14.3 C
Amposta

El GEPEC-EdC s’oposa a la línia de molt alta tensió que passaria per la Terra Alta i la Ribera d’Ebre

Els ecologistes presentaran al·legacions en contra i s'ofereix als ajuntaments i Consells Comarcals per treballar coordinadament i fer-hi front

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El passat dia 28 de juliol es va fer pública la tramitació d’una nova línia de molt alta tensió. Es tracta d’una nova línia elèctrica de 180 quilòmetres de longitud que portarà l’energia que es pretén produir en centrals eòliques i fotovoltaiques de l’Aragó fins a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta línia serà de propietat privada, de l’empresa Forestalia, i es vol construir per tal d’evacuar i transportar l’energia que produiran les seves centrals de producció elèctrica.

Es tracta d’una gran línia elèctrica que afectarà 40 municipis de les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp, l’Alt i del Baix Penedès i el Baix Llobregat. Segons l’entitat ecologista GEPEC-EdC, “crearà greus impactes ambientals sobre espais naturals, sobre la biodiversitat, els paisatges, les activitats agràries, el turisme rural i sobre la qualitat de vida en el món rural”, segons han dit en un comunicat aquest dimarts.

“La instal·lació de grans línies elèctriques que provoquen greus impactes sobre el territori spn un dels molts efectes del model erroni d’implantació d’energies renovables”, segons denuncien des de fa temps el GEPEC-EdC i Ecologistes de Catalunya.

“Cada cop es fa més evident la necessitat d’un model de transició energètica basada en l’energia distribuïda on l’energia es produeixi a prop dels llocs de consum, de forma sostenible, sense causar impactes ambientals, aprofitant espais actualment degradats i antropitzats, com les 29.000 hectàrees de polígons industrials que tenim a Catalunya, 13.000 de les quals a l’àrea metropolitana de Barcelona. També es podria produir energia al miler d’hectàrees de zones periurbanes degradades, amb nul valor ambiental, paisatgístic i agrari, o a les zones de concentració d’infraestructures, a les zones portuàries, etc.”, segons els ecologistes.

Des del GEPEC-EdC presentaran al·legacions en contra de la construcció d’aquesta nova línia elèctrica. Entre molts altres aspectes posaran damunt de la taula els impactes que la línia provocaria sobre els paisatges, sobre els espais naturals protegits, sobre les espècies en perill d’extinció, sobre les explotacions agràries i ramaderes i sobre la resta d’activitats que es desenvolupen al món rural. També exposaran els perills que tenen les línies elèctriques sobre la salut, i com aquestes afecten la qualitat de vida de les persones. Des del GEPEC-EdC també s’assenyalaran les mancances tècniques i la vulneració dels drets a la participació, demanant que siguin ampliats els terminis per tal que tothom que ho consideri s’hi pugui oposar presentant al·legacions.

Des del GEPEC-EdC també han contactat amb tots els ajuntaments i Consells Comarcals afectats demanant l’oposició a la línia elèctrica i oferint el suport de l’entitat i la predisposició per tal de treballar plegats en l’oposició a aquesta línia elèctrica. Com a resposta ja s’han començat a establir els mecanismes per treballar de forma coordinada amb alguns ajuntaments i Consells Comarcals.

El GEPEC-EdC es posa a disposició de propietaris i altres afectats en la lluita contra la línia elèctrica de molt alta tensió. A partir de l’1 de setembre, l’entitat oferirà ajuda a través de la seva pàgina web a persones afectades que desitgin presentar al·legacions per tal que es puguin defensar millor davant d’aquesta nova agressió. També se’ls facilitarà un manual d’acompanyament i instructiu referent als tràmits administratius per poder presentar el document d’al·legacions.

Segons ha dit el GEPEC-EdC en el comunicat, “la Generalitat ha d’abanderar la defensa d’aquest territori i ha de liderar l’oposició a aquesta línia utilitzant totes les eines que té a l’abast, tant les legals, administratives com polítiques. No pot ser que novament faci la ‘Puta i la Ramoneta’, sense posicionar-se ni definir-se clarament, per acabar alineant-se, al final, amb els lobbys dels més poderosos i abandonant el territori a la seva sort, donant suport als que tan sols volen el territori i el País per fer els seus grans negocis, com ha acabat fent amb el cas de l’Aeroport del Prat”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -