14.3 C
Amposta

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre aprova un  pressupost de 23,7 milions d’euros pel 2023

Significa un increment del 10,5 % respecte de l’exercici 2022

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui el pressupost comarcal per a l’exercici 2023, que serà de 23.754.330,94 euros, el que significa un  increment del 10,5 % respecte de l’exercici 2022. La proposta de pressupost dels  socis de govern, Esquerra Republicana i Movem Terres de l’Ebre, ha rebut el suport  de dos dels grups de l’oposició, PSC i Ciutadans, mentre que Junts per Catalunya 

s’hi ha abstingut. 

“El pressupost del Consell Comarcal pel 2023 prioritza les polítiques socials  que milloren la qualitat de vida de les persones, activa els recursos  necessaris perquè el Baix Ebre pugui fer front a les conseqüències de la crisi  energètica; promou l’ocupació, la dinamització econòmica i la transició  energètica”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier  Faura, que ha detallat també que l’augment del pressupost respon a un major  esforç per part de l’ens comarcal per aconseguir incrementar les transferències per  part d’altres administracions.  

Al pressupost comarcal cal afegir el pressupost de la societat Baix Ebre Innova, que  serà de 306.974 euros; el del Consorci pel Desenvolupament del Baix Ebre i  Montsià (BEMO), organisme adscrit al Consell, que puja un total de 202.388,14 euros i el del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE),  també adscrit al Baix Ebre, de 19.707.522,86 euros. Així el pressupost consolidat  és de 43,8 milions d’euros. 

Pel que fa als ingressos, la partida més important és la de transferències corrents,  que puja un total de 21.066.402,32 euros, amb un increment del 14% respecte  enguany. En aquest capítol s’inclou el contracte programa de Drets Socials que incorpora noves figures tècniques: un tècnic/a d’envelliment; un/a psicòleg; un/a  jurista; la recuperació de la figura dels dinamitzadors cívics; el contracte programa  del departament d’Igualtat i Feminismes, que inclou un/a tècnic/a SIAD a jornada  sencera i un/a auxiliar administratiu a mitja jornada.  

En relació amb el pressupost de despeses, el capítol de despeses corrents amb una  partida de 12.170.489,50 euros, la qual cosa significa un increment del 8,27% i les  de personal amb una partida de 7.381.019,06 euros i un augment del 18,97%, són  les més importants. “Es tracta d’uns comptes expansius, equilibrats i que  compleixen l’objectiu d’estabilitat i la regla de la despesa”, ha assenyalat  Faura. 

Quant a les inversions previstes en el pressupost de 2023 impliquen un cost de  2.450.367,66 euros i es centren en l’àrea de sanejament. Així s’inclou la finalització  de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Tivenys (934.740,55 euros),  millores de les EDAR (738.895,13 euros); el projecte de remodelació de l’emissari submarí de l’Ametlla de Mar (107.500 euros); el projecte d’ampliació de l’EDAR del  nucli urbà de l’Ametlla (105.015,43 euros); inversions en equipaments turístics  (165.072,04 euros); l’adquisició d’un vehicle per al servei de transport adaptat  (137.483 euros) i la compra d’un vehicle elèctric (38.000 euros).  

El ple ordinari del mes de novembre també ha aprovat, amb el vot en contra de  Junts, el cost de la gestió dels residus per a l’exercici de 2023, que serà de 65,30  euros per tona; el conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua per a l’execució de les  obres de sanejament i depuració dels nuclis d’Aldover i Xerta i la modificació de la  relació de llocs de treball (RLT) pel 2023, amb els canvis derivats de la negociació  col·lectiva. 

Pel que fa a les mocions, el ple ha aprovat, per unanimitat, la proposta de Movem  Terres de l’Ebre que reclama la recuperació del tren Avant. Concretament, la moció  insta la Generalitat i el govern de l’Estat a restablir el funcionament del tren Avant  entre les estacions de Tortosa-l’Aldea i Barcelona i a promoure les aturades a  l’estació de l’Aldea de tots els trens de velocitat alta. També reclama al govern  català, l’Estat i ADIF que construeixin i impulsen l’estació de l’Aldea com una  veritable estació intermodal, amb una bona connexió d’autobusos amb tot el  territori i que coincideixi amb els horaris dels trens.  

Adhesió al manifest amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la  Violència vers les Dones 

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la  Violència vers les Dones, el ple s’ha iniciat amb la lectura del manifest consensuat  entre les diferents administracions, que ha anat a càrrec de la consellera comarcal  de Serveis Socials, Laura Fabra. “Totes les institucions polítiques del país  refermem el compromís a garantir tots els drets que es veuen vulnerats amb  les violències sexuals: des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i  psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la  participació social i política”, conclou el manifest.  

Durant el 2022 el nombre de dones ateses pel Servei d’Informació i Atenció a les  Dones (SIAD) Baix Ebre ha crescut un 10% amb un total de 202 dones, mentre que  el nombre d’actuacions realitzades ha estat 805, una xifra molt similar a la de l’any  passat. El SIAD ofereix informació, atenció, orientació i assessorament a totes les  dones de la comarca (a excepció de les de Tortosa, que també té servei SIAD) en els  àmbits jurídic, psicològic i social.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -