14.3 C
Amposta

El Grup de Natura Freixe inicia un programa amb el Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre per millorar l’ocupació dels seus usuaris

L’objectiu és formar els usuaris i usuàries en tasques de conservació de la natura perquè el centre pugui diversificar els seus serveis i proporcionar llocs de feina remunerats a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un dels objectius que es proposa assolir el Grup de Natura Freixe amb el projecte Fluviatilis és fomentar la creació d’ocupació verda i inclusiva en entorns fluvials. Tenint en compte la realitat del territori, l’entitat ambiental ha creat un programa formatiu que implementarà en col·laboració amb el Centre Especial de Treball de l’associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre, una institució de referència a la Ribera d’Ebre que acompanya a les persones amb discapacitat al llarg de la seva vida en un marc que promou l’empoderament personal alineat amb les capacitats i la diversitat funcional de cada usuari o usuària.

La finalitat d’aquesta acció, que s’ha posat en marxa aquesta mateixa setmana, és millorar les oportunitats d’ocupació d’aquest col·lectiu, així com garantir la igualtat de gènere i la diversitat social en l’accés al mercat laboral, tot ampliant l’oferta de serveis d’entitats que treballen amb persones amb discapacitat, com és el cas de l’AJEM. Amb la participació activa dels seus usuaris i usuàries, es vol facilitar la seva integració al món laboral a través de tasques de manteniment i conservació de la natura que permetin, alhora, un desenvolupament laboral i personal.

En una primera fase, el Grup de Natura Freixe, com a entitat beneficiària i coordinadora del projecte, ha dissenyat un programa formatiu amb l’objectiu de crear una brigada d’intervenció fluvial comarcal especialitzada en les feines que formen part de les actuacions de conservació contemplades al projecte i que permetran implementar solucions basades en la natura per conservar i rehabilitar els ecosistemes fluvials. Concretament, els usuaris i usuàries rebran formació en:

  • Gestió i eliminació de Xanthium (EEI)en espais naturals protegits.
  • Construcció de caixes niu per a aus insectívores.
  • Gestió de vegetació palustre en sistemes lacustres per evitar processos de colmatació.
  • Restauració de riberes mitjançant la plantació de vegetació autòctona.

Gràcies a aquest programa formatiu, el Centre Especial de Treball de l’AJEM podrà ampliar l’oferta de serveis, tot establint una dinàmica de treball continuada amb el Grup de Natura Freixe.

Una acció que s’emmarca en el projecte Fluviatilis: custòdia per a la resiliència

L’any passat, el Grup de Natura Freixe va anunciar una inversió de fons europeus a la Ribera d’Ebre per adaptar els rius i les zones humides al canvi climàtic mitjançant solucions basades en la natura. Aquest programa de treball, que es durà a terme fins al 2025, s’engloba en l’anomenat projecte Fluviatilis, una proposta generada per una agrupació de cinc entitats conservacionistes que s’han unit per posar en marxa iniciatives transformadores que impulsen la bioeconomia als seus respectius àmbits d’actuació com una oportunitat per mostrar que la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generin desenvolupament econòmic i social.

Fluviatilis, a més, es desenvoluparà simultàniament en diferents zones i, si bé neix amb una visió conjunta, cadascuna de les entitats consorciades coordinarà les actuacions al seu territori: Asociación Para a Defensa Ecolóxica de Galizia (ADEGA) a Galícia, Asociación de Naturalistas del Sureste (ANSE) a la Regió de Múrcia, Grup de Natura Freixe (GNF) a Catalunya, Fundació LIMNE a la Comunitat Valenciana i Red Cambera a Cantabria.

Aquest projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -