14.3 C
Amposta

El grup ecologista GEPEC-EdC compra una finca a Ulldecona per protegir oliveres monumentals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha adquirit una finca al terme d’Ulldecona amb l’objectiu de protegir oliveres monumentals. Aquest camp d’oliveres pretén ser el nucli d’una reserva d’oliverars monumentals, que es crearà amb finques adquirides per l’entitat i amb acords de custòdia amb altres propietaris. De fet, el passat mes d’agost, l’entitat va signar el primer acord de custòdia amb una finca d’oliveres monumentals, adjacent a la que han comprat.

En aquesta reserva d’oliveres monumentals l’entitat implementarà un projecte de reconversió agrària a ecològic que possibiliti una revitalització socioeconòmica lligada amb la conservació de les oliveres com espai d’alt interès ambiental, hàbitat d’espècies de conservació prioritària com l’esparver cendrós o l’àliga cuabarrada.

L’objectiu de l’entitat és crear aquesta reserva mitjançant acords de custòdia, tanmateix ha adquirit aquesta finca que es trobava abandonada per evitar l’espoli de les oliveres monumentals que s’hi troben i, a partir d’aquesta finca, teixir una xarxa de custòdia amb les finques properes. En aquesta finca i en les que espera tenir en custòdia, des de l’entitat ecologista GEPEC-EdC es realitzaran accions de preservació i reconstrucció de marges i barraques de pedra seca, en favor de la biodiversitat.

L’entitat ha recuperat aquesta finca abandonada i espera poder-la posar en producció en un futur per mostrar que la producció d’oli ecològic provinent d’oliveres monumentals té un valor afegit, ja que es protegeix al mateix temps tot un ecosistema molt ric en biodiversitat i els valors culturals associats, alhora que contribueix al desenvolupament del món rural.

Les oliveres monumentals a les Terres de l’Ebre representen un patrimoni únic al món i un ecosistema d’altíssim valor ecològic, fins i tot reconegut per la FAO, l’Organització per l’agricultura i l’alimentació de Nacions Unides. Malgrat ser un dels elements patrimonials i culturals més importants de Catalunya, aquests arbres centenaris o mil·lenaris estan en greu perill. Avui dia, molts d’aquests arbres encara no gaudeixen d’una protecció legal efectiva. Això ha afavorit un negoci lucratiu basat en l’arrencada i el comerç d’aquests arbres centenaris per ser utilitzats com a elements decoratius. Aquest fet es coneix com l’espoli d’oliveres monumentals.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -