14.3 C
Amposta

El Delta de l’Ebre i la restra de centres de fauna registren un nou rècord d’entrades d’animals el 2019

Es van atendre 22.513 animals, un 32,3% més que l’any anterior, la majoria ocells que cauen del niu, i es van alliberar gairebé 10.000 animals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els centres de fauna de la Generalitat continuen augmentant any rere any la xifra d’animals atesos. Així, segons les últimes dades de balanç del 2019, han registrat un nou rècord absolut d’entrades, amb 22.513 animals atesos l’any passat, un 32,3% més que el 2018.

Les dades inclouen els resultats dels 7 centres propis de la Generalitat: Torreferrussa, Vallcalent, Canal Vell, Aiguamolls de l’Empordà, Pont de Suert, Delta de l’Ebre i Molí de les Fonts.

Entre les causes d’aquest increment d’animals atesos es troba l’afectació per  episodis de calor intensa, que provoquen la caiguda de més polls dels nius, i el funcionament de la xarxa de recollida d’animals i  l’establiment d’itineraris que aporten eficiència a tot el procés. 

Per centres, el de Torreferrussa és el que concentra un major nombre d’animals atesos, amb 15.741 animals, seguit de Vallcalent, amb 4.029, i Aiguamolls de l’Empordà, amb 2.140.

A més d’aquests centres propis, la Generalitat manté una col·laboració estreta amb altres centres gestionats per diverses entitats, per a la recollida, cria i tractament de diverses espècies:

  • Recollida i tractament de fauna marina (cetacis i tortugues marines): Centre de Recuperació d’Animals Marins de Catalunya (CRAMC), en col·laboració amb la Fundació CRAM (Baix Llobregat).
  • Recuperació i tractament d’amfibis i rèptils i coordinació del programa de criadors de tortuga mediterrània: Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), en col·laboració amb l’Ajuntament de Masquefa (Anoia).
  • Recuperació i reproducció en captivitat de tortugues mediterrànies del nucli de l’Alt Empordà: Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRTA), en col·laboració amb l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA) (l’Alt Empordà).
  • Cria en captivitat de cranc autòcton i conservació d’espècies lligades al medi fluvial: Centre Camadoca, en col·laboració amb l’Associació ADEFFA (Berguedà).

La majoria, ocells que cauen del niu

Gairebé la totalitat d’animals atesos són ocells, un 84%, seguit de lluny de mamífers (8%) i rèptils (7%). La causa més comú és la caiguda del niu o la impossibilitat de volar, detectada en 10.684 dels exemplars atesos. Menys comuns, però també importants són les captures il·legals, que han causat el 2019 l’entrada de 2.026 animals als centres de fauna, o els traumes, identificats en 1.667 individus.

Creix la cria en captivitat i els alliberaments

Pel que fa als programes de cria en captivitat, tant en els centres propis com en altres col·laboradors se segueix treballant en els programes de cria en captivitat del cranc de riu autòcton, fartet, samaruc, espinós, rabosa de riu, llopet de riu, tritó del Montseny, tritó palmat, tortuga d’estany, tortuga mediterrània, trencalòs, xoriguer petit, trenca i visó europeu, així com de l’òliba, per a accions d’educació ambiental.

Col·laboració amb clíniques veterinàries

Durant l’any 2019 es va autoritzar un total de 71 clíniques veterinàries (38 a les comarques de Barcelona i 33 a la Catalunya Central) per centralitzar els animals orfes i malferits trobats, i facilitar, així, la seva recollida per part del Cos d’Agents Rurals, personal de Forestal Catalana o propi per fer aquesta. Durant l’any 2019 es van recollir mitjançant aquestes clíniques col·laboradores un total de 7.663 animals, que representa el 34% del total d’entrades del conjunt dels centres de fauna de Catalunya.

Personal implicat i voluntariat

Quant al personal, s’han mantingut els recursos humans que ja hi havia el 2018, amb 39 persones (7 persones del Departament de Territori i Sostenibilitat i 32 de Forestal Catalana).

També els centres de fauna són punts de voluntariat i pràctiques relacionades amb la conservació de la natura (principalment persones de cicles formatius i de universitats). Durant l’any 2019 han col·laborat ens els diferents centres un total de 49 persones voluntàries i han realitzat pràctiques un total de 90 estudiants. Des de l’any 2010 els centres sumem un total de 490 voluntariats i 794 estudiants en pràctiques.

Visites i accions d’educació ambiental

Pel que fa a tasques d’educació ambiental en diferents àmbits, destaquen les  visites i xerrades als propis centres, activitats en escoles, i actes lligats als alliberaments d’animals recuperats en els propis centres, en coordinació amb el Cos d’Agents Rurals i la xarxa d’Escoles Verdes. En aquest sentit, el 2019, els centres han rebut 7.549 persones.

Pel que fa a alliberaments assistits per part de particulars, ajuntaments i altres institucions, d’animals criats en captivitat o ingressats,  durant l’any 2019 s’han autoritzat un total de 36 alliberaments assistits d’òlibes, amb un total de 105 exemplars alliberats. En total, el nombre d’exemplars retornats al medi el 2019 ascendeix gairebé als 10.000 animals.

713 informes forenses

La realització de tasques forenses i elaboració d’informes a petició del Cos d’Agents Rurals o altres cossos de seguretat s’ha anat mantenint en els darrers anys. Durant el 2019 s’han elaborat un total de 713 informes forenses (principalment relacionats a casos d’electrocucions, tret, verins i comisos), la qual cosa representa un 7,4% menys respecte l’any 2018. 

Pic d’activitat durant la primavera

Durant aquesta època és quan els centres de fauna experimenten un creixement exponencial d’activitat, coincidint amb la primavera, quan es reprodueixen moltes espècies i són especialment vulnerables.

Cal recordar que si els animals no estan ferits, el millor és no tocar-los. Si l’animal és gran o de difícil manipulació, és millor que el deixem i ho comuniquem al Cos d’Agents Rurals.

Redacció – E. C.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -