14.3 C
Amposta

El festival Rihihiu convida a reflexionar sobre la cultura popular des d’una perspectiva feminista a Mas de Barberans

Després de tres edicions, el certamen celebra la primera edició d'estiu per ampliar els imaginaris col·lectius

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El festival d’arts escèniques Rihihiu convida a reflexionar sobre la cultura popular des d’una perspectiva feminista a Mas de Barberans (Montsià). Després de tres edicions, el certamen hi estrena la primera edició d’estiu per aportar representacions diverses invisibilitzades durant anys. “Per a nosaltres és molt important crear imatges que a partir d’ara formaran part dels imaginaris col·lectius del poble”, ha subratllat la codirectora del festival, Zoraida Roselló. El poeta Oriol Sauleda ha liderat la desfilada d’aquest dissabte, una actuació on ha buscat la complicitat i participació del públic per fer una crítica social. El festival s’acomiadarà diumenge, però ja ultima els detalls d’una nova edició a Santa Bàrbara aquesta tardor.

El certamen, nascut el 2021 a Santa Bàrbara, s’ha estès per primer cop a la plana del Montsià en una edició d’estiu que busca acostar propostes artístiques amb perspectiva de gènere i queer als pobles. Segons una de les codirectores del festival, Anna Zaera, el treball d’escolta que s’ha fet els ha permès trencar amb idees preconcebudes sobre el passat rural, que lluny de ser conservador, també han descobert que existien espais de celebració i diversió que podrien ser considerats no normatius.

A partir d’aquesta base, s’ha preparat una programació amb artistes que treballen amb plantejaments centrats en el trencament del binarisme o estereotips molt marcats en feminitat i masculinitat. “Posant-los en contacte amb la gent del poble es generà una explosió molt interessant des d’un prisma molt comunitari”, ha apuntat Zaera a l’ACN. Tot plegat ha portat a l’organització a apostar per donar veu a noves imatges per ampliar l’imaginari col·lectiu i alhora, reinterpretar els llegats i herències culturals amb una visió feminista.

Estrena de l’edició d’estiu

Per primer cop, el festival ha optat per estendre la programació més enllà de Santa Bàrbara. Mas de Barberans ha estat el poble escollit per acollir tres dies d’actuacions, concerts, col·loquis i exposicions, entre altres propostes. “Hem tingut la grata sorpresa de descobrir que hi ha molta memòria oral viva de gent que havia fet el crit de Rihihiu”, ha apuntat Zoraida Roselló, l’altra codirectora del certamen. De fet, aquest va ser el punt de partida del festival, que parteix del crit agut que la gent utilitzava per comunicar-se entre finques d’oliveres. Es tracta del senyal que servia per avisar que podien quedar per compartir un àpat, tocar instruments o explicar històries al costat del foc. 

Una de les propostes que s’han pogut gaudir aquest dissabte a la tarda a Mas de Barberans ha estat la desfilada liderada pel poeta Oriol Saulella, qui ha convidat el públic a dirigir-se fins al mirador del poble tot reflexionant sobre les normes no escrites de la societat. Ho ha fet acompanyat de la banda instrumental de la Plana del Montsià, en un espectacle on ha fusionat la cultura popular amb la crítica social. La nit l’han tancada el duet musical format per Joana Gomila i Laia Vallès, qui han presentat el seu treball ‘Paradís’ a les Faixes.

Santa Bàrbara acollirà l’edició de tardor del festival Rihihiu

L’edició d’estiu del festival Rihihiu s’acomiadarà de Mas de Barberans aquest diumenge al vespre, amb l’espectacle de circ ‘Espera’. Ara bé, el certamen ja ultima els darrers detalls per a una pròxima edició de tardor, del 20 al 22 d’octubre, a Santa Bàrbara. De moment, ja s’han confirmat alguns dels noms del cartell, com ara el quartet de clàssica Accent Ensemble i de la cantant, compositora i productora Marina Herlop, que oferirà un concert en el qual transformarà la seva formació musical clàssica en pura avantguarda.

D’altra banda, l’organització es marca com a repte seguir estenent-se de forma sostenible a la comarca i proposa una “olimpíada” entre municipis que vulguin participar en futures programacions del festival Rihihiu. Ara bé, Roselló i Zaera no amaguen la voluntat de seguir sent un certamen de petit format que treballi amb un “codi cultural actual”.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -