14.3 C
Amposta

El Govern delimita l’entorn de protecció de les pintures rupestres de Tivissa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern ha aprovat la delimitació de l’entorn de protecció dels abrics amb pintures rupestres anomenats Cova del Cingle, Cova del Pi i Cova del Ramat, a Tivissa (Ribera d’Ebre). Aquests abrics que contenen manifestacions d’art rupestre estan declarats Bé Cultural d’Interès Nacional. Els tres abrics estan situats en el barranc de la Font Vilella i amb aquesta delimitació, serà necessària l’autorització prèvia de Cultura per a actuacions com remocions i excavacions del terreny que afectin el subsòl, activitats extractives o activitat d’ordenació i arranjament dels camins o vials existents, entre d’altres. També queden prohibides les activitats esportives d’escalada, l’acampada i fer foc a les àrees de la zona arqueològica.

Les pintures estan situades al fons als dos vessants del barranc de la Font Vella, que forma part del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) de les muntanyes de Tivissa-Vandellòs i en la Xarxa Natura 2000 Tivissa-Vandellòs-Llaberia. Amb l’entorn de protecció aprovat tampoc no es poden fer alteracions espacials o que afectin el sentit ambiental i els valors paisatgístics de la zona arqueològica i el seu entorn de protecció, així com el suport geològic on es troben les pintures, sempre i quan no estiguin justificades per raons arqueològiques.

També es prohibeix la instal·lació de noves infraestructures elèctriques i d’altres conduccions visibles que alterin greument la contemplació del jaciment. La delimitació de de l’entorn de protecció ha complert tots els tràmits i té el seu origen l’any 1998 quan es va incloure L’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica (ARAMPI) com a bé integrant de la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, per ser el conjunt més gran de pintures rupestres de tot Europa i constituir una imatge excepcional de l’evolució cultural de la humanitat. La declaració afecta 757 jaciments peninsulars, 60 dels quals estan a Catalunya i dels quals en formen part els de la Cova del Cingle, la Cova del Pi i la Cova del Ramat.

L’abric de la Cova del Cingle conté una única figura pictòrica d’un arquer disparant un arc, d’uns 35 centímetres d’alçada. Aquesta figura s’integra molt clarament en un grup de figures naturalistes estilitzades que convencionalment es coneix com a art llevantí. L’abric de la Cova del Pi està format per 22 figures, la majoria a una alçada de mig metre del sòl, en un panell d’1 metre d’ample. Entre aquestes figures abstractes es poden identificar representacions humanes. El conjunt s’emmarca dins l’estil esquemàtic abstracte.

L’abric de la Cova del Ramat presenta un grup d’animals en moviment format per 11 figures d’estil naturalista. Es tracta de 9 caprins, tots orientats a l’esquerra, que presenten unes banyes incurvades de grans dimensions, un altre quadrúpede que sembla correspondre a un animal jove i restes de pigment.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -