14.3 C
Amposta

El Govern defensa que les actuacions al Montsià han permès reduir les afectacions de l’aiguat

El cultiu més castigat és el de l'avellana, amb més de 500 hectàrees afectades a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern defensa que les actuacions que va fer fa dos anys a lleres i barrancs del Montsià han contribuït a reduir l’impacte de l’aiguat del cap de setmana passat. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, ha afirmat que, segons les primeres valoracions, els treballs de manteniment de lleres han estat “clau” per no “lamentar danys majors”, igual que les actuacions que es van fer el 2021 en barrancs a Alcanar, la Ràpita i Ulldecona, si bé ha admès que “no han sigut suficients” davant del pas del temporal. El cultiu més castigat ha estat el de l’avellana, que l’aigua s’ha endut perquè ja estava a terra, amb unes 500 hectàrees afectades a la Terra Alta i unes 80 a la Ribera d’Ebre.

El Departament d’Acció Climàtica està revisant l’impacte dels últims aiguats en les lleres de les zones afectades. Segons indica el Govern, s’han produït afectacions diverses en camins, alguna esllavissada o presència de runa, unes alteracions que els ajuntaments de la zona estan arreglant.

Pel que fa als cultius, el més afectat ha estat el de l’avellana, mentre que la varietat bomba de l’arròs, encara no segada, ha quedat agitada. En canvi, els aiguats hauran estat beneficiosos en general per a l’olivera, els cítrics -que molt probablement caldrà tractar per fongs d’arrels en llocs on hi ha embassament d’aigua- i la vinya, segons informa l’executiu català. 

El Govern defensa que, des del 2018, s’han fet prop de 60 actuacions de manteniment i conservació de lleres a les Terres de l’Ebre, amb una inversió propera als 734.000 euros. D’aquestes, 15 s’han fut a terme a la comarca del Montsià en trams no urbans i dues en trams urbans. En trams urbans la competència és municipal i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) atorga ajudes que poden arribar a ser del 100% als municipis que ho sol·liciten. Els treballs de manteniment han consistit en la retirada de vegetació, la redistribució de sediments i en actuacions per garantir la circulació de l’aigua.

Plaja també ha recordat que, després dels danys ocasionats per l’aiguat del Montsià de l’1 de setembre del 2021, l’ACA va tramitar per la via d’emergència contractes per fer-hi front. Es va retirar el material vegetal mort i sediments i es van reparar talussos i marges malmesos en diversos barrancs, amb un import de 176.961,80 euros.

La portaveu del Govern ha advetit que episodis climàtics extrems, com la sequera o els aiguats, seran cada vegada més recurrents i que en molts llocs s’ha “heretat un model de planificació urbanística que no respon a la realitat de l’emergència climàtica”. Plaja ha recordat que a principis d’aquest any es va presentar l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC30), un full de ruta amb més de 300 mesures, i que el Govern també ha endegat l’Estratègia Delta, un pla per protegir aquest territori molt vulnerable a l’emergència climàtica. D’altra banda, i a curt termini, l’ACA treballa en un estudi per redefinir les zones inundables. 

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -