14.3 C
Amposta

El monument franquista de Tortosa no es retirarà fins l’estiu vinent, com a mínim

La consellera de Justícia no confia que es resolguin aviat els recursos que han aturat la retirada del monòlit

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de Justícia no confia que es resolguin aviat els recursos oberts que mantenen paralitzada la retirada del monument franquista de Tortosa fet pel qual, treure’l aquest estiu tampoc serà possible. El desmuntatge s’havia d’haver fet fa just un any, al juliol, quan les condicions del riu –amb baix cabal- faciliten la instal·lació de la maquinària necessària. Per tant, tant si la justícia resol a favor de treure el monument com si cal esperar que ho empari la nova llei de memòria democràtica, el desmuntatge del monòlit franquista es retardarà, almenys, un any més. Ciuró ha reconegut que treballen amb els advocats perquè la normativa blindi la retirada, “sense marge possible” a noves interpretacions ni dedicions judicials.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha lamentat el retard de la resolució dels recursos que van aturar l’any passat la retirada del monument franquista de Tortosa, previst el 18 de juliol del 2021. No confia que hi hagi novetats aviat i ha reconegut que caldrà esperar almenys un any per poder executar el desmantellament del monòlit. Ciuró no considera que afecti la resolució del TSJC donant per bones les mesures cautelars, l’aturada de les obres, que va dictaminar el jutjat contenciós administratiu de Tarragona i ha reconegut que no s’han plantejat desobeir les resolucions judicials.

La titular de Justícia ha qualificat “d’injustificable” el retard. “Un any després, estem on estàvem”, ha dit. Tanmateix, el departament està llest perquè el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) pugui executar la retirada tan bon punt pugui continuar el procediment de retirada. Serà si s’hi pronuncia favorablement el jutjat tarragoní o amb la llei de memòria democràtica que es preveu que estarà llesta al setembre. “Hem d’esperar que les condicions siguin favorables a l’estiu”, ha recordat

Justícia elabora encara la normativa, “que és molt participada”. “Treballem perquè quedin clares les regles del joc. Ha de quedar clar amb els vestigis franquistes i ha de quedar el màxim de clar possible perquè no hi hagi marge de dubte. Que coses com el monument de Tortosa no obstaculitzi la voluntat de retirar-ho una decisió judicial”, ha defensat la consellera.

Declaracions de Lourdes Ciuró, consellera de Justícia

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -