14.3 C
Amposta

El projecte ambiental als embassaments de Riba-roja i Flix, reconegut amb els Premis Europeus de Medi Ambient

El jurat de la secció espanyola dels Premis Europeus de Medi Ambient a l’Empresa ha escollit 25 empreses d’un total de 115 candidatures, entre les quals es troba Endesa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Valorar els serveis que ofereix la natura a la societat. Aquest ha estat l’objectiu del projecte “Avaluació integrada dels serveis ecosistèmics a l’entorn de varis embassaments hidroelèctrics d’Endesa”, que ha estat reconegut amb els Premis Europeus de Medi Ambient que s’han lliurat recentment.

Els Premis Europeus de Medi Ambient s’atorguen als millors projectes per a reconèixer a aquelles empreses que combinen amb èxit la viabilitat econòmica dels seus negocis amb la protecció del medi ambient, distingint d’aquesta manera als líders europeus en la transició a una economia sostenible.

Precisament això és el que ha fet Endesa en el seu projecte que permet identificar impactes i dependències sobre els ecosistemes dels embassaments, millorant la presa de decisions estratègiques futures. En concret aquest projecte s’ha dut a terme en l’embassament de Talarn i el sistema d’embassament de Riba-roja i Flix, però també en els embassaments de Cordobilla, Eume, cobrint d’aquesta manera instal·lacions de diferent tipologia i amb diferents condicionants ambientals i geogràfics, per a conèixer la seva relació directa i indirecta amb els ecosistemes que els envolten.

Conca de Talarn

El treball realitzat en l’embassament de Talarn comprèn una anàlisi exhaustiva, global i integrador de tots els ecosistemes, hàbitats i espècies presents en la zona.  Aquesta conca té una extensió de 205.814,60 hectàrees, sent el bosc és l’ecosistema més extens ocupant el 47% de la superfície, seguit de les landes i matolls (25,2%), els pasturatges i prats (17,5%) i amb un 7% d’espais amb vegetació escassa que corresponen a zones alpines, tarteres i altres formacions rocoses.

Segons els mesuraments duts a terme en el projecte d’Endesa guardonat, comparant l’escenari “sense embassament” amb la situació actual, es posa en evidència que l’embassament permet obtenir energia i augmentar la productivitat agrícola que s’obté en els regadius de la Conca de Tremp, situats aigües avall de l’embassament. Per contra, en la situació “sense embassament” s’ha estimat un major flux del servei d’aprovisionament de fusta i llenya, i del servei de fixació de CO₂, respecte a la situació actual.

Conca directe a l’embassament de Riba-roja i Flix

L’àmbit d’anàlisi del sistema d’embassaments de Riba-roja i Flix, situats en l’eix de l’Ebre, són les seves conques vessants directes, sent la seva superfície total de 236.489,37 hectàrees, la segona en extensió dels casos estudiats. En aquesta conca l’ecosistema dels boscos ocupa el 43,2% de la superfície, l’agrícola 41,5%, el tercer en extensió són les landes i matolls.

Segons els mesuraments duts a terme en el projecte, comparant l’escenari “sense embassament” amb la situació actual, el servei d’aprovisionament d’energia és clarament positiu a favor de la situació actual, tenint en compte que el cabal turbinat recull l’escolament de la conca l’Ebre i que la contribució de les conques directes a l’embassament és reduïda respecte al cabal que arriba a través de l’eix principal i d’un dels seus afluents més cabalosos, el Segre.

L’existència d’aquest sistema d’embassaments ha fet possible un important desenvolupament d’activitats de recreació com la pesca esportiva i els esports nàutics, amb gran afluència de públic i activitat econòmica associada al sector serveis, a estades dels col·lectius que practiquen aquestes activitats.

Quant al servei d’aprovisionament d’aliment, el control de l’erosió i aprovisionament de pasturatges per la ramaderia extensiva, el balanç entre els dos escenaris dóna un resultat similar. L’augment de rendiment pels regadius de fora de la conca tributària directa gairebé compensa la producció de les superfícies que podrien conrear-se en cas que l’embassament no existís. Per contra, l’escenari “sense embassament” porta associat una major capacitat d’aprovisionament de fusta i llenya i una major capacitat de fixació de CO₂, sota el supòsit que l’actual làmina d’aigua embassada, tingui un efecte neutre.

Els resultats d’aquesta anàlisi permeten ara incloure en la presa de decisions actuacions localitzades per a la conservació, planificació i gestió dels ecosistemes i de la biodiversitat present en aquests embassaments i el seu entorn, en la línia de la política mediambiental i la política de biodiversitat d’Endesa, permetent d’aquesta manera integrar la millora del capital natural i els serveis ecosistèmics en la gestió i en la presa de decisions del negoci hidràulic de la Companyia.

De l’estudi s’extreu a més que la producció d’energia hidroelèctrica associada als embassaments té una important dependència directa del servei ecosistèmic d’aprovisionament d’aigua de la conca hidrogràfica on se situa i al mateix temps depèn indirectament del servei de control de l’erosió de l’embassament on es localitza. En els escenaris de canvi climàtic per a l’horitzó 2040 i per als embassaments analitzats, s’estima que la producció d’energia es podrà veure reduïda entre un 4 i el 12%, conservant els ecosistemes actuals.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -