El vicepresident segon de l’IDECE, Luís Juncà i Pujol, fent les funcions de president del Consell Rector, ha presidit aquest divendres a l’edifici de la seu de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre a Tortosa la reunió del Consell Rector de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE). Durant la trobada, s’han presentat els nous membres representants dels consells comarcals, s’ha renovat la vicepresidència primera i també s’ha proposat el nomenat del nou director, Albert Salvadó.
En declaracions als mitjans de comunicació, el vicepresident segon, Lluís Juncà, ha destacat “la voluntat del govern de fer de l’IDECE un instrument útil per a l’interès de les Terres de l’Ebre”, a l’hora que ha posat en valor “el paper que fa l’Institut com a coordinador entre les polítiques públiques que es fan des de les Terres de l’Ebre i el Govern de Catalunya”. Per la seva banda, el nou director ha posat de manifest que “els enamorats del territori sabem que l’IDECE ha ser una eina imprescindible de vertebració territorial i, per tant, de generació de projectes de valor afegit per a les Terres de l’Ebre”. També s’ha referit a la projecció futura de l’Institut i ha assegurat que a mitjà termini “s’ha de convertir en una agència de desenvolupament que ens permeti anar treballant per a aquet territori que està permanentment en construcció”, ha afegit.
D’acord amb Llei de l’IDECE, la presidència de l’Institut va a càrrec del vicepresident de la Generalitat; la vicepresidència 1a, és escollida entre els representants dels consells comarcals, i des d’avui recau en la Gemma Carim; i la vicepresidència 2a, designada pel president entre les persones representants de la Generalitat, és per al director general Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Lluís Juncà.
La reunió d’aquest divendres també ha servit per presentar els nous membres del Consell Rector de l’IDECE representants dels quatre consells comarcals. Dos representants de cada consell comarcal en formen part, així del Baix Ebre en són titulars Jordi Jordan Farnós i Josep Antoni Navarro Serra; del Montsià en són titulars Joan Roig Castell i Miquel Subirats Garriga; de la Ribera d’Ebre Sergi Borràs Jornet i Gemma Carim Gironés i de la Terra Alta Joan Pallés Solé i Neus Sanromà Sampé.
En formen part també, com a representants dels grups parlamentaris: Xavier Faura Sanmartin (Republicà); Joan Moisès i Reverté (Catalunya en Comú Podem); Antoni Espanya i Forcadell (Socialistes i Units per Avançar); Mònica Sales de la Cruz (Junts per Catalunya) i José Luís Calderón Aisa (Ciutadans).
Així mateix, en formen part quatre membres designats pel Govern en representació de la Generalitat que són: el delegat del Govern, Xavier Pallarès; i els directors/es territorials de Territori i Sostenibilitat, Lidia Pino, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Ferran Grau, i d’Empresa i Coneixement, Mercè Miralles.
I, finalment, dos representants de la societat civil completen els membres del nou Consell Rector: Wifredo Miró, (Unió General de Treballadors), i Enrique Alado, (Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre)
L’IDECE, 25 anys dedicats a l’impuls i desenvolupament de les comarques ebrenques
L’IDECE és un organisme autònom, creat l’any 1993 des de l’any 2018 està adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. Es tracta d’un ens aglutinador de consens i algunes de les seves funcions són: elaborar, impulsar i avaluar plans de promoció i desenvolupament de caràcter global o sectorial de les quatre comarques ebrenques (Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre) i fomentar-ne la projecció; desenvolupar programes de suport de caràcter general i sectorial dirigits als ens locals del territori; i executar el manteniment i la promoció de la via navegable a l’Ebre.
Entre les fites aconseguides durant aquests 25 anys d’existència, l’IDECE va crear i impulsar la marca turística que cohesiona i identifica el conjunt de les Terres de l’Ebre, entre d’altres.
Albert Salvadó i Fernàndez
Albert Salvadó i Fernàndez, nascut el 7 de març de 1969, és llicenciat en Enginyeria Tècnica Industrial per la Universitat Rovira i Virgili. Entre els anys 2016 i 2017 va realitzar un Program for Management Development (PMD) a l’escola de negocis ESADE.
La seva trajectòria política ha estat molt vinculada a l’Ajuntament de la Ràpita on ha estat regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica des del 2015 i fins a l’actualitat. Durant aquest període de temps també ha sigut vicepresident segon i tercer del Consell Comarcal del Montsià i membre de la Junta Directiva del Grup d’Acció Local de Pesca. I entre el 2015 i el 2018 ha ostentat el càrrec de president del Consorci de Residus del Montsià. També ha treballat per a la Generalitat entre els anys 2006 i 2010 com a cap de l’oficina del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre.
Pel que fa a la seva experiència laboral, Salvadó ha estat director general de GEFA PREVEN, SL; gerent del Consell Comarcal del Montsià; responsable de qualitat i medi ambient del grup Saica Pack; i director del Centre d’Estudis AXIS.
Redacció – J. V. G.