14.3 C
Amposta

El pressupost 2020 de Deltebre reforça les partides que fomenten la cohesió social i impulsen la projecció

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’equip de govern de l’Ajuntament de Deltebre ha realitzat la presentació del pressupost que es durà a aprovació del plenari d’aquest dimecres a la nit. Un pressupost que s’eleva als 16.658.520, uns 60.000€ més que l’any anterior, i que té amb la imatge de poble, la projecció econòmica i social del municipi, i la cohesió social els seus pilars d’actuació fonamentals.

A banda dels eixos d’actuació esmentats, el pressupost també planteja inversions rellevants “per tal de seguir creant espais de convivència i punts de trobada per als veïns i veïnes de Deltebre que fomentin la cohesió social”, tal com ha detallat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, en el marc de la presentació. Entre aquestes inversions destaquen, per exemple, la piscina exterior Agustí Castellà i la millora del Centre Esportiu del Delta (350.000€), l’entorn del centre de Jesús i Maria (355.000€), el centre social del Barracot (310.000€), l’ampliació del cementiri (60.000€), o la finalització del Parc Fluvial del Delta (85.000€) o l’Espai d’Exposicions (25.000€).

Soler ha detallat que “el pressupost que presentem dóna inici al pla de mandat del govern municipal per seguir transformant Deltebre agafats de la mà de la ciutadania, posant en relleu les partides que fomenten la cohesió social i la projecció econòmica del nostre municipi, i consolidant el treball estructural que hem anat realitzant durant tots aquests anys de govern”.

Una part important d’aquest treball estructural es centra amb la imatge de poble, la qual segueix sent prioritària per al govern municipal i es planteja una dotació econòmica, sense comptar la inversió, de més d’1.300.000€ que es destinarà al manteniment del casc urbà de Deltebre i de Riumar, i per al manteniment dels camins rurals i desaigües. El pressupost també contempla el seguiment dels treballs d’adequació de les voreres del municipi, o el progressiu canvi d’enllumenat a LED. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha volgut recordar que “en el darrer mandat vam augmentar en un 220% la dotació destinada a la millora de la imatge de poble i durant el mandat actual seguirem consolidant els nostres esforços per adequar la neteja i el manteniment del nostre municipi”. També, en el cas d’Imatge de Poble, cal destacar que el pressupost projecta l’inici dels primers passos per posar solució a una de les reivindicacions històriques del municipi: el soterrament del préstamo. D’aquesta manera, es començarà a treballar amb l’estudi i anàlisi corresponent per tal de soterrar els 850 metres de la travessia dels Torreros.

Projecció Econòmica i Social El pressupost segueix enfortint la dotació econòmica d’aquelles partides, com són el cas

d’Enfocament Turístic i Acció Comercial, entre d’altres, que permeten exportar la marca Deltebre i impulsar l’economia local. De fet, aquest ha estat sempre un pilar de l’acció de govern ja que, en relació a l’any 2014, la partida d’enfocament turístic ha augmentat en un 237% i la d’Acció Comercial en un 386%.
En aquest punt, també es consolida el reforç a la DeltaFira i Mescla, una vegada aquesta ha estat escollida com a millor fira de les Terres de l’Ebre d’aquest any 2019, com també el cicle de gastronomia de Deltebre que permet posar en valor el producte de proximitat.

Les polítiques socials seguiran tenint un pes rellevant a l’Ajuntament de Deltebre, malgrat que la competència i obligació de dur a terme aquesta acció és del Consell Comarcal del Baix Ebre. En tot cas, el govern segueix apostant per posar a disposició de les famílies que més ho necessiten els ajuts als tributs locals i els ajuts d’urgència social, de manera que la dotació de polítiques socials és de 300.000€, un 124% més respecte l’any 2014.

A banda, el pressupost també reforça les partides que impulsen la cohesió social. Per exemple, la partida de Foment Cultural augmenta en un 30% respecte l’any anterior (un 100% respecte l’any 2014), la d’Ensenyament augmenta en un 90% (un 95% respecte l’any 2014), la de Consell de Dones i Punt Lila en un 36% (un 852% respecte l’any 2014), la de Joventut en un 6% (un 141% respecte l’any 2014), la de Gent Gran en un 100%,etc. A més, la partida de Participació Ciutadana, com a eix transversal, es multiplicarà per quatre en aquest pressupost respecte l’any anterior.

El portaveu del govern municipal, Andreu Curto, ha destacat que “amb l’increment d’aquestes partides volem dotar d’ànima i d’essència els equipaments que hem adequat durant aquests darrers anys, i a la vegada volem posar en valor totes aquelles accions que generen cohesió social entre la ciutadania i que fomenten la bona convivència”. Endeutament del municipi de Deltebre El pressupost presentat segueix donant resposta positiva els indicadors econòmics i segueix estabilitzant l’endeutament municipal en mínims històrics. Passant d’una ràtio d’endeutament que l’any 2013 girava entorn al 100%, a una ràtio que pressupostàriament frega el 40%. A més, aquesta ràtio també contempla la sol·licitud d’un préstec d’1.300.000€ per fer front a part de les inversions.

Les ordenances fiscals Pel que fa a les ordenances fiscals, des del govern de l’Ajuntament de Deltebre s’ha apostat “per congelar els impostos municipals i adaptar les ordenances a les necessitats i realitats de les famílies del municipi”, tal com ha detallat la tinenta d’alcaldia de #DeltebreEficient, Elisabeth Tomàs. En aquest sentit, les ordenances plantegen quatre novetats destacades. La primera, la introducció de criteris de sostenibilitat com són el cas de la bonificació al 100% a l’impost de circulació del vehicles elèctrics i de la bonificació al 50% dels vehicles mixtes. Però també la reducció de l’IBI del 25% a les famílies o empreses que instal·len plaques fotovoltaiques destinades a l’autoconsum.

Una segona novetat la trobem amb l’aplicació d’un recàrrec a l’IBI del 50% als immobles que estan sense ocupar per períodes llargs de temps sense causa justificada, per fomentar la sortida d’aquests habitatges al parc de lloguer. Una altra de les novetats destacades fa referència a l’impost de la plusvàlua. A partir d’ara, la persona que rebi l’immoble tindrà una bonificació de l’impost del 50% en el cas que aquest esdevingui la seva primera residència. A banda, si és el cas que el sou del beneficiari no supera en un 30% l’índex de suficiència de Catalunya, la bonificació pot arribar al 100%.

I, finalment, un altre tema important són les ordenances que regulen els preus del Centre Esportiu del Delta. Des de la seva obertura, s’ha realitzat una feina de camp per recollir totes aquelles necessitats i suggeriments que tant persones usuàries del centre, com no usuàries, han anat realitzant. D’aquesta manera, hem volgut adaptar aquestes ordenances a totes les casuístiques possibles introduint, per exemple, una tarifa junior destinada al jovent d’entre 14 i 19 anys i que serà 15€ inferior a la tarifa sènior.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -