14.3 C
Amposta

El Govern impulsa un Pla de Rescat de 31 milions d’euros per pal·liar l’aturada del món cultural

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha celebrat aquest matí la sessió ordinària del Consell Executiu. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que “el Departament de Cultura ha presentat un Pla de Rescat que contempla un primer paquet de mesures amb un pressupost de 31 milions d’euros, per contribuir a pal·liar l’afectació de l’aturada d’activitats i que està causant un fort impacte econòmic al món de la cultura”.

Totes les mesures del Pla es podran consultar en del nou portal web ‘Pla de Rescat’, així com  la línia de crèdit ICF-Cultural Liquiditat, dotada amb 10 milions d’euros.

D’altra banda, a través de les entitats depenents del Departament de Cultura, es convocaran diverses línies de suport extraordinari: la línia ‘Impacte COVID’, amb 8 milions per ajudar a finançar les despeses generades durant el període de crisi des del dia de tancament i inclou despeses d’estructura, de serveis, lloguers, o pagament de quotes; des de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, està previst llençar una línia d’ajuts, directes adreçada a entitats sense finalitat de lucre, amb un import de 3 milions d’euros per compensar les despeses assumides durant l’estat d’alarma. La portaveu del Govern ha detallat que la tercera línia de subvenció “es centrarà en la reducció d’ingressos produïda per la cancel·lació d’activitats culturals i la suspensió dels contractes en els equipaments culturals. Aquesta línia, de 2 milions d’euros, s’adreça als que hagin vist cancel·lada la seva activitat cultural d’arts escèniques i música; projectes professionals d’arts visuals; activitats contractades per biblioteques, museus o activitats de cultura popular”.

Aquesta Pla també té previst les ajudes a la compra de llibres per a les biblioteques públiques que sumen en total més de 4 milions d’euros. El Sistema d’Adquisició Bibliotecària per tal que les biblioteques adquireixin novetats en català a les editorials rep 2,2 milions. A més, els ajuntament reben 1,7 milions en subvencions per a la compra de llibres i diaris per a les biblioteques. Finalment, es destinen 120.000 euros a la compra de llibres electrònics.

El web Pla de Rescat també exposa les aportacions extraordinàries a fons perdut de 4 milions d’euros per a equipaments culturals que estan vinculats a la Generalitat i que han vist com la recaptació per assistència de públic ha quedat anul·lada perquè han hagut de tancar les seves portes.

Retorn classes virtuals universitàries

En l’àmbit educatiu, les universitats han reprès les classes, de manera virtual, després de les vacances de Setmana Santa. Tot i que, “els campus estan a l’espera de fer algun tipus d’activitat presencial, el mes de juny, si les mesures extraordinàries per la pandèmia ens ho permeten”, ha apuntat Budó.

La secretaria d’Universitats i Recerca estrena un web amb informació sobre la docència online que ofereixen les universitats i altres recursos oberts a la ciutadania

La portaveu del Govern ha recordat que “tot i la represa de la docència virtual, el Govern i les universitats continuen treballant en el marc Interuniversitari de Catalunya per donar resposta a diferents qüestions acadèmiques, com a possibles mesures d’avaluació en un escenari de no presencialitat i les relatives a les pràctiques pendents”.

Dispositius de connectivitat docent

Des del Departament d’Educació s’ha començat el procés de repartiment de 22.000 dispositius de connectivitat per continuar el curs als alumnes a casa i que no en disposen.

La consellera de la Presidència ha matisat que “a aquesta xifra s’hi haurà de sumar la de les moltes iniciatives d’ajuntaments, consells comarcals, entitats o empreses que ja s’estan duent a terme”.

En aquesta primera onada, es prioritzarà l’alumnat que cursa estudis de sisè de primària, quart d’ESO, batxillerat i cicles formatius, en tractar-se de cursos on es canvia d’etapa educativa i on s’atorga títol acreditatiu a l’alumne.

L’objectiu és garantir que les oportunitats d’aprenentatge arribin a tot l’alumnat, especialment als col·lectius més vulnerables”, ha recordat la portaveu del Govern.

Subministrament material Santiri

El Govern també ha acordat destinar 10 milions d’euros per al subministrament de material sanitari imprescindible als centres assistencials. “Es tracta d’un part dels recursos assignats a Catalunya del total de 45 milions d’euros del Fons Social Extraordinari per al finançament de prestacions bàsiques de serveis socials” aprovat el passat 20 de març al Ple del Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia.

Transport públic

En referència a les dades corresponents als dies festius de Setmana Santa, “ha  seguit la tònica de la disminució de la demanda que fa unes setmanes que venim observant. Ahir, per exemple, es va produir una demanda entre el 3% i el 9% de l’habitual d’un dilluns de Pasqua”, ha explicat Budó.

S’ha iniciat la primera fase de desconfinament decretada pel Govern espanyol. Per això, des del Govern es va fer una previsió d’increment de l’oferta, especialment a les hores punta, que ampliaven la seva durada. En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha destacat que la demanda “és comparable a la del 30 de març, abans del confinament total, a l’hora punta. És a dir, amb disminucions entre el 86% i el 91% respecte d’un dimarts de referència”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que “hem començat el repartiment de mascaretes  a més de 130 punts de 40 municipis, amb la col·laboració de 450 voluntaris de Creu Roja a qui agraïm fermament la seva implicació des del primer moment, i 200 voluntaris de 22 associacions municipals de Protecció Civil, a qui també agraïm la seva col·laboració”. També hi han participat agents dels Mossos d’Esquadra, de les policies locals i de seguretat privada.

Buch ha dit que “els càlculs estimats indiquen que s’han repartit unes cent mil mascaretes i hem detectat dues coses. D’una banda que molta gent s’ha quedat a casa i els ho volem agrair en nom de la Generalitat. I d’altra banda, hem detectat un augment del trànsit rodat privat ja que és molt probable que hi hagi persones que normalment utilitzen el transport públic, aquest dimarts hagi optat pel privat per prevenció”. En aquest sentit el conseller ha destacat que des de Protecció Civil s’està reavaluant el sistema de distribució per arribar a quanta més gent millor. “Com a més gent arribem i més aviat estigui repartit millor” ha afegit.

Pel que fa a les dades policials de les últimes 24 hores, s’ha fet una actuació policial a requeriment sanitari o judicial, s’han identificat 4.660 persones i  4.075 vehicles. No s’ha tancat cap establiment n’hi s’ha aixecat cap acte de denúncia contra establiments. Hi ha hagut 12 detencions i 2.063 actes de denúncia contra persones.

El titular d’Interior ha donat també les dades del balanç de la No operació sortida de Setmana Santa. Del 9 al 13 abril, s’han identificat 43.013 persones i  40.075 vehicles, s’han aixecat 1.187 actes i 234 denúncies de trànsit. “Recordem que aquesta feina l’han fet els cossos de Mossos d’Esquadra, policies locals i agents rurals” ha explicat.

Pel que fa a les dades de trànsit fins a les 12 del migdia d’aquest dimarts a l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha hagut una reducció d’un 61’1% de sortida i d’un 62’6%  d’entrada respecte un dimarts normal. Si es compara amb dimarts passat amb el confinament, hi ha hagut un augment del 52’8% de sortida i del 51’5% d’entrada.

Durant la seva compareixença el conseller també ha volgut “agrair una vegada més l’esforç de la ciutadania per no utilitzar el telèfon 112 per a consultes i reservar-lo només per a trucades d’emergències”. Només un 14’8 % de les trucades són encara per consultes.

Finalment, Buch també ha fet “un agraïment al cos de Protecció Civil, que aquests dies ha rebut més de 7.000 trucades i més de 5.000 correus electrònics, han donat una resposta directa a l’emergència, a més d’elaborar plans de futur com el que vam aprovar diumenge respecte l’acord amb les patronals i sindicats”.

I, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el Departament ha incorporat aquesta setmana una nova residència per a la gent gran al barri del Poble Sec de Barcelona. El centre, de 8 plantes, disposa de 8.000 metres quadrats. Té una capacitat de 240 llits repartits en 141 habitacions, que disposen de banys adaptats per poder atendre persones amb dependència.

La titular de Salut ha destacat que es tracta d’una “residència medicalitzada” destinada a persones amb Covid positiu. En aquest sentit, ha indicat que 66 llits d’aquest centre disposaran d’una instal·lació d’oxigen amb tanc i, que a més, hi haurà la possibilitat d’incorporar oxigen amb bombona a altres espais de l’immoble.

Inicialment, la residència s’obrirà amb 32 llits i un equip assistencial directiu que consta de professionals de primària i de persones que provenen de mútues laborals, a més dels professionals de neteja, bugaderia i altres serveis. Vergés ha afegit que el centre tindrà la possibilitat d’anar incrementant el nombre de llits i del personal necessari.

Durant la seva compareixença, la consellera de Salut també ha explicat que el Departament està adequant altres espais de la ciutat de Barcelona i ha posat com a exemple un hotel de 80 places que anirà destinat a persones grans de residències amb covid negativa, és a dir, que no tenen la malaltia però que s’aïllen en aquest hotel per evitar que la pateixin.

D’altra banda, Alba Vergés ha concretat que fins ara el Departament ha hagut d’intervenir, és a dir, canviar l’entitat gestora, de tres residències de Catalunya: una a Valls, una altra a Sant Adrià del Besòs i una tercera a Tona. També ha explicat que “481 persones que estaven en residències s’han retornat amb les seves famílies” i que “s’han reubicat en uns millors espais un total de 480 persones que es trobaven en residències de gent gran”. Concretament, 339 a la ciutat de Barcelona, 25 a la resta de la demarcació de Barcelona (de la Metro Nord, de la Metro Sud i de la Catalunya Central); 38 a Girona; 23 a Lleida; 55 a Tarragona i cap a les Terres de l’Ebre.

La consellera també ha anunciat que 390 persones s’han incorporat a les 17 residències de la Generalitat per tal de fer substitucions de personal que està aïllat a casa ja sigui perquè és positiu o contacte. A més, ha informat que el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) té una bossa de professionals sociosanitaris de 1.055 inscrits que també s’oferirà a les residències. De moment, 400 persones ja s’hi han pogut incorporar. A més, Feina Activa, que té 18.500 persones donades d’alta al portal, ha indicat que també podran estar a disposició dels serveis de residències.

I finalment, a través del Departament d’Educació, 3.052 estudiants de formació professional (d’integració social, atenció a les persones amb dependència i cures auxiliars d’infermeria) també podran estar a disposició de les necessitats de les residències. Un fet que Vergés ha qualificat de “clau i important”.

La consellera també ha destacat que ja s’han fet 10.434 PCR a les residències de gent gran i que s’està augmentant el nombre de testos en aquests centres, on s’han comptabilitzat: 3.920 positus; 1.214 persones de residències hospitalitzades; 5.690 professionals aillats o amb símptomes i 1.898 persones que vivien a les residències i que han perdut la vida per la Covid-19. Unes dades que la consellera ha explicat que s’afegiran a les del sistema de salut.

D’altra banda, la consellera Vergés ha detallat que, actualment, hi ha 2.046 llits d’UCI al sistema de salut, dels quals 1.749 estan reservats per a pacients amb COVID-19. D’aquests, estan ocupats 1.384, el que suposa un percentatge d’ocupació del 80%. Per a la consellera, “el marge és important, perquè hem arribat al 85%, però un 80% continua sent molt alt, perquè bona part no són UCI’s convencionals, sinó habilitades a plantes o espais annexes”.

Vergés també ha recordat que l’atenció primària encara està seguint unes 100.000 persones i que el percentatge de persones infectades és baix, fet pel qual la possibilitat d’un rebrot és altíssima. “Si no baixem la tensió assistencial, el rebrot que pugui haver-hi pot donar molts maldecaps”, ha advertit abans de recordar que, a més, a mesura que passen els dies comença a ser més necessari recuperar alguna part de l’activitat assistencial no relacionada amb la COVID-19.

D’altra banda, la titular de Salut ha reiterat que tota la capacitat instal·lada a laboratoris, clíniques i centres privats per fer proves de detecció s’ha de posar, únicament, a disposició del sistema públic de salut, sota coordinació del Servei Català de la Salut, i per dues raons: per controlar la qualitat de les proves i per controlar els seus resultats en tant el context d’epidèmia que es vol controlar en què s’està.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -