14.3 C
Amposta

El Fons de Transició Nuclear destina 53 milions d’euros a promoure la indústria i la creació d’ocupació a les zones afectades [ÀUDIO]

Entre abril i maig, també es faran les primeres convocatòries específiques per sol·licitar els ajuts del Fons Nuclear de 2024

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El comitè gestor del Fons de Transició Nuclear s’ha reunit aquest dimecres al matí a Gandesa en el que ha estat l’última reunió d’aquesta legislatura. Els acords principals establerts inclouen la distribució final dels 53 milions d’euros del 2023 i la immediata convocatòria dels recursos per al 2024, especialment destinats a impulsar la indústria i la creació d’ocupació.

Els ajuntaments rebran la segona part de la liquidació de l’any passat; la meitat dels 53 milions d’euros es destinaran als 87 municipis de la zona Penta II (Priorat, Baix Camp, Terra Alta, Ribera d’Ebre i Baix Ebre), més propers a les centrals nuclears. Cada ajuntament rebrà aproximadament uns 300.000 euros. La mateixa quantitat es descomptarà de l’altra meitat i es destinarà als deu ajuntaments de la zona nuclear Penta I. Les sol·licituds es podran presentar durant aquest mes d’abril, tot i que el pagament no es liquidarà fins al setembre o l’octubre, segons ha indicat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

A l’esquerra Lluís Agut president del Consell Comarcal de la Terra Alta, al mig Albert Castellanos secretari d’Empresa i Competitivitat i a la dreta Albert Salvadó, delegat del govern

Entre abril i maig, també es faran les primeres convocatòries específiques per sol·licitar els ajuts del Fons Nuclear de 2024. Aprofitant convocatòries del Departament d’Empresa que inclouran modalitats específiques associades als recursos dels Fons. Davant la falta d’aprovació dels pressupostos per aquest any, el Govern prorroga la partida dels 23,7 milions d’euros prevista en els comptes de l’any anterior, i “s’han assignat recursos propis de la Generalitat” per ampliar la partida fins als 35 milions d’euros.

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya

En la reunió d’aquest dimecres a Gandesa no s’ha arribat a un acord sobre la secretaria tècnica encarregada d’avaluar i atorgar els recursos del Fons Nuclear. Els ajuntaments i entitats socioeconòmiques del Camp de Tarragona no veuen amb bons ulls que aquesta responsabilitat recaigui en l’IDECE (Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre). Fins i tot, van celebrar una reunió paral·lela, presidida per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, on es va proposar que fos la Cambra de Comerç de Reus qui ho coordinés. La decisió es prendrà probablement en la propera reunió del 2 de juliol, després de les eleccions, i serà el Departament d’Empresa qui la determinarà.

Una de les propostes discutides a Gandesa és que la secretaria tècnica recaigui en els cinc consells comarcals amb la coordinació d’ACCIÓ, l’Agència de Competitivitat Empresarial. Castellanos ha defensat la possibilitat d’optar per “una xarxa coordinada” que asseguri “la capil·laritat necessària” perquè tots els municipis i empreses se sentin adequadament atesos i representats.

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya

Albert Salvadó, delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, ha subratllat la importància de trobar una fórmula que eviti “dificultats”, tot i que advoca per una única secretaria tècnica. “En última instància, el que volem és que els Fons de Transició Nuclear arribin al sector privat per tal de generar un model socioeconòmic que sigui útil i eviti que la zona afectada pel tancament de les centrals nuclears esdevingui un desert econòmic”, ha afirmat.

De la suma total, 6 milions aniran destinats a la Reserva de la Biosfera i a carregadors elèctrics

A més, segons ha informat l’ACN, 6,1 dels 83 milions d’euros dels Fons Nuclears de 2023 s’han atorgat al Govern de les Terres de l’Ebre. El COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) rebrà poc més de 3 MEUR per continuar avançant en el desplegament de la marca i l’estratègia de la Reserva de la Biosfera. La resta serviran per acabar de desplegar la xarxa d’electromobilitat per disposar de carregadors per a vehicles elèctrics d’altra velocitat a tos els municipis. De la partida de 35 MEUR reservada per als ajuts dels Fons de 2024, 10 MEUR també seran per a iniciatives públiques.

Redacció

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -