14.3 C
Amposta

El Govern estudia crear una declaració de zona catastròfica pròpia, al marge de la que atorga l’Estat espanyol

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, acompanyada del secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar; l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés va presidir l’acte de constitució del Gabinet de Coordinació del Programa per millorar la resposta post-emergència en desastres naturals i altres emergències.

La consellera va recordar que el Programa va ser aprovat pel Govern català fa unes setmanes amb l’objectiu de donar una eina que ha de servir per millorar la resposta que donen el conjunt d’administracions en situacions d’emergència  cada cop més freqüents com ara temporals, inundacions, incendis que, provocats segons apunten els experts, dels efectes del canvi climàtic.

Segons Budó, quan es produeixen fenòmens d’aquesta magnitud, mentre dura l’emergència el focus es posa en el que està succeint,  amb una coordinació important dels diferents equips d’emergència, però un cop s’acaba l’emergència comença “la postemergència”, és a dir, el període de reconstrucció i de retorn a la normalitat d’aquests municipis afectats. Per tant, “des del Govern vam considerar que important que ens poguessin coordinar els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i també les diferents administracions que també intervenen en aquesta reconstrucció després de l’emergència”

La constitució del Gabinet va comptar amb la participació de representants de tots departaments de la Generalitat així com les dues entitats municipalistes l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis.

Segons la consellera de la Presidència des de l’any 1997, existeix una estructura global de protecció civil que dona un excel·lent sistema de resposta a les emergències, en coordinació amb els diferents cossos operatius, organismes, institucions implicades que té per finalitat la seguretat de les persones, dels seus béns i drets i minimitzar els efectes que poden patir.

Les cada cop més freqüents episodis de desastres naturals que s’han produït al nostre país els últims mesos “ens porten a pensar que uns fenòmens aïllats fins ara s’estan convertint en fenòmens estructurals i, per tant, la resposta ja no pot ser la mateixa que fins ara”. En aquest sentit, el Programa pretén revisar, clarificar i millorar la resposta institucional i econòmica que dona el Govern després de desastres naturals i altres emergències. L’objectiu és, per una banda, crear un protocol  d’actuació perquè els afectats sàpiguen amb facilitat quins passos i itinerari han de seguir per fer l’avaluació de danys, qui la fa (especialment en els casos de municipis petits que tenen poca infraestructura tècnica), quins ajuts poden optar i si cal revisar-los, com ho han de tramitar, accelerar procediments. En aquest sentit, Meritxell Budó va informar que durant la reunió d’ahir es va acordar que de manera immediata es posarà en marxa un grup de treball per redactar aquest protocol de coordinació de la postemergència amb la voluntat que“puguem tenir a final d’aquesta primavera ja redactat i aprovat aquest protocol de coordinació”

Es tracta de “posar fi a la confusió i desinformació que hi ha un cop superada l’emergència”. I, per l’altra, estudiar mesures per fer front a una situació que ja s’ha convertit en estructural. La consellera ha apuntat, per exemple, que el Govern està planificant l’opció que es pugui declarar també zona catastròfica des de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments, va recordar,  la declaració de zona catastròfica depèn del Govern de l’estat espanyol i en aquest cas “estem valorant la possibilitat que des de Catalunya també es pogués declarar i tenir una pròpia declaració de zona catastròfica”.

En la constitució de la comissió interdepartamental del Programa de coordinació de les mesures de postemergències en el casos de desastres naturals i altres emergències, a més de la consellera de la Presidència, el Secretari d’Administracions Locals i Relacions amb l’Aran, l’alcalde de Deltebre i president de l’ACM, i el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, hi han participat representants de tots els departaments de la Generalitat i de les delegacions del Govern. Es va comptar amb la participació dels secretaris generals dels Departaments d’Agricultura, David Mascort; Cultura, Francesc Vilaró; Funció Pública,  Annabel Marcos; les directores generals de pressupostos, Anna Tarrach; d’Indústria, Matilde Villarroya; els directors generals del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara; de Centres Públics, Josep González;  d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives, Josep Vidal; de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles i la gerent de la Regió sanitària de terres de l’Ebre del CatSalut, Maria del Mar Lleixà. Per part de les entitats municipalistes hi van assistir el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Deltebre, Lluís Soler i el vocal del Comitè Executiu de la Federació Catalana de Municipis i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.

També van assistir els delegats territorials de Govern a Barcelona, Juli Fernández; a Lleida; Ramon Farré, a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amoròs, a Tarragona, Òscar Peris; i a la Catalunya Central, Alba Camps.

Abans de la reunió la consellera de la Presidència va visitar l’Ajuntament de Deltebre on va signar el llibre d’honor. A la tarda va visitar les zones afectades pel temporal.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -