14.3 C
Amposta

El festival mónFILMAT basteix ponts cinematogràfics entre les Terres de l’Ebre i el món

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Festival Internacional de Cinema i Paisatge mónFILMAT vol convertir-se en un pont que apropi creadors i aficionats de les Terres de l’Ebre a altres realitats cinematogràfiques d’arreu del món. Fruit d’aquesta voluntat és la presència com a convidat especial en aquesta quarta edició del Festival de Cine Ecuatoriano Kunturñawi. Aquesta col·laboració ha permès projectar la pel·lícula ‘Cenizas’, guardonada en aquest mateix certamen, i comptar amb la presència de la seva directora del mataeix Kunturñawi, Piedad Zurita. MónFILMAT ha arribat a la seva recta final aquest cap de setmana reivindicant i donant protagonisme també als realitzadors del territori. Per primer cop, el certamen ha organitzat una taula rodona amb la participació de cinc directors ebrencs després de la projecció de diversos films del territori.

Organitzat per Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, el certamen ja va ser concebut inicialment amb la idea d’obrir la seva proposta no només a altres territoris, sinó també a altres propostes cinematogràfiques. No ha estat fins aquesta edició, però, reconeix el seu codirector, Xavier Miró, que s’ha pogut fer efectiva aquesta col·laboració amb experiències similars en altres indrets del món. Per això, enguany, destaca la presència com a convidat especial del festival equatorià Kunturñawi –ull de còndor, en llengua quítxua-.

“L’hem triat perquè teníem vincle amb el país i funciona força com nosaltres: no és un lloc únic sinó itinerant. Funciona a quatre comarques diferents de l’Equador amb molta voluntat pedagògica, no és un festival convencional. La fundació que hi ha al darrere, Arte Nativo, vetlla molt pels drets i l’accés a la cultura de les comunitats indígenes Té molt component social i, fins i tot, reivindicatiu. També és un territori q té mar i muntanya, això que vivim també aquí, i ampliar paisatges”, raona Miró.

La participació d’aquest festival es ca concretar amb la selecció d’una pel·lícula premiada i relacionada amb el paisatge dins de la secció mónFestival. “Creia que seria difícil”, apunta. En absolut: l’elegida ha estat ‘Cenizas’ va guanyar els premis de direcció, guió i edició. , Piedad Zurita, es va mostrar predisposada també a participar en el certamen i, finalment, estarà a Amposta tot el cap de setmana. “Anem parlant, fent xarxa i buscant sinergies. Mirem com funcionen ells i què podem aportar nosaltres”, afegeix Miró.

“Ens va motivar molt la invitació. Nosaltres tenim un festival internacional i ens interessa que el cinema equatorià es difongui, es conegui”, explica Zurita, sorpresa pel fet que una ciutat de 20.000 habitants tingui un festival com monFILMAT i, al mateix temps, lamentant que, malgrat molta gent coneix el cinema colombià, per exemple, no passa així amb el del seu país. “Volem que es conegui el cinema i les nostres històries. El cinema és la identitat, és la imatge del país”, conclou. ‘Cenizas’, la pel·lícula de Juan Sebastián Jácome, premiada per triplicat que representa aquest la cultura cinematogràfica d’aquest país, és un drama familiar sobre abusos sexuals enmig de l’explosió d’un volcà.

Per què no es coneix prou encara el cinema equatorià? “No han hagut polítiques públiques de difusió del cine. Es produïa molt poc: una pel·lícula cada cinc anys als 70, una cada tres anys als 90. Al 2015 van haver quinze llarmetratges, l’any passat vam rebre 75 pel·lícules del país. Avui en tenim 90. La producció ha crescut molt i, sobretot, en qualitat”, apunta. Bona part d’això, gràcies al fet que els joves professionals opten per estudiar també fora del país per millorar la seva tècnica i narrativa audiovisual.

Taula rodona amb realitzadors ebrencs

Durant aquestes gairebé dues setmanes, han passat per mónFILMAT pel·lícules i documentals com la premiada ‘Ojos Negros’, de Marta Lallana i Ivet Castelo, o ‘Nuestro Tiempo’, de Carlos Reygadas. Les projeccions són gratuïtes, a excepció de la d’aquest dissabte a la nit amb les projeccions a l’Òscar Palace amb el sopar. En el tram fina, d’aquest cap de setmana, seran els realitzadors ebrencs els que agafaran el protagonisme, com l’altra gran aposta del certamen. Així, per primer cop, i al marge de les projeccions dels seus films, creadors com Marta Viña –que presenta ‘Anne’-, Lucia Alemany –amb ’14 anys i un dia’-, Manel Raga –amb ‘Grbavica’-, Pau Itarte així Javi Arguz –’Recuerdos de Invierno- debatran, amb la crítica Marla Jacarilla de moderadora, sobre Cinema, paisatge i territori.

Miró ha destacat també que, més enllà de projectar els treballs i els realitzadors ebrencs, el festival també vol intensificar les relacions amb diversos punts del territori, com la projecció en aquesta edició de diverses pel·lícules al pati de l’escola Carles III de Sant Carles la Ràpita, en col·laboració amb el cine club del mateix poble, així com la programació del documental del mes en forma cinema a la fresca a Poble Nou del Delta. Els organitzadors del certamen creuen que, amb els actes previstos aquest cap de setmana, es podrien superar el miler d’assistents.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -