El sector de la cirera catalana obre el camí de les exportacions al mercat xinès de cara a la pròxima campanya. La primera de les empreses en completar els tràmits administratius per operar al país asiàtic ha estat la tivissana Cerima Cherries. «És un mercat bastant atractiu atès que és molt gran i podem aconseguir bons preus. Alhora, és un repte en termes de qualitat», ha assenyalat a l’ACN Rodrigo Muñoz, director productiu de la companyia. El principal repte del nou protocol es troba en el tractament de la fruita, que ha d’estar quinze dies en càmeres de fred per qüestions fitosanitàries. Per superar aquesta “barrera tècnica”, l’empresa adaptarà el procés de conservació la pròxima temporada i complir amb els requisits que marca el mercat.
El nou acord comercial per poder operar a la Xina va gestar-se enmig de la campanya de cireres i la seva aprovació definitiva va arribar quan la temporada havia acabat. Tot i aquesta circumstància, el director l’associació empresarial de fruita de Catalunya Afrucat, Manel Simón, celebra la nova ruta que s’obre per als productors i afirma que aquest mercat té un “alt valor afegit”, a més d’una gran extensió on operar.
La primera empresa que ha obtingut el vistiplau tant del Ministeri d’Agricultura, pesca i alimentació com de les administracions xineses competents ha estat Cerima Cherries, que va enllestir la documentació administrativa necessària durant l’anterior campanya. Així, aquesta companyia de Tivissa (Ribera d’Ebre) està autoritzada com a planta de procés i zona d’inspecció per comercialitzar a la Xina a partir de l’any vinent.
Si bé encara és d’hora per calcular quin percentatge de la producció s’enviarà al mercat asiàtic, des de la companyia veuen en l’operació una “oportunitat” que proporcionarà preus “atractius” al llarg de tota la temporada. Amb tot, la nova ruta comercial respon a la conjuntura propiciada per la política d’aranzels imposada pels Estats Units envers la Xina. En aquest context, confien que els preus seran “interessants” malgrat els costos i la inversió prèvia que suposarà per a la planta.
Un repte tècnic a tenir en compte:
El nou protocol requereix una mesura fitosanitària prèvia a l’enviament, un fet que condiciona el procés d’exportació. D’aquesta manera, les cireres de l’empresa tivissana hauran d’afrontar un tractament de fred durant 15 dies abans de ser enviades al destí xinès. Per via marítima, la més econòmica, la fruita tardaria un mínim de 45 dies per arribar, un període de temps que Rodrigo Muñoz, director productiu de Cerima Cherries, considera “inviable”. En canvi, si s’opta pel transport aeri, s’escurçaria fins als 17 o 18 dies tot i que encariria els costos i reduiria la mida dels encàrrecs. Fonts de l’empresa apunten que caldria tancar un tracte d’uns 5.000 quilos de cirera per ser rendible.
La major part de la producció, al mercat internacional:
Ara per ara, l’empresa destina el 75% de la collita a les vendes internacionals, si bé encara no té decidits els detalls sobre l’estratègia comercial que aplicarà al mercat asiàtic. Entre altres factors, caldrà tenir en compte altres clients internacionals com l’alemany, que enguany ha tingut una gran resposta donada la disminució de cireres del seu principal proveïdor, Turquia. «Després d’aconseguir això, no podem donar-los l’esquena o abaixar el volum per veure com va el nou programa a la Xina i posar totes les fitxes allí, crec que no seria bona idea», ha indicat Muñoz.
Malgrat tot, aquesta empresa ebrenca ja estudia quina varietat destinarà al mercat xinès, apostant per tipus de fruita més tardana i robusta que resisteixin millor el pas del temps. Algunes de les que podrien encaixar amb aquesta premissa són la Santina, la Lapins o la Sweet Heart.
Tot plegat arriba després de tancar una bona campanya, amb més de 3.200.000 quilos de cirera, un 15% més que l’any anterior. Les condicions meteorològiques de la temporada que s’ha tancat aquest mes de juny han beneficiat la collita, tot i que encara és aviat per fer previsions de cara a la pròxima. Segons càlculs de l’empresa, el potencial de producció oscil·la entre les 4,5 i les 5 tones de cirera, una xifra a la qual es podria arribar en cas de tenir un hivern i una primavera “de bona qualitat”.
ACN


