14.3 C
Amposta

El dic de recer del port de les Cases d’Alcanar es prolongarà i es construirà un tacó per protegir-lo dels temporals

S'inicia la redacció del projecte de millora de l'equipament portuari per evitar ultrapassaments i agitació interior

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dic de recer del port de les Cases d’Alcanar es prolongarà 100 metres i es construirà un tacó per protegir-lo dels temporals de llevant. Així ho ha afirmat el conseller de Territori, Juli Fernàndez, després de rebre els resultats de l’estudi per resoldre els problemes d’ultrapassaments i agitació interior de l’equipament. El port canareu és l’únic de Catalunya amb la bocana orientada al nord-est, fet que el fa “vulnerable” a condicions meteorològiques adverses. Recentment ha començat la redacció del projecte constructiu per millorar el port, amb la previsió que les obres s’iniciïn el 2024. Prèviament, caldrà sotmetre’l a l’avaluació d’impacte ambiental. La inversió global aproximada és de quatre milions d’euros.

La proposta per allargar el dic de recer del port de les Cases d’Alcanar sorgeix de les conclusions d’un estudi de model físic que ha analitzat quina és la millor solució per evitar l’afectació dels onatges a l’equipament portuari. Així, es va crear una rèplica del port canareu en una piscina d’assaig a la universitat d’A Corunya. A partir de proves amb fins a divuit escenaris climàtics possibles, es va determinar que l’opció indicada era la de prolongar en 100 metres el dic de recer i construir un tacó que evités l’agitació de l’interior de l’aigua del port.

Per fer-ho realitat, Ports de la Generalitat ha iniciat la redacció de l’estudi del projecte constructiu. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha afirmat que la previsió és que les obres comencin l’any vinent i s’allarguin deu mesos. Abans de ser una realitat, s’haurà d’avaluar l’impacte ambiental i caldrà tramitar-lo als organismes competents. La redacció del projecte, amb un pressupost de 77.000 euros, va a càrrec de l’empresa Enginyeria Especialitzada en Obra Civil e Industrial.

Una obra “indispensable” per a la seguretat del port

Segons Fernàndez, l’objectiu d’aquesta obra és fer del port “un espai segur” tant pel que fa a l’activitat pesquera com la recreativa, també en condicions meteorològiques adverses. Per la seva part, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha valorat positivament el compromís del Govern envers aquesta obra, la qual ha definit com a “indispensable” per preservar els interessos dels pescadors i de les seves embarcacions.

Actualment, en cas de temporals, els pescadors han de traslladar les barques a ports veïns per evitar problemes amb l’onatge. L’últim episodi que va deixar en evidència la “vulnerabilitat” d’aquest equipament portuari va tenir lloc el gener de 2020, coincidint amb el temporal Glòria.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, amb altres autoritats, saludant als pescadors del port de les Cases d’Alcanar. ACN

Impuls per al projecte Polígon Catalunya Sud a través dels pressupostos

Pel que fa als pressupostos catalans, el conseller de Territori ha afirmat que disposar d’inversions que es destinen a les infraestructures permetran “intervenir en el seu manteniment i la millora”. En el cas ebrenc, ha destacat l’eix de la carretera C-12, on s’espera que enguany s’iniciïn propostes per millorar la connectivitat de les Terres de l’Ebre. Fernàndez també ha valorat positivament l’impuls urbanístic que espera que donin els comptes al projecte del Polígon Catalunya Sud, el qual ha titllat de “clau” per al conjunt del país.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -