada any moren gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental.

Una amenaça real per al medi ambient

El cultiu de tabac, la producció de cigarretes i la generació de residus contaminants com els filtres i les burilles de cigarretes, o els cartutxos i les bateries de les cigarretes electròniques, tenen un impacte molt negatiu sobre el medi ambient. El tabac consumit a Catalunya ha estat cultivat principalment a països amb baixos ingressos, en cultius que ocupen grans extensions de terra i on s’utilitzen fertilitzants químics i pesticides que s’apliquen sense tenir cura del medi ni de la seguretat dels agricultors. Així, per poder fabricar les més de 8.000 milions de cigarretes venudes l’any passat, es van haver de talar 28 milions d’arbres a tot el món.

Cada any s’utilitzen a tot el món 11,4 milions de tones de fusta per al tractament del tabac i la producció de paper per elaborar cigarretes. A més, amb el fum de les cigarretes i els aerosols dels productes relacionats amb el tabac es dispersen gasos contaminants que perjudiquen la salut i el medi ambient, com diòxid de carboni, metà i òxids de nitrogen, a més d’altres substàncies cancerígenes.

Els filtres de les cigarretes estan fabricats amb acetat de cel·lulosa, un plàstic no biodegradable que, per acció de la llum solar, es fragmenta formant microplàstics que contaminen les aigües i els fons marins. Les burilles de totes les cigarretes venudes a Catalunya generen anualment més de 4.280 metres cúbics de residus tòxics. La burilla d’una única cigarreta pot contaminar fins a 10 litres d’aigua.

A més, el consum de tabac i el llançament de burilles enceses són la causa d’incendis que poden causar danys personals, materials i ambientals. S’estima que les focs causats per cigarretes causen el 15,4 dels incendis a la llar amb víctimes mortals. Durant la darrera dècada, s’han cremat a Catalunya 12.000 hectàrees de boscos per incendis originats per burilles.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -