14.3 C
Amposta

El Festival Terra Roja s’estrena per a reivindicar el ruralisme i el patrimoni natural de la Terra Alta

Del 10 al 12 de novembre se celebrarà la primera edició del festival a Prat de Comte i Horta de Sant Joan

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els dies 10, 11 i 12 de novembre a Prat de Comte i Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, tindrà lloc el Festival Terra Roja que pretén promoure el debat i la reflexió al voltant de les realitats del territori, tot generant espais que fomentin l’autoestima rural, i també conscienciar sobre la importància del coneixement, el respecte i la conservació del patrimoni natural. Totes les activitats programades són gratuïtes, però algunes d’elles requereixen inscripció prèvia per aforament. Es pot consultar tota la programació aquí.

“És una invitació a sentir, reflexionar i actuar, però és també una proposta de dinamització territorial que en últim terme vol identificar estratègies de regeneració rural” explica Marc Sampé, codirector del festival. És per això que les activitats programades es plantegen en clau de territori, en l’àmbit de comarca i zones limítrofes, i que en totes elles es busca el màxim de participació de la població local.

La programació inclou des d’activitats d’educació ambiental a espais de reflexió, passant per una creació comunitària. Així, el divendres 10 a Prat de Comte es durà a terme el I Simposi del patrimoni natural de la Terra Alta i el Parc Natural dels Ports. Una trobada professional oberta a la ciutadania on es presentaran comunicacions sobre biodiversitat. “Volem fomentar la recerca i la divulgació d’estudis i treballs vinculats a la zona, ja que conèixer la biodiversitat i la singularitat paisatgística del nostre territori és el primer pas per respectar-la i conservar-la” apunta Marta Martínez, codirectora del festival.

El dissabte 11 el festival es desplaça a Horta de Sant Joan on al matí s’executaran dues activitats d’educació ambiental. D’una banda, una sortida a la natura de descoberta de l’ecosistema de ribera i, d’altra banda, un anellament de moixons pensat com a activitat familiar. El mateix dia a la tarda, tindrà lloc la taula de debat “El món rural avui: Comunitat, entorn i futur”, en la qual participaran l’activista i divulgadora Vanesa Freixa, la viticultora terraltina Pili Sanmartín i la periodista Annabel Roda. Sobre aquest tema, Mercè Ferràs, tercera codirectora del festival, concreta: “Volem parlar sobre com entenem la ruralitat i què significa avui “ser rural”, sobre la relació urbà-rural i l’encaix dels pobles en un món globalitzat”.

El diumenge 12, en una jornada més cultural, la plaça de l’Església d’Horta de Sant Joan acollirà l’espectacle de circ i moviment sorgit de la creació comunitària desenvolupada els dies previs per les veïnes i veïns participants, sota la direcció de la CIA Du’K’tO. La representació versarà sobre com entenem i com ens relacionem amb el patrimoni natural, una forma d’utilitzar la cultura com a eina de cohesió social i transformació.

El festival està organitzat per l’Associació Som Terra Roja, una entitat terraltina que es dedica a fer pedagogia de l’entorn per un desenvolupament sostenible, i compta amb el suport del Parc Natural dels Ports, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan i d’Òptim Studio i amb la col·laboració de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre i Nilak.

Qui hi ha al darrere de l’Associació Som Terra Roja?

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -