14.3 C
Amposta

El Fondo de l’Arión d’Ulldecona, el conjunt més antic i nombrós d’oliveres mil·lenàries del món

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) va certificar fa uns anys que l’olivera coneguda com la Farga d’Arió és la més antiga de tota la Península Ibèrica i es troba a les Terres de l’Ebre, en concret, a Ulldecona. L’arbre s’hauria plantat durant el mandat de l’emperador romà Constantí I (306-337 dC).

L’estudi va estar dirigit pel catedràtic de Dasometria de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Forestals i de Medi Natural de la UPM, Antonio Prieto, i els resultats van revelar que l’olivera monumental d’Ulldecona és l’arbre datat més antic de la Península, la qual cosa el situa també entre els més vells de tot el món.

El territori de la Sénia, format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos, conserva la concentració més gran d’oliveres monumentals del món: 4.798 de més de 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres del terra, repartides entre 22 municipis diferents. La majoria d’aquestes, però, es troben a Ulldecona, on n’hi ha 1.335.

És al Fondo de l’Arión on es pot visitar el conjunt més nombrós i antic d’oliveres mil·lenàries de tot el món. La major part d’exemplars superen els 1.000 anys d’antiguitat. Aquest llegat de la cultura mediterrània i catalana de l’oli conforma un important patrimoni natural, històric i paisatgístic. Al Fondo de l’Arion es troben gairebé 40 exemplars d’aquests arbres ancestrals. La visita consta d’un recorregut guiat d’una hora al camp i un tast de l’oli que s’hi produeix. Aquesta activitat està disponible durant tot l’any, prèvia reserva trucant al 619 770 869 o al 653 937 204. Més informació a turismeulldecona.com.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -