14.3 C
Amposta

El Setge del 1708 torna a Tortosa de la mà dels Miquelets

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Entre l’1 i el 3 d’octubre, Tortosa ha recordat la Guerra de Successió amb la recreació històrica del grup dels Miquelets de Catalunya que, un any més, han fet viatjar la ciutadania al Setge de Tortosa del 1708.

La jornada, organitzada de manera conjunta entre l’Ajuntament de Tortosa i Els Amics dels Castells, es va iniciar divendres a la tarda amb la conferència “El setge de Tortosa, la conquesta d’una peça clau en la Guerra de Sucessió”, a càrrec de l’arqueòleg i historiador, Aleix Gonzàlez. La ponència es va celebrar a l’Espai Sant Domènech i va explicar quina era l’estratègia de defensa de les tropes austriacistes i borbòniques del segle XVIII, així com donar a conèixer els plànols del replegament de les tropes i dels atacs del setge tortosí.

A continuació, es va projectar el documental “Vèncer o morir” que recrea la vida als campaments militars del 1714 i va ser presentat al 2014 amb motiu del Tricentenari dels fets de l’11-S.

L’endemà, a la plaça de l’Ajuntament, l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, i el regidor de Turisme, Sisco Pepió, van passar revista a les tropes i van ser rebuts amb salves d’honor, just després de la lectura del ban per part del capità de l’exèrcit de la Diputació del General.

Enguany, per tal d’evitar aglomeracions i cenyir-se als criteris marcats pel PROCICAT, no es va poder celebrar la batalla naval a bord del llagut de Lo Sirgador.

Per tant, un dels moments més esperats de la jornada ha estat la batalla final amb totes les tropes, celebrada aquest matí, i en la qual s’ha comptat amb foc d’artilleria, cavalleria i pirotècnia. Un atac que ha posat el seu punt i final amb la capitulació definitiva dels Miquelets de la ciutat, passant aquesta en mans dels borbònics.

No obstant això, dissabte a la tarda es va fer el primer dels assalts i la ciutadania va poder participar també amb els tallers sobre la indumentària i el vestuari de l’època inspirat en la moda russa i francesa, així com una ruta guiada nocturna per les fortificacions i el nou tram del Passeig de Ronda que alberga les escultures d’Ignasi Blanch, a càrrec del president dels Amics dels Castells, Jordi Mulet.

A més, els Miquelets també s’han establert, al llarg de tot el cap de setmana, en un campament a les mateixes Avançades en el qual han realitzat tallers de costums per als més petits i rondes de guàrdia, a banda de fer la recreació de la vida quotidiana.

Redacció-

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -