14.3 C
Amposta

El rapitenc Miquel Reverté guanya el 3r premi de certamen literari d’Amics Amigues de la Pagesia

La presidenta de la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT), Raquel Serrat, ha fet lliurament dels premis a Miquel Alemany (Palma), Margalida Ripoll (Barcelona), i Miquel Reverté (La Ràpita)

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte Amics Amigues de la Pagesia va completar aquesta setmana el lliurament de la 1a edició del seu certamen literari de microrelats i prosa poètica, que s’ha fet en dos actes breus i descentralitzats.

El primer acte tingué lloc el proppassat dia 28 a la llibreria Abacus de Palma, per fer el lliurament del primer premi al mallorquí Miquel Alemany, i del segon a la Margalida Ripoll, barcelonina filla de Mallorca, que coincidia que era a Palma el mateix dia que s’havia de fer a mans la primera distinció. El segon acte es féu a la Biblioteca Municipal Sebastià Joan Arbó, de la Ràpita, per lliurar el tercer premi al professor i autor local Miquel Reverté.

D’aquesta manera, el certamen mira de ser innovador també amb aquest patró de celebrar els actes de lliurament dels premis al territori dels autors guardonats.

El jurat de l’edició d’enguany, format per Anna Cabeza Gutés, Anna Garcia Garay, Josep Sucarrats i Kim Manresa, vinculats al món literari i periodístic, decidí concedir el primer premi a l’obra Voltors, del mallorquí Guillem Alemany, “pel seu estil bastit sobre un llenguatge ric i ben construït que s’adiu a la mordacitat del relat i el món urbà en una qüestió tan sensible i actual com el desplegament de les energies renovables, sense caure en un to pamfletari”. L’obra ha estat guardonada amb 300 euros en metàl·lic i una estada a l’allotjament Masia del Tremendo de Camarles (Baix Ebre).

El jurat atorgà el segon premi a l’obra La felicitat del tomàquet en conserva, de la mallorquina resident a Barcelona Margalida Ripoll, “per la capacitat evocadora que aconsegueix a través d’un pot de conserva en tomàquet que, més enllà del producte, també conserva sensacions i records que transporten la Mallorca rural al cor de Barcelona, amb el desconcert que provoca en la protagonista el contrast entre aquests dos mons. Un desconcert que s’accentua amb l’embaràs de la noia, descrit amb tendresa i cert sentit de l’humor en un relat que també és un homenatge a les dones del camp, simbolitzades per la padrina que exerceix de matriarca de la família”. Aquesta segona obra ha estat guardonada amb 100 € i una estada a l’establiment Cal Jeroni de Cantallops (Alt Pendès).

Finalment, atorgà el tercer premi a l’obra Ecologia i Vida, del rapitenc Miquel Reverté, “per l’enginy amb què l’autor és capaç de traçar la línia vital d’una persona associant cada etapa de la vida a referents de consum de caràcter ecològic i de proximitat vinculats a algun territori de Catalunya. En poques línies, el text traspua una ironia tendra capaç de derivar cap a l’humor negre des d’un punt de vista aparentment autoparòdic que, en el fons, reflecteix les dificultats de posar en pràctica els valors de la sostenibilitat en la societat actual”. El premi ha estat, en aquest cas, de 50 € i una estada a l’establiment Mas Masaller de Cruïlles (Baix Empordà).

La fundació preveu que el Certamen Literari Amics Amigues de la Pagesia, de microrelats i prosa poètica, es converteixi en una cita literària anual, cada primavera.

La 1a edició ha comptat amb el patrocini de les experiències agroturístiques Cal Jeroni, Masia del Tremendo, Mas Masaller i Torclum Oli d’Oliva, així com el suport de la cooperativa Abacus i la Biblioteca Municipal Sebastià Joan Arbó, de la Ràpita.

Coincidint amb el lliurament dels premis, Raquel Serrat ha fet públic que des d’aquesta setmana, “tothom qui vulgui fer-se d’Amics Amigues de la Pagesia ja ho pot fer també sense compromís econòmic, perquè volem que tothom pugui prendre’n part”.

El projecte Amics Amigues de la Pagesia és una iniciativa de la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya, que es proposa apropar els mons rural i urbà sense paternalismes, ingenuïtats ni victimismes.. Es desplega en paral·lel al projecte Agroturisme, portal impulsat per la mateixa fundació que permet trobar allotjaments i activitats vinculats generalment a una explotació agrària, per viure en primera persona les tasques pròpies del camp, la producció d’aliments i, per descomptat, el paisatge agrari.

Margalida Ripoll, guardonada amb el 2n premi; Raquel Serrat, presidenta de la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya; Guillem Alemany, guardonat amb el 1r premi | Palma, Llibreria Abacus, 28-06-2023.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -