14.3 C
Amposta

El Govern diu que vigilarà que l’impacte mediambiental del macroabocador de Riba-roja sigui mínim

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, demana a les entitats antimassificació eòlica que vegin la derogació de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari) com “una oportunitat” per blindar la Terra Alta. Pallarés proposarà al Departament d’Empresa que reactivi la petició a les promotores perquè reubiquin fora de la comarca els projectes que ja tenen autoritzats, un cop deixen d’estar limitats els espais per a la implantació eòlica. Respecte a la posada en marxa de l’abocador de Riba-roja d’Ebre, Pallarés ha insistit què el Govern no podia aturar-lo i prevaricar i ha avançat que es vigilarà que els impactes mediambientals que generi siguin mínims, sobretot amb el transport de residus amb vehicles pesants.

Pallarés ha insistit que la derogació del decret de 2008 de les ZDP obre les portes a tornar a negociar la reubicació dels parcs eòlics projectats a la Terra Alta, ja que les empreses promotores no tenen ara la limitació de zones d’implantació. “M’agradaria que la derogació s’agafi com una oportunitat per veure si ens en podem sortir perquè encara no s’ha construït cap torre elèctrica de les que estan previstes”, ha dit el delegat. “Els que estàvem amenaçats –en referència a la Terra Alta- podem diluir l’amenaça, ja que la voluntat és fer parcs eòlics a tot arreu on es pugui”, ha dit. “Parlar amb les empreses seria l’oportunitat de la comarca per no posar més molinets. És complicat, sí, és difícil, sí, però és una oportunitat que no teníem”, ha afegit.

Per assolir l’objectiu de produir 4.000 MW d’energia eòlica a Catalunya el 2023 (ara se’n produeixen poc més de 1.200 MW), el delegat ebrenc ha demanat que els futurs projectes es facin en zones on hi hagi consens entre els ajuntaments i la societat civil i que es busquin les zones on les centrals eòliques es vegin com una oportunitat i no com una amenaça.

També ha demanat als ajuntaments dels pobles de la Terra Alta on s’han de construir els nous parcs eòlics (Batea, Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i ara també Prat de Comte) que aprovin acords de ple contra la implantació de més parcs eòlics als seus municipis.

Resignació per l’abocador

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha reconegut que el projecte del dipòsit de Riba-roja d’Ebre es va avaluar al detall a través dels serveis jurídics del Departament de Territori i també dels del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i de la plataforma Ribera Digna però ha assumit que “el projecte estava molt avançat i no s’ha pogut aturar”. “Aviat es podrà començar a entrar residus però no són matèries perilloses”, ha assenyalat Pallarés. “Haurem de mirar que generi el mínim impacte possible perquè quan ja es va veure que era molt difícil aturar-lo per no prevaricar, es va demanar que es vigilés la contaminació pel trànsit de camions i vehicles pesants. Haurem d’estar molt alerta amb aquest tema els pròxims mesos”, ha afegit.

Director als Ports i nou intendent

Pallarés també ha explicat que el Parc Natural dels Ports ja disposa de director, un càrrec que havia quedat sense cobrir des de la baixa per jubilació de l’última directora el 2017. El nou director del parc és Jordi Palau. Des dels Ports es treballarà amb l’ajuda dels tècnics del Parc Natural del Delta de per sol·licitar la Carta Europea del Turisme Sostenible. També hi ha hagut un canvi d’intendent dels Mossos d’Esquadra a la Regió Policial de les Terres de l’Ebre, càrrec que ha passat a ocupar Vicent Lleonat.

D’altra banda s’han començar a revisar les 178 sol·licituds dels ajuntaments per acollir-se a ajuts del PUOSC. Les peticions són però un valor de 35 milions d’euros però la quantitat es rebaixarà un cop s’han aprovat les definitives.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -