14.3 C
Amposta

El PSC reclama una actuació preventiva al delta de l’Ebre per protegir-lo d’afectacions derivades de temporals

Illa denuncia que el Govern no s’hagi “gastat ni un cèntim” dels 6 milions d’euros pressupostats per preservar l’espai

El més vist

- Advertisement -
El PSC ha reclamat una actuació preventiva al delta de l’Ebre per protegir-lo de possibles noves afectacions de temporals, com el Gloria o el Filomena. Els socialistes van presentar aquest divendres una proposta de resolució al Parlament de Catalunya, en la qual insten el Govern a intervenir-hi de forma urgent mentre no s’aprovi ni s’executi el Pla de Protecció del Delta de l’Ebre. El seu líder, Salvador Illa, ha denunciat aquest dissabte que la Generalitat “bloqueja” l’actuació per moure sorra cap a les zones més vulnerables del paratge.“Demanen una declaració d’impacte ambiental que no és necessària”, ha indicat Illa. També ha lamentat que l’executiu no s’hagi “gastat ni un cèntim” dels 6 milions d’euros pressupostats per actuar al delta.
El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Salvador Illa, s’ha reunit aquest dissabte al matí amb els representants de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre i amb companys de partit amb representació a les institucions, com el subdelegat del govern espanyol Joan Sabaté. En la seva visita a les Terres de l’Ebre, Illa s’ha compromès a escoltar les problemàtiques del territori.

- Advertisement -

“Tenim un compromís i implicació amb les Terres de l’Ebre, és la zona humida més important de Catalunya, amb unes característiques que la fan única, i per tant, sempre escoltarem allò que pensa la gent d’aquest territori”, ha subratllat el socialista. I en aquest sentit, Illa ha explicat que han presentat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya per demanar a l’executiu català que permeti fer una actuació amb caràcter preventiu al delta de l’Ebre.

Aquest projecte pretén mobilitzar 380.000 metres cúbics de sorra de les puntes de les badies del delta per traslladar-los cap a les zones més vulnerables. En concret, a la barra del Trabucador, l’Illa de Buda i a la platja de la Marquesa. “Hi ha un pla del ministeri – de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, cal fer-ho amb caràcter preventiu perquè fins al 2023 tots els treballs derivats del Pla de Protecció del Delta de l’Ebre no estaran en marxa”, ha destacat.

Per aquest motiu, els socialistes ha demanat a la Generalitat que autoritzin amb la “màxima urgència” a la Direcció General de Costes del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per tal que pugui executar aquest projecte. “Vull denunciar aquesta actitud de bloqueig de la Generalitat, ens hem trobat que demana una declaració d’impacte ambiental que no és necessària perquè estem per sota del mig milió de metres cúbics de sorra que es poden moure; tampoc entenem que dels 6 milions d’euros que hi ha pressupostats per actuar al delta no se n’hagin gastat ni un cèntim”, ha dit.

Respectem les decisions judicials”

Preguntat sobre la decisió del jutjat contenciós-administratiu número 2 de Tarragona de suspendre la retirada del monument franquista de Tortosa, Illa ha afirmat que respecta les decisions judicials. “L’estat de dret és fonamental, respectem les decisions judicials tant quan ens agraden com quan no”, ha valorat.

El jutjat contenciós-administratiu que porta el cas va resoldre aquest divendres favorablement sobre les mesures cautelars demanades pel col·lectiu Corembe, el grup ciutadà que reclama reinterpretar el monòlit. Just aquest dijous el Govern exigia celeritat en la resolució per tal de poder reactivar els treballs previs per desmantellar el polèmic monument, una actuació que la jutgessa va paralitzar fins a resoldre les mesures cautelars, que finalment ha estimat, segons el TSJC.

El mateix divendres, el Departament de Justícia va anunciar que interposarà un recurs d’apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “per evitar més retards” en la retirada del monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa. Precisament aquest dijous una cinquantena d’entitats memorialistes van lliurar a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, un manifest a favor del desmantellament i la retirada del monument franquista per preservar la memòria democràtica, segons recorden fonts de la conselleria. Així mateix, la Generalitat va recordar que la retirada del monòlit es fa complint la Llei de Memòria Històrica del 2007.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -