14.3 C
Amposta

El Museu de les Terres de l’Ebre ens proposa viatjar a l’Europa de fa un milió d’anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta és una exposició sobre l’arribada dels humans al continent europeu ara fa més d’un milió d’anys. Una finestra a aquells temps on podrem veure quins animals hi vivien i quin paisatge hi havia. Ens sorprendrà la presència de hipopòtams i rinoceronts gegants, tigres amb dents de sabre, elefants, licaons, cavalls similars a zebres … una fauna, quan no extingida, més pròpia de les sabanes humides de l’Àfrica actual que es desenvolupava en una vegetació més coneguda com els faigs, noguers, bedolls i roures.

L’exposició mostra la fauna i la flora del nostre territori durant el Plistocè Mitjà. A través de plafons i reproduccions, s’ensenya com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques, entre elles la espècie humana (Homo antecessor). També explica quines disciplines científiques intervenen en la recerca d’aquests coneixements i quins són els jaciments més importants a la península: així a més de l’important i conegut jaciment d’Atapuerca (Burgos) presenta diversos jaciments de Catalunya com Incarcal (Crespià), Vallparadís (Terrassa) i La Boella (La Canonja). El muntatge expositiu inclou recreacions de paisatges de l’època i escenografies així com reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor, entre d’altres.

A més, en aquesta ocasió l’exposició inclou mostres i plafons que expliquen la geologia del tram final de l’Ebre fa un milió d’anys. Així coneixem que en el Pliocè, entre 5 i 2 milions d’anys, es va produir un important ascens del nivell del mar Mediterrani, fet que va comportar que arribés a envair una gran vall excavada al Baix Ebre i el Montsià mentre que en el període posterior, el Pleistocè, fa un milió d’anys, les condicions d’erosió i transport de la xarxa fluvial del riu Ebre van canviar substancialment.

Europa fa un milió d’anys està organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta i ha estat elaborada i gestionada per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), un institut de recerca sobre Prehistòria i Evolució Humana del sistema CERCA de la Generalitat, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i amb conveni amb la Diputació de Tarragona.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -