14.3 C
Amposta

El Delta de l’Ebre es veurà molt afectat per la pujada del nivell del mar l’any 2050

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Més de 200.000 persones a Espanya l’any 2050, d’aquí poc més de 30 anys, estaran exposades de manera gairebé permanent a les inundacions costaneres causades per la crisi climàtica, ho ha publicat en un estudi la revista Nature Communications. Segons aquest estudi s’ha triplicat la població mundial que patirà les conseqüències de la pujada del nivell del mar.

Els experts eleven la xifra i a Espanya es veuran afectades l’any 2100, 340.000 persones. El pitjor escenari on hi haurà altes emissions de gasos que provoquen aquesta crisi climàtica.

L’estudi, publicat aquest dimarts en la revista Nature Communications, ha sigut realitzat per Climate Central, una organització nord-americana que agrupa nombrosos científics que investiguen el canvi climàtic i els seus efectes en la població.El model de càlcul utilitzat per aquesta organització permet, al contrari dels sistemes utilitzats fins ara, discriminar les copes dels arbres i les teulades de les cases, que feien que les costes semblessin menys vulnerables del que són en realitat, segons els responsables de l’estudi.

Una de les zones més vulnerables de tot Espanya és el Delta de l’Ebre, Doñana, Huelva i Cadis. Han dissenyat un mapa interactiu que prediu com afectarà l’augment del nivell del mar en milers de llocs i en diferents escenaris.

El mapa permet comprovar com afectaran aquests fenòmens en una vintena de punts espanyols. Des de Guipúscoa fins a Vigo, des de Huelva fins a Algesires, o des de Màlaga fins a Barcelona. Perquè l’estudi alerta que, si les coses empitjoren i les capes de gel es tornen més inestables i es redueixen d’una manera significativa, el risc d’inundació anual a Espanya l’any 2100 afectaria unes 700.000 persones.

L’estudi posa en relleu quins serien els beneficis d’una important reducció de les emissions i assenyala, per exemple, que una ràpida reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle salvaria uns 50 milions de persones al món de patir inundacions costaneres cada any a finals del segle. O, en l’altre extrem, si no es produeix una reducció important d’aquestes emissions, el mar creixerà fins a submergir per complet llocs on en l’actualitat viuen 40 milions de persones.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -